May 28, 2016

Hidney di Melbourne!


Well as you've already guessed it, Hidney is in Melbourne!!!

*buat-buat menjerit tapi tak keluar suara*

Ekceli trip ni dah lama tertangguh. In a few occasion, aku beli tiket jer tapi tak pakai pun. Sangat rugi considering aku tak kaya-raya. Orang tak derma RM2.6B kat akaun aku...

Kalau dulu aku ber-travel single-mingle, kali ni aku ber-travel dengan wife dan agugu aku. Dengan rezeki yang sekangkang kera ni, aku berjaya tunaikan permintaan wife untuk merasa winter kat negeri omputeh.

Alhamdulillah...

Sekarang musim luruh yang sipi-sipi nak winter kat Melbourne. Tapi suhu dah cecah 8 degree C. Aku sangat risaukan agugu sebab a few days before terbang, dia tangkap selsema yang agak kronik. But dengan un-sangka-rably bila sampai sini dia selamba jer. Tak tangkap selsema.

Daddy bangga. Attaboy!

Im looking forward for more of Australia really. Dont just jump into conclusion when I say I wish I can call her home. For here life is lively and education is at its best.

Rasa nak bukak jalan for agugu jer. At least agugu can claim Australia as his real home one day. Tak macam daddy, asyik bergurau kampung halaman kat Aussie.

Harap impian dan usaha daddy berjaya.

AKUBUKANSUPERMAN: Wismilak!!!

May 20, 2016

Quiche Buku Merah

Bersempena dengan undang-undang baru larangan keluar negara kepada rakyat Malaysia baru-baru ni, aku nak perkenalkan resipi yang bertitik-tolak dari perkembangan baharu itu. Nah aku persembahkan...

Quiche Buku Merah.

Semua yang kenal aku maybe sedia maklum yang aku ni bukan saja kaki bangku, malah tangan bangku jugak.

Tangan bangku = tak pandai masak.

Tapi aku memang comel.

Itu yang paling penting.

Anyway berikut adalah bebahan untuk Quiche Buku Merah:

- Spinach atau dalam bahasa Rais Yatim; bayam.
- Daging cincang.
- Heavy cream atau krim berat (kui kui kui)
- Parmesan cheese.
- Swiss cheese.
- Telur.
- Puff pastry.
- Minyak.

Cecaranya:

Dalam frying pan, gorengkan daging cincang half-way through. Tak payah masak sangat sebab kendian nanti akan masuk oven jugak. Lepas tu masukkan bayam. Layurkan sekejap. 

Amazing tak korang aku guna perkataan LAYUR? Nyiur nan sebatang sangat kan Senah!!!

Anyway lepas siap goreng korang letak tepi. Pastikan korang buang semua juice yang terhasil masa goreng daging tadi. Its important for you to keep this gorengan DRY.

Dalam bowl yang berasingan, masukkan telur. Pukul hingga kembang seperti esok tiada lagi.

Krik krik krik...

Lepas tu masukkan heavy cream dan parmesan cheese.

Pukul lagi hingga nangis.

Letak tepi.

Dalam baking pan, korang tenyeh puff pasty ikut bentuk pan tu. Ketebalan ikut suka korang. Kalau nak pan crust macam Pizza Hut tu, korang bagi nipis sikit. Lepas puas hati dengan tenyehan korang, korang masukkan daging cincang dan bayam tadi. 

Lepas tu korang tuang adunan telur + heavy cream + cheese tadi.

Sebelum masukkan dalam oven yang telah di pre-heatkan, korang hias la quiche tu dengan Swiss cheese. Tak nak pun tak apa.

Untuk korang yang sangat kental semangat kemelayuan-nya, korang boleh switch cheese dengan belacan.

Lemme know how it taste like.

Finally, masukkan semua tu dalam oven dan bakar dalam suhu 120 darjah celcius selama setengah jam atau sampai jadi macam kat gambar bawah ni.

