November 17, 2014

Penang Bridge International Marathon 2014


Lepas beberapa tahun terlepas dan makan hati, tahun ni aku dengan finally-nya dapat join Penang Bridge International Marathon. It was held last weekend at Penang's spanking new Sultan Abdul Halim Muadzam Shah bridge.

So what's my verdict?

Despite of the poor organizing, I felt super awesome!

Anyways, walaupun tak dapat kedudukan top 10 dalam larian tu, waima top 1000 pun, aku puas giler sebab berjaya buat catatan masa yang lebih baik. Thanks to Great Eastern Live Great Run, held the previous week in Bangsar.



One might say that I am cray-cray (read as crazy) to join two runs in two successive weeks, but I see that as me preparing myself for a better run. Truth is it works...

My next run would be in December, for PJ Half Marathon.

Anyone joining me?

AKUBUKANSUPERMAN: Wife aku kata kalau aku tak dapat nombor satu dalam PBIM2014, dia nak ikat aku kat jambatan Pulau Pinang tu.

October 28, 2014

Mak hayam di Shah Alam





Berbekalkan semangat juang yang tinggi dan RM di dalam dompet, hujung minggu lepas aku dan Puan Bini pergi buat Skytrex kat Taman Pertanian Malaysia kat Shah Alam nu.

Untuk yang tak tau apa tu Skytrex, boleh lah tengok sendiri kat website depa kat sini.

Click cepat! *jegilkan mata*

Aku secara zahirnya bukanlah jenis yang suka dengan tempat-tempat tinggi. So bila wife aku cadangkan kami beriadah dengan ber-Skytrex-ing, aku terus nak angkat tangan dan jerit "cadangan ditutup!"

Nasib baik aku tak buat.

So bila aku sampai kat tempat tu, aku nampak banyak adik-adik yang baru nak UP join aktiviti tu. Tercabar la jugak.

Mak hayam mana boleh kalah kan?

Hahaha drama!

Aku signed for Extreme Challenge dengan bayaran RM55 (jer). Ada 34 halangan yang agak mencabar dalam challenge tu dan semua tu perlu dilakukan pada ketinggian maksimum 22 kaki.

So apa verdict-nya?

SEWONOK!!!

Cuba la. Takkan korang nak kalah dengan adik-adik tu kot?

OREN korang nanti...

October 20, 2014

Aku dan CAPAM International Run 2014



Mula-mula sari berita penting.

CAPAM disebut sebagai kapam, macam kapal. Bukan sebut macam capal eh. Harap maklum.

Ok isi berita...

Hujung minggu tadi aku dengan konfiden-nya join larian CAPAM Int'l Run. Walaupun ni dah masuk bulan Oktober, CAPAM adalah larian aku yang pertama untuk tahun 2014.

OREN tak?

Larian terakhir aku adalah RatRace...

Tahun 2012...

Dan aku demam dua hari lepas tu...

...

...

Anyway, walaupun lama tak lari, aku berjaya menyudahkan larian yang berjarak 10 kilometer tu dibawah 8 jam.

Ok la tu.

Kot...

Tak banyak gambar yang aku amik sebab aku sorang-sorang jer. Aku tak pandai selfie.

Sebab aku ni pemalu orangnya...


At least aku dapat medal. Hahahaha *gelak horny*

#foreveralone

October 15, 2014

Story bonon dan wowon

"Tuan Hidney, tolong tandatangan kat sini..." Dia menghulurkan rekod klinik sambil tersengih.

"Eeii budak ni." Aku bermonolog sendirian.

Buku rekod itu aku amati. Rekod tidak update, tulisannya compang-camping, pen hitam bercampur dengan pen biru...

Kusut...

Macam orangnya...

"Lain kali jangan tunggu dua tiga hari baru nak submit. Tulisan tu biar cantik sikit." Aku cuba menjegilkan mata untuk tampak lebih garang, dengan harapan dia akan takut dan berlagak senormalnya, seperti cewek-cewek ladang yang selalu berurusan denganku.

"Ok boss!" Katanya dan berlalu keluar dari bilikku. Tersengih gedik darab 10.

Nasib baik comel. Kalau tak aku dah humban dalam kolam dah.

Well, that was years ago.

Aku dah tak duduk dalam ladang and now she is my wife.

Dah tak kusut...

Makin comel...

Tapi tulisan tetap compang-camping...

Happy birthday sayang.

