December 30, 2013

Carian Google dan ingat nama yang #epicfail

Lama Ella tak bersiaran... *bersihkan sesawang*

Untuk yang dah sedia maklum, aku memang #epicfail kalau bab nak mengingat nama. Baik nama orang, nama buah atau ikan.

Untuk puan isteri, tak payah nak berangan suruh aku pergi pasar beli ikan Cencaru atau ikan Lampam Jawa atau buah kelapa laut Africa. Aku cuma tau ikan jerung, ikan masin dan buah dada.

Pernah sekali insiden aku disuruh beli daun kari. Haram tak terbeli sebab aku tak tau macamana rupa daun kari.

Nestapa la sesiapa yang kawin dengan aku...

*posing Zaiton Sameon*

Dalam insiden lain, aku pernah suruh member aku Google-kan lagu Langit Tujuh Lapis nyanyian Sharifah Zarina. Tak pasal-pasal aku di-jadi-bahan-kan sebab tajuk lagu sebenar ialah Langit Ketujuh.

Dan aku pernah try Google pemenang Amarican Idol, Peter Peter. Walhal nama betulnya adalah Philip Philip.

Hampeh!!!

Aku kena mandi bunga ni...

AKUBUKANSUPERMAN: Siyes kena mandi bunga...

November 11, 2013

Makhluk halus dan seni halus

Semenjak dua menjak ni, orang kat rumah suka benar menonton cerita yang berkisar tentang makhluk halus. Aku yang dah secara zahirnya lahir sebagai insan yang lemah dan tidak berdaya ni kadang-kadang seram bila nak gi mandi.

Tapi aku tetap macho macam biasa...

*tak ada kaitan langsung*

Anyway, mesti korang dah sedia maklum dengan kedai online aku yang cukup handsome tu.

Klik sini untuk refresh memori anda...

Alhamdulillah hasilnya agak memberangsangkan.

Takut pulak aku tak menang tangan.

Dengan tempahan yang masuk, aku kena pastikan bahan-bahan mentah sentiasa ada. Menggigau jugak la aku cari bahan kalau tak ada pembekal.

Nak beli satu-satu kat kedai aku tak larat. Harga plak dah mark-up gila-gila.

Gugur bulu kening wak kalau beli satu-satu.

So as at minggu lepas, semua bahan 'mentah' aku dapat dari pembekal luar. Paling dekat aku dapat dari Hong Kong. Tempoh penghantaran tak kurang dari 2 minggu.

Pitam kita wak...

Ada jugak insiden pesanan tak sampai sebab aku terlalu ghairah dengan harga tawaran pembekal yang super-duper murah.

Tau-tau kena con.

Padan muka!

Tapi hujung minggu tadi dengan macho-nya aku ter-discover satu kedai yang sangat best kat The Curve.

Kedai tu tak lain tak bukan ArtFriend. Kat tingkat dua, dekat dengan MPH dan Reject Shop. Actually ada satu kat Midvalley. Tapi yang kat The Curve ni lagi best!

Gila banyak choice kat situ I tell you. Dari kain felt ke bongkah-bongkah kayu yang aku sendiri pun tak tau nak buat apa kalau aku beli.

Tapi yang paling best, ada banyak seleksi polymer clay yang seksi-seksi belaka.

Beberapa kali jugak la aku rebah tepi rak-rak tu sebab terlalu gembira dengan discovery aku tu.

Cer-lah korang lawat kedai tu. Confirm korang ngigau 7 hari 7 malam.

Oh jangan lupa enroll sebagai member. RM10 jer. Once jadi member, dapat la beli barang dengan diskaun 10%.

Kalau korang confident comel, korang akan dapat lagi 10% diskaun dengan pelempang tauke kedai tu.

Hahahaha kita gurau jer wak.

Jangan lempang kita...

AKUBUKANSUPERMAN: Kita sangat suka art!!!

October 22, 2013

Story Rais Yatim dan blog yang sangat handsome tu


Alhamdulillah lepas seminggu diperkenalkan, aku dah start nampak hasil dari blog handsome aku tu. Very un-sangka-rable dengan sambutan yang aku terima.

Terima kasih aku ucapkan.

Gila terharu aku sampai nangis teresak-esak tepi pintu. Ada time tu aku akan rebah tepi pasu bunga, macho macam biasa.

*posing hantu susu*

Atas sebab aku tak nak bataskan pilihan dan the fact that tak semua suka bunga, aku bagi peluang untuk customer cadangkan design yang diorang nak. Setakat ni tak ada pulak yang request benda yang pelik-pelik.

Aku tunggu jugak yang request design Sinar Mentari Oh Korea atau Aku Nikahi Mu Dengan Bismillah.

