June 8, 2015

Lemang Berlemak Nothing To Hide

Apa khabar semuanya? *jerit bagai Ella sambil flip rambut lelaju*

Minggu lepas aku tulis pasal kasut. Ada jugak yang bertanya, "Har yu hokay? Tetiba tulis pasal kasut? Siaran tajaan ker?"

Aku diam jer, tak dapat nak jawab sambil posing Sinchan. Orang nak bagi rezeki kat aku, takkan aku nak say no betul tak?

But deep inside aku terlalu sebak sehingga terpaksa dipapah sebab aku tak percaya masih ada yang nak baca blog aku yang tak seberapa ni.

*lap air mata dengan hujung tudung Faridah 11 lapis*

Niway, walaupun aku ni tangan bangku (tak reti masak) aku nak buang tebiat tulis pasal resipi plak hari ni. Judul resipi, Lemang Berlemak Nothing To Hide.

Bahan-bahannya adalah...


1. Sepaket Lemang segera jenama Nona. Kalau ada jenama Rokiah, korang bagitau aku sebab aku nak try.

2. Santan kelapa (unless kalau korang dapat cari santan dari buah cempedak)

3. Ayer atau air.

Cara-cara membuatnya. Masukkan lemang segera tadi dalam ayer bersuhu bilik dan jerang atas dapur sampai mendidih. Untuk mempercepatkan proses didihan tu, korang boleh naikkan api kemarahan korang.

Bila ayer dah mendidih, sekonyong-konyongnya korang boleh masukkan lemang segara tadi. Perlahankan api.

Waima dalam paket lemang tadi telah tersedia serbuk berperasa santan, korang boleh jer tambah santan kelapa untuk lebih melemakkan lemang tadi. Kalau tak ada santan, tak jadi la Lemang Berlemak Nothing To Hide.

Masak lelemang tu selama 15 minit atau sampai santan bersisa sedikit.

Selepas dibiarkan sejuk, barulah sedia dimakan begitu sahaja atau dimakan dengan kari ayam atau kuah kacang. Untuk korang yang lebih adventurous, bolehlah dimakan dengan jem anggur atau French Mustard.


Maybe korang bertanya, kenapa aku jelaskan satu-satu resipi ni walhal ader jer cara membuatnya ditulis kat belakang paket lemang segera tu.

Jawapannya, I have Nothing To Hide.

Sekian saja resipi kali ini. Sampai jumpa!

AKUBUKANSUPERMAN: Ini bukan siaran tajaan Nona. Aku jer yang teringin nak makan lemang semalam. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...