AKUBUKANSUPERMAN

June 19, 2017

Adruce Kidow

Orang kata, proses mencari nama anak yang paling sesuai adalah masa yang paling tak best. Sebab akan ada pihak yang cuba mencadangkan beberapa nama but ended kita tak pilih pun nama yang dicadangkan tu.

Mula lah nak amik hati dan bermasam muka. Perhaps the worse case scenario, sampai gaduh anak beranak.

Angkat mouse kalau korang setuju.

Nama anak-anak sekarang bukannya nak simple. Jarang sangat kita jumpa anak generation-Z yang namanya Abu atau Ali atau Hidney.

Ngee... *pose hantu susu*

Anyway, naming my second son was a bit tricky for my wife and I cos my first son's name; Eusof Ningkan has gotten everyone stirred up like cray-cray (ready crazy). Click here to read more.

Similarly we need to come out with a name that will leave the same impression of 'Sarawakiana' to everyone. Dah besar nanti tak payah dia nak perkenalkan diri lama-lama. Tengok nama pun orang tahu dia warganegara Sarawak.

And finally last March 2017, we've decided to name our second son as Adruce Kidow.



Kenapa Adruce Kidow?

Adruce adalah nama kepada Yang di-Pertua Negara Sarawak ke-5; Tun Datuk Patinggi (Dr.) Haji Ahmad Zaidi Adruce bin Muhammed Noor. Kira ni macam doa lah, so anak aku akan jadi somebody one day.

Amin...

Dan Kidow adalah olahan dari nama Bidayuh yang loosely translated into 'pahlawan'.

Family aku kata nama anak aku hipster.

Korang rasa?

AKUBUKANSUPERMAN: Nak start fikir nama anak ke-3 plak hahaha...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...