Apa pun aku bersyukur sebab request setakat ni agak logik dan tak merapu. Kalau tak, menggigau jugak aku nak berkursus semata nak belajar menjahit design yang diorang nak tu.

Tapi tak per, aku akan tetap gigih dan tabah penuhkan kehendak-kehendak tu.

Customer pun katanya always right kan?

Kan?

Kan???

Comel kan Kak Ton?

Anyway, korang boleh cuci mata dan fikirkan design yang korang nak kat sini.

Boleh jugak cekidaut kat Instgram @handsomelittlething sambil bernyanyi riang.

Agaknya Rais Yatim berminat tak kalau aku design-kan pin Bahasa Jiwa Bangsa atau Ikan Kekek Mak Iloi-iloi?

Apa korang rasa?

AKUBUKANSUPERMAN: Happy dowh!!!

October 14, 2013

That Handsome Little Thing


Hello semua!!!

I just recently launched my small business, which I called That Handsome Little Thing.

I love to personalised my working attire with handkerchieves or some petit little brooch. Untuk yang mungkin terlepas story-story tu, boleh klik kat sini.

Brooch-brooch tu aku buat sendiri tau!

Mungkin ada yang fikir benda-benda macam ni tak macho dah renyah.

Tapi aku rasa lebih baik dari tak macho dari buat benda-benda yang tak berfaedah...

Seperti berjalan mengiring ke mesin fotostet atau buat-buat busy dengan mundar-mandir membawa kertas kosong di pejabat.

Atas dasar benda tak macho ni boleh mendatangkan faedah, dan atas saranan dari beberapa pihak, aku dengan gembiranya berkongsi ketidak-macho-an aku kepada umum dengan membuka tempahan brooch dari pelbagai design dan warna.

Harganya sangat berpatutan untuk item DIY. Proses pembayarannya pulak dijamin mudah dan selamat sebab aku pakai PayPal. Major credit and debit cards also excepted.

Jangan risau, I am an avid online shopper myself. Aku tau apa yang mudah dan selamat untuk online shopping atau dalam bahasa Rais Yatim-nya, pembelian atas talian.

Tak payah cerita panjang, go check it out aje lah eh.

Klik kat sini untuk terus ke That Handsome Little Thing.

Selamat ber-shopping (sakan)!

Also available in Instagram at @handsomelittlething.

AKUBUKANSUPERMAN: Brooch ni sesuai jugak dipakai kat hijab.

September 11, 2013

Story tourist dengan receptionist yang sangat sopan

Di sebuah hotel di tengah Kuala Lumpur...

"Good morning. I want a room please." Pinta seorang tourist.

"Good morning and selamat datang. May I have your name sir?" Balas seorang receptionist dengan sungguh sopannya.

Nasib baik dia tak greet tourist tu sambil duduk bersimpuh.

"Terry McCarthy." Tourist itu berkata.

Receptionist yang sangat sopan itu takjub sebab mat salleh itu pandai berbahasa melayu walaupun pelat.

Sekonyong-konyongnya dia berkata, "Sama-sama sir. I need your name."

"Terry McCarthy." Jawab tourist itu lagi. Agaknya receptionist tu tak dengar kot the first time dia jawab tadi.

"Well that is so nice of you. Sama-sama sir. But I need your name to check you in." Receptionist tu masih lagi nak sopan.

"My name is Terry McCarthy." Ujur tourist tu. Wujud trace-trace rasa OREN dalam nada suaranya.

"Owh you mean? Owh..." Receptionist itu tersipu-sipu malu dan terus sembunyi bawah kaunter sampai tahun depan.

AKUBUKANSUPERMAN: Moral of the story, berbudi bahasa biar kena pada tempatnya. Selamat Hari Malaysia!

September 5, 2013

Bahasa pasar vs Bahasa Rais Yatim


Situasi OREN di pejabat just a few days ago.

Dia: Hidney boleh tengokkan dokumen ni tak? Nak submit dengan boss la.

Aku: Tengokkan jer? Baiklah.

Aku buat seperti yang dia suruh. Kejap-kejap aku tengok dia. Kejap-kejap aku tengok dokumen tu balik.

Nasib baik aku tak buat muka teruja atau lain-lain eksperesi yang tak senonoh.

Dia: Ok tak? Ada yang salah ker?

Aku: Awak tak kata pun suruh saya semak. Awak suruh saya tengok, saya pun tengok la.

*posing Kak Ton*

Dia: Hish aku panggang jugak budak ni kang!

So apa moral of the story entry kali ni?

Walaupun kita tak pakai ayat formal atau dalam bahasa Rais Yatim-nya; baku, kita kena la pakai perkataan yang betul kalau berkomunikasi.