Jangan lupa insta-pic kan lepas tu.

Sedap yang hakiki!!!

Selamat mencuba.



AKUBUKANSUPERMAN: Minggu depan aku kat Melbourne. Nantikan entry edisi BUMPER dari Melbourne uols!!!

April 25, 2016

Perihal ayam

Pada suatu hari, seekor baby ayam bertanya kepada mothernya.

Baby ayam: Mother mother. Kenapa nama kita semua sama? Dipanggil 'ayam'saja? Tidak macam manusia. Kecil-kecil lagi sudah ada nama. Abdul, Bedu, Danny, Siti, Wendy, Munah, Salamiah dan banyak lagi.

Mother ayam: Manusia yang masih hidup namanya memang banyak. Tapi nanti kalau sudah mati, namnya cuma satu, iaitu mayat. Tapi kita lain. Kalau kita mati barulah banyak namyanya. Ada yang namnya ayam goreng, ayam bakar, ayam pop, ayam penyet, ayam panggang, sate ayam, opor ayam, gulai ayam, rendang ayam dan banyak lagi.

Baby ayam: Oh begitu...

AKUBUKANSUPERMAN: Saya suka pemikiran mother ayam itu...

April 13, 2016

Oi trench coat

People travel abroad and they bought trench coats. And so did I. I bought this nice double-breasted-38-L trench coat the other day but I am not that crazy about the sleeves. So I decided to send it for some alteration.

Apart from that, I wish the coat can be shorten a bit so I can wear it even in KL's unforgiving heat. I know people will stare and question my motives when they see me wearing that long trench coat around.

You see I don't have enough time to come out with hashtag similar to Wak Doyok's #akuyangpakaikauyangpanas. So I spare them the dosa mengumpat and have my trench coat chopped instead!

At the shop, I've explained my wishes to the tailor and he nodded hastily. He told me to come back in couple hours.

And so I left thinking everything will be as great as I thought it would be.

But after a while I started to feel tak sedap hati and decided to return to the shop and have my wishes re-explained.

I guess I was a tad late when I saw this...


AKUBUKANSUPERMAN: Tak mampu nak rasa OREN...

March 25, 2016

Fasa-fasa kereta Fasha Sandha

Seorang kawan pernah cakap kat aku dulu. Dalam kehidupan ni kita akan ada lima fasa kereta. Disebab aku ada banyaaaaaaak masa sekarang ni dan aku rasa super generous, aku dengan gembiranya akan menghuraikan kelima-lima fasa kereta ITIEW.

Rapatkan saf!!!

Fasa 1
Kereta zaman belajar. Biasanya hanya tertakluk kepada anak-anak tauke balak atau anak-anak ikan jer. Untuk yang HANYA ANAK BAPAK macam aku, boleh pergi main jauh-jauh. Terus jer langkau ke fasa 2.

Tapi biasanya kereta untuk fasa ni bersaiz kechil (sengaja ejaan begitu) dan compact, atau dalam bahasa Rais Yatim-nya kompak.

Contoh terdekat Savvy, Myvi, Viva, Vavi...


Fasa 2
Kereta zaman muda-mudi. Time ni kita baru nak merasa ada duit sendiri dan komitmen plak kurang. Gaji masih berbaki gempak walupun lepas tabur sana sini. Saiz kereta dalam lingkungan pertengahan; tak terlalu besar dan tak terlalu kechil.

Untuk yang berjiwa buaya, mungkin akan pilih kereta yang dua pintu atau coupe.

Disebut sebagai Koo~Pey yer Senah!


Fasa 3
Fasa 3 adalah untuk keluarga muda, yang baru ada anak. Tambahan kalau anak tu dibawah umur setahun. Nak gi beli sayur jer kena bekal dua tiga beg. Mana nak letak susu lagi. Nak bawak lampin lagi. Silap hari bulan sinki pun nak bawak.

