AKUBUKANSUPERMAN

January 25, 2013

Malaysia Hall story

Before I even landed in Heathrow, I've reminded myself that I will not take any rice throughout my London stay. After the longest flight in my life, I'm planning to binge on that so-hard-to-pronounce and I-don't-even-f*cking-know-whats-in-it sort of food, which I will never find in KL.

But damn I spoke too soon. My cravings intensified the minute I arrived at the airport!

Orang kata, kalau dah belacan tu, buang ke mana pun tetap belacan.

Given the multinational status, one can actually find a lot of Malaysian makan place in London.

Kalau korang rasa korang type belacan yang ada banyak original Birkin from each color of the rainbow, korang boleh makan kat tempat yang upscale. Just be ready to pay a handsome amount of money for a small portion of rendang though.

Tapi kalau korang type belacan yang pakai originally-bought-in-Petaling-Street Birkin, korang boleh try the one kat Malaysia Hall. You will not see sparkling and expensive silverware there, but you can definitely feel at home amidst the familiar faces and M. Nasir's song.


"Selamat pagi bos!" Ucap pakcik kat kaunter. I have a strong feeling that he owns the makan place.

Rasa sayu plak bila dengar pakcik tu cakap selamat pagi. Merata orang kita kat London tapi most of them akan buat-buat cakap mat salleh bila terserempak, walaupun sah-sah tertulis 'belacan' kat dahi diorang.

Siap dengan pelat British lagi.

"Selamat pagi. Nak nasi lemak satu." I replied, smiling and proud.

Bersambung...


AKUBUKANSUPERMAN: Tempat jatuh lagikan dikenang...

4 ulasan:

Siti said...

ala..cerita secotek pon bersambung....huhu

Ninie Hanis said...

For me their food is still expensive especially the lauk pauk-makan-tengahari-food. My hubby and I would rather go to Makan Cafe which is situated at Portobello Road :)

Tapi kitorang tetap suka kuih muih dan teh tarik kat Malaysia Hall :)

bukankosong said...

belacan ye?

hoho

aku nmpak budu

W. Hidney said...

siti... kang panjang sangat orang bosan plak. sabar naaa

ninie... memang agak mahal. tapi dah nak sangat makan terpaksa jugak bayar. Kat portobello tak sempat nak makan apa sebab during my visit, tak banyak kedai bukak

bukankosong... budu pun ok gak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...