Bukannya apa, takut kang orang salah faham. Tak pasal-pasal nanti OREN.

Sekian berita.

AKUBUKANSUPERMAN: Aku nak melawak jer. Nasib baik dia tak panggang aku betul-betul.

August 26, 2013

Jalil Hamid dan bubble talk

Bila sebut jer Jalil Hamid, aku teringat ayam.

Tak tau kenapa.

Mungkin rupanya seakan-akaaaaaaaan ayam? *berbisik macam skrip Madu Tiga*

Tak baik tau carut...

Ini adalah entry delay sempena lagu raya. I know its rather late, but we are still in Syawal aren't we?

Anyway dalam banyak-banyak lagu raya kat Malaysia ni, aku paling suka lagu ayam, Eh... I mean Jalil Hamid yang tajuk Raya tu.

Sila lah Gugel.

Part paling best, bila Jalil Hamid layan budak-budak kat hujung lagu tu.

Sabar giler dia. Terus terang aku cakap, aku tak pandai layan budak-budak. Siyes aku tak reti buat bubble talk. Tak pasal-pasal aku akan cakap kat budak-budak macam aku cakap kat kerani Admin kat Office.

"Tolong siapkan report ni. Saya nak cepat. Jangan lambat!"

Atau...

"Kenapa tak makan lagi ni? Bantai kang!"

Err...

Tapi tak bermakna aku tak suka budak-budak.

Sila cair tengok gambar ni...


So soalannya kat sini, berapa ramai korang kat luar sana yang pandai bubble talk?

Tolonglah ajar aku...

AKUBUKANSUPERMAN: Siyes aku tak reti bubble talk...

July 31, 2013

Try a little more


July 25, 2013

Antara raya dan hantu raya


Amacam puasa?

Cukup tak setakat ni?

Kalau tak puasa... Tak boleh raya! *jerit separa kepit sambil cekak pinggang*

Anyway, raya dah dekat ni. Untuk yang kampungnya jauh macam aku, eloklah dipercepatkan urusan tiket balik kampung tu.

Kang tak pasal-pasal nangis sesorang kat depan Pavilion on the first day raya. Time tu korang nak meroyan pun dah tak guna dah.

Tahun lepas aku tak balik, so aku tau camner rasa tak balik raya.

Nangis leleh-leleh depan tv dengar takbir raya I tell you.

So tahun ni, aku dah beli tiket balik ke Wisconsin awal-awal dah.

Err... Aku ni orang putih sebenarnya.

*muntah buih*

Eh mana story hantu raya nya?

Bulan puasa semua hantu kena ikat.

Sekian...

AKUBUKANSUPERMAN: Tahun lepas puasa kat Sydney. Tahun ni puasa kat KL jer...

July 10, 2013

Cerita mangsa fashion dan being right


Ok ni adalah entry mencarut.

Sebelum ada yang OREN, baik pergi blog lain yang story pasal cup cakes atau tudung ropol-ropol.

Aku tak jamin akan ada yang suka lepas baca entry ni atau mengharapkan komen bertali dari pembaca.

But here goes...

Insiden ni berlaku petang semalam, masa aku on the way balik dari office. Masa aku tengah jalan-jalan tu, tetiba ada sorang member tegur. Macam biasa, soalan lazim waktu petang, "Lewat balik?" 

"A'ah ada kerja sikit." Aku jawab. Lega sebab ada yang sudi jalan sama ke stesen. Tak ler bosan sangat layan blues.

Tapi dengan tak semena-mena...

"Aku tengok kau ni dah jadi mangsa fashion lah." Dia kata.

"Huh? Apasal lak?" Aku dah nak start OREN.

"Aku ni bukannya fashion savy macam kau. Pakaian office kau, atas bawah, dah macam Aznil. Sikit jam lagi kau pakai macam Jaafar Onn. Tapi setahu aku, kalau pakai neck tie kena cecah buckle tali pinggang. Tu kat leher tu. Tu neck tie budak-budak kan? Mesti kau rasa kau dah fashionable pakai camni kan? Aku nak tengok pun jadi malu." 

Aku tak kisah kalau dia nak tegur. We all need to be reminded from time to time. Tapi kalau teguran tu dah macam mencurah minyak dalam api, alamatnya padah yang menunggu.

Bila dah jadi macam tu, mula lah aku gatal nak menggulung hujah.

