June 8, 2015

Lemang Berlemak Nothing To Hide

Apa khabar semuanya? *jerit bagai Ella sambil flip rambut lelaju*

Minggu lepas aku tulis pasal kasut. Ada jugak yang bertanya, "Har yu hokay? Tetiba tulis pasal kasut? Siaran tajaan ker?"

Aku diam jer, tak dapat nak jawab sambil posing Sinchan. Orang nak bagi rezeki kat aku, takkan aku nak say no betul tak?

But deep inside aku terlalu sebak sehingga terpaksa dipapah sebab aku tak percaya masih ada yang nak baca blog aku yang tak seberapa ni.

*lap air mata dengan hujung tudung Faridah 11 lapis*

Niway, walaupun aku ni tangan bangku (tak reti masak) aku nak buang tebiat tulis pasal resipi plak hari ni. Judul resipi, Lemang Berlemak Nothing To Hide.

Bahan-bahannya adalah...


1. Sepaket Lemang segera jenama Nona. Kalau ada jenama Rokiah, korang bagitau aku sebab aku nak try.

2. Santan kelapa (unless kalau korang dapat cari santan dari buah cempedak)

3. Ayer atau air.

Cara-cara membuatnya. Masukkan lemang segera tadi dalam ayer bersuhu bilik dan jerang atas dapur sampai mendidih. Untuk mempercepatkan proses didihan tu, korang boleh naikkan api kemarahan korang.

Bila ayer dah mendidih, sekonyong-konyongnya korang boleh masukkan lemang segara tadi. Perlahankan api.

Waima dalam paket lemang tadi telah tersedia serbuk berperasa santan, korang boleh jer tambah santan kelapa untuk lebih melemakkan lemang tadi. Kalau tak ada santan, tak jadi la Lemang Berlemak Nothing To Hide.

Masak lelemang tu selama 15 minit atau sampai santan bersisa sedikit.

Selepas dibiarkan sejuk, barulah sedia dimakan begitu sahaja atau dimakan dengan kari ayam atau kuah kacang. Untuk korang yang lebih adventurous, bolehlah dimakan dengan jem anggur atau French Mustard.


Maybe korang bertanya, kenapa aku jelaskan satu-satu resipi ni walhal ader jer cara membuatnya ditulis kat belakang paket lemang segera tu.

Jawapannya, I have Nothing To Hide.

Sekian saja resipi kali ini. Sampai jumpa!

AKUBUKANSUPERMAN: Ini bukan siaran tajaan Nona. Aku jer yang teringin nak makan lemang semalam. 

June 3, 2015

Loafer, style and tips for men

Lama dah tak bersiaran *libas-libas sawang lelabah*

Recently aku berpindah ke Johor dan kerja baru aku tak memerlukan aku untuk berpakaian formal. Being a person with LOTS of formal shoes, I need to be creative atau dalam bahasa Rais Yatim, berfikir diluar kotak untuk kekalkan kekasuts aku tu.

Takkan nak buang uols!

Of all the shoes I have (and loved unconditionally), loafers are my favorite. And the best thing is, I can wear them in almost every occasion, formal or non-formal.

Tak cayer? This is how.

Rapatkan saf!

The-work-on-level-81-KLCC-look
If you are getting bored wearing those classic leather shoes to work, why not opt for Wak Doyok’s look and wear something trendier like a pair of loafers instead. Walk in the office with your formal attire and those stylish loafers feeling oh so confident all day long. However, stay away from the colorful loafers if you are working in a professional setting. Choose colors of black and brown for that fashionable yet professional look. You can roll up your trousers or let it down as usual depending on your style. Paling best, korang tak payah pakai stoking sebab loafer and socks are a big NO NO. Yeay for socks-hater like me!


The smart casual look
Untuk hujung minggu pulak, while shopping for used furnitures in Sungai Rengit, switch those sandals with loafers and you’ll ended looking like million without trying too hard. Match your Bermuda shorts with a pair from the wide range of men loafer shoe collection for a special date, party invites during the day or running errands with the utmost level of fashion sense.


The boyish look
For the men who prefer a low profile appearance, without totally missing from the scene like Andre Amir, match those stylish loafers with a nice pair of jeans. You can roll up the jeans to show some skins. Ingat, jangan pakai stoking. And you can go Gaga with those colorful loafers. The sky the limit.


AKUBUKANSUPERMAN: Minggu depan cerita pasal jam tangan plak. Picture source: Google.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...