AKUBUKANSUPERMAN

September 5, 2013

Bahasa pasar vs Bahasa Rais Yatim


Situasi OREN di pejabat just a few days ago.

Dia: Hidney boleh tengokkan dokumen ni tak? Nak submit dengan boss la.

Aku: Tengokkan jer? Baiklah.

Aku buat seperti yang dia suruh. Kejap-kejap aku tengok dia. Kejap-kejap aku tengok dokumen tu balik.

Nasib baik aku tak buat muka teruja atau lain-lain eksperesi yang tak senonoh.

Dia: Ok tak? Ada yang salah ker?

Aku: Awak tak kata pun suruh saya semak. Awak suruh saya tengok, saya pun tengok la.

*posing Kak Ton*

Dia: Hish aku panggang jugak budak ni kang!

So apa moral of the story entry kali ni?

Walaupun kita tak pakai ayat formal atau dalam bahasa Rais Yatim-nya; baku, kita kena la pakai perkataan yang betul kalau berkomunikasi.

Bukannya apa, takut kang orang salah faham. Tak pasal-pasal nanti OREN.

Sekian berita.

AKUBUKANSUPERMAN: Aku nak melawak jer. Nasib baik dia tak panggang aku betul-betul.

2 ulasan:

NenetPenne (NP) said...

hahahaa... hahaha...
yelah kan, dah suruh tengok..kita tengok jelah kan....

Faizal Sulaiman said...

mehla kita tengok tengok je blog ni. hehehe *oren tak*


true. gunakan ayat yang betul untuk mendapat pemahaman yang betu.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...