Bonon sayang wowon ketat-ketat!



October 14, 2014

Hidney is my name


Received a phone this morning and...

Him: I'm planning to send in your purchase today but I dont have your name in the shipping address.

Me: My name is Hidney.

Him: Eh I have it written here but I thought its a company's name.

Me: No, my name is Hidney.

Him: I am sorry sir. Are you Malaysian?

Me: No. I am Japanese.

I won't be getting all these nonsense if my name is Ahmad or Ali or Anuar Zain right?

Hahaha...

Thanks dad for giving me that name...

September 25, 2014

Orang hensem naik basikal jumpa wife dalam jem

Entry lepas aku ada ceritakan pasal 3S dalam pemilihan route berbasikal dalam city yang selamat dan hensem. So berikut adalah perincian 3S tu...

Rapatkan saf!!!

Safe
Atau dalam bahasa Rais Yatim; selamat. Check Google Map untuk laluan pintas, jalan 'belakang', jalan perumahan yang tak ada Chihuahua, jalan yang bukan highway dan yang sewaktu dengannya. Selamat itu penting!


Secure
Especially untuk penunggang wanita (dan lelaki juga), yang memilih untuk ikut jalan-jalan belakang yang sunyi, gelap, menakutkan dan ada Chihuahua. Kata nak turun keje, alih-alih jadi hal lain plak. Kak Ton tanak tanggung.

Sesak
Kenapa sesak? Kenapa bukan jalan yang tak banyak kereta? Well, jalan yang tak banyak kereta biasanya keretanya laju-laju belaka. Speeding cars are very dangerous to bikers. So pilih la jalan yang sesak, where you can selit-menyelit between kereta-kereta yang sangkut dalam jem. Mana la tau kot-kot terjumpa future wife dalam jem tu... 

Sebagai contoh aku kata...

Aku dah kawin...

Jumpa wife aku dalam ladang...

Jeng jeng jeng...

September 23, 2014

Urban cycling


I've been riding to work for quite sometime now. Apart from a sweaty morning, I managed to cut some cost and get beautiful pair of legs.

Kidding!

Riding a bike in a city may not be everyone's cup of tea, but with a little preparation and a dash of guts, one can conquer the traffic like they were born for it.

I'm no pro but these are my two-cents tips on how to ride safely in the city.

Check you ride
You ought to check your tyres and brakes. No explanation needed. Safety first and always!

Be there and be seen
Wear bright colored attire. Fluorescence colored vests are great and any number from Richard Simmons's wardrobe can be considered too. And despite the bright happy attire, bike light is a must although you are riding in a bright day light. But be very minimal in choosing your front and rear lights. Otherwise you'll ended like a parade floats!!!


Study the map
Its good to know your way around the city. Google have provide us with a great map and not to mention its effing free! My tips for a great riding route; Safe, secure dan sesak. I'll describe more on this in my next entry.

Know where to park
Park your bike somewhere safe and don't forget to have it locked properly. Its good to have at least 2 locks for your bike. But if you are lucky enough to work in a bike-friendly office, where you are allowed to park your bike indoor, praise the lord and please give me a call.


Know the hand gestures
Study the hand signals and gestures for bikers. These are important as you need to inform the other road users on your where-to's. Don't waste your money on the left-right-turn signal lights, which are VERY popular on Ebay. Its insignificant and other road users will not be able to differentiate the turning signals from the rear lights anyway.


Find your zen
Finally before you ride, ask yourself these questions. How big are the cars? How fast are they going? Am I brave enough? Will I shout like a girl if I were being chased by a Chihuahua? Get these questions answered and you'll find your inner zen. Its good to worry, but knowing what worries you will help you to prepare for a more confident ride.


Happy riding!!!

* Credit to Google images.

September 3, 2014

I am teacher (not)


Him: Hi bro. Been seeing you riding your bike to work. Coolness.

Me: Thanks. Trying my best to cut some expenditure, plus the traffic is crazy here. Getting older by the minute in the gridlock you see.

Him: You work in ISKL right? (International School of Kuala Lumpur)

Me: Eh? *garu kepala yang tak gatal. Biceps melimpah dari lengan baju*

Him: Saw you going toward that direction. I bet you teach there. So what subject are you teaching?

Me: Err... swimming.

AKUBUKANSUPERMAN: Bersiaran kembali! Rugi orang dah sponsor domain kalau tak post entry bertubi-tubi...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...