Aku bercakap berdasarkan pengalaman...

No more fancy cars.

No more hot and young executive.

Menjadilah hot and young daddy.


Fasa 4
Fasa 4 adalah untuk yang dah bekeluarga besar. Atau anak muda yang kawin dengan janda anak 5.

*kuss semangat*

Dari compact car menjadi family car.

Yang tadinya hot and young daddy, menjadi still hot and daddy daddy...

*OREN*


Fasa 5
Well fasa terakhir ni buatkan aku sedih sikit. Tak payah gebang banyak. Korang tengok aje lah gambar ni.

Semoga kita akan insaf dan beringat.

Amin.



AKUBUKANSUPERMAN: Fasa manakah anda?

March 22, 2016

Edisi bumper bonon dan wowon

Maybe korang akan terfikir, apa makna bonon dan wowon ni?

Kueh ker?

Ekceli bonon dan wowon tu dalam bahasa Bidayuh bermaksud suami dan isteri. Aku panggil wife aku WOWON dan wife aku panggil aku BONON *sambil pintal rambut dan kelip mata laju-laju*

But kenapa Bidayuh?

Sebab wife aku orang Bidayuh.

Walaupun aku ni sebenarnya Australian.

*krik krik krik*

Setiap pasangan confirm ada panggilan manja sendiri. We chose to call ourselves in Bidayuh names untuk bezakan dengan orang lain. Baru la orang kata unik!

Tak gitu Senah?

Mula-mula tu aku nak panggil wife aku DINDA dan dia pulak panggil aku KANDA.

Tapi lepas tu aku rasa macam nak muntah hijau, terus tak jadi.

Ok enough about that. Aku nak sajikan gegambar aku dan wife aku dihari bahagia kami.

Enjoice!!!







AKUBUKANSUPERMAN: Aku sebenarnya Australian kui kui kui...

March 2, 2016

Eusof Ningkan

Hi uols!

Rindu Ella tak?

Siapa yang kata dia rindu Ella, Ella akan belanja makan.

*pose hantu susu*

Semalam aku dapat sms yang sangat un-sangka-rable dari member bloggers. Dia tanya mana aku pergi. Lama menyepi ujarnya.

Dengan machonya aku jawab yang aku tak gi mana-mana pun. Ada jer kat sini-sini. Life being busy dengan urusan mencari rezeki dan baby...

Thats right, Ella sekarang dah jadi daddy. Ella raser, Ella suker! *flip rambut tanpa henti*


On 3rd August 2015, my wife and I welcomed a baby boy, whom we affectionately call Eusof Ningkan. Ramai yang bertanya, "Kenapa Eusof Ningkan?"

Sebab kalau aku bagi nama Sinchan, maybe dia tak akan maafkan aku sampai ke tua hahaha.

But on a serious note, nama tu aku pilih sebab Yusuf adalah Nabi Allah yang terkacak. Orang kata nama tu doa. So biar dia besar jadi handsome macam daddy.

*sila muntah*


Selari dengan trend terkini, aku tweak ejaan Yusuf jadi Eusof. Biar molek sikit. But that will not stop everyone from calling him UCOP later. Dan aku plak akan dikenali sebagai BAPAK UCOP...

*OREN*

Dan Ningkan adalah nama bapa kepada Ketua Menteri Sarawak yang pertama; Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan, I am hoping that he will eventually grow up becoming an honorable and respecful man.

Lagipun in the future, tak payah lah dia explain panjang lebar untuk pastikan yang dia adalah anak Sarawak. Tengok nama pun orang dah boleh tau.


Sik la kedak daddy, kelayi nak madah dirik tok orang Sarawak. Tapi tetap juak orang ingat daddy tok Australian bah. Alu lemah nyawa ku tauk ko.

Hahahahaha!!!

Bah mupok lok kita.

AKUBUKANSUPERMAN: My precious...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...