*ketuk-ketuk mikrofon sambil sebut testing testing* 

"Tak sangka pulak eksekutif gaji berkoyan macam kau ni boleh jadi sebodoh ni. Ni namanya bow tie. Panjang bow tie ni tak payah cecah buckle unless kalau tengkuk kau tu besar pokok balak. Aku nak kata kau duduk atas Gunung Jerai, sah-sah kau duduk kat Mid Valley. Ikut sedap kau jer nak claim semua orang yang pakai elok tu bapok. Tu lah, dulu cikgu ajar kau tak nak dengar. Sekarang siapa yang rugi? Dah lah bodoh, bongkak pulak tu." 

Mungkin ada yang kata aku agak celupar dalam situasi ni, tapi aku rasa terpanggil untuk betulkan yang salah. Aku tak menang apa pun sebab aku tak pernah masuk apa-apa pertandingan.

Am I proud of what I did to him?

No.

Will I do it again if I have to?

A big definite YES!

Sekianlah nukilan kali ini.

Wallahualam.

AKUBUKANSUPERMAN: Selamat berpuasa...

June 24, 2013

Jerebu oh jerebu


"Jerebu di langit ada bacaan IPU-nya. Jerebu dihati tak siapa yang tahu..."

Haaa acener tu?

Camner nak jawab?

Kali terakhir aku ingat kita sibuk pasal IPU ni ialah tahun 1997. Time tu aku umur 16 tahun.

Tahun ni, bila umur aku baru mencecah 18, sekali lagi kita sibuk dengan IPU balik.

Untuk makluman semua, aku ni forever young. Tu sebab aku baru 18 tahun...

Hati-hati tau dengan hati adik ni. Adik muda lagi.

Mohon tunjuk ajar...

*letak jari kat pipi dan kelip mata lelaju*

Anyway, keadaan jerebu makin tenat jer aku tengok sejak beberapa hari ni. Makin ramai yang ngadu sakit tekak, sakit mata, sakit hati dan sakit jiwa.

Ada jugak yang ngadu sakit cinta.

Yang tu aku akan lempang jer dengan talam air.

Nak buat lawak plak.

Tak senonoh.

So camner nak elakkan penyakit-penyakit bawaan jerebu ni?

Aku ada tips-nya.

Setiap kali keluar rumah, tahan nafas. Lagi mustajab kalau korang selotep-kan idong korang tu. Bila dah agak-agak muka dah jadi biru tu, masuk dalam rumah balik dan bernafaslah seperti biasa.

Ulang sekiranya perlu.

Sekiranya terlalu extreme untuk dilakukan, sila duduk berkurung dalam rumah diam-diam.

Sementara menunggu jerebu hilang, korang boleh la main masak-masak atau main cikgu-cikgu.

Wasalam.

AKUBUKANSUPERMAN: Aku bukan pakar...

June 20, 2013

Famous macam Kak Ton


Nak tak korang kalau korang dibagi peluang famous macam Kak Ton?

"Comel tak Kak Ton?"

*muntah buih*

Anyway, selalu jugak aku baca pasal blogger-blogger hebat masuk suratkhabar.

OREN jugak rasanya bila tengok gambar depa ditayang for all to see. One of my blogger friend yang cukup famous macam Kak Ton dan success-nya membuak-buak lepas masuk suratkhabar is Abang Eq.

Lama tak dengar berita Abang Eq.

Harap sihat hendaknya.

Berbalik kat story suratkhabar tadi, kekadang aku pun terfikir gak bila la agaknya AKUBUKANSUPERMAN akan di-feature-kan dalam suratkhabar. Katakanlah aku dapat masuk suratkhabar, bukan jer aku akan kerat artikel tu, aku akan masukkan suratkhabar tu sekali dalam frame!

Gila obsess tak?

Hahahaha...

So nak dijadikan story, hari tu aku dapat email dari satu suratkhabar ni. Katanya nak temubual untuk ruang Blogger pilihan over the weekend news.

Teruja sekejap Ella tau!

Tapi keterujaan tu tak lama sebab ruang tu khas untuk bloggers yang berumur 30 tahun ke bawah JER.

Considering umur aku yang tak berapa nak muda ni, maka melepas la peluang aku ditemuramah dan posing topless kat tepi kolam sambil letak jari kat bibir aku yang mungil ni.

Err...

Agak mengarut kat situ...

Tapi aku tak la OREN sangat lepas bercakap dengan wartawan yang hantar email tu.

Namanya Laili.

Gila sweet bila dengar dia cakap.

I am guessing she is sweet too in real life.

Eh ni bukan ayat mengampu ek.

But she is a darling.

Dan aku paling tak boleh lupa pesanan yang dia bagi.

"Jangan OREN tau, dan jangan lupa update blog."

Bahagia...

AKUBUKANSUPERMAN: Serious aku tak OREN. Bersyukur orang nampak lagi walau tak post 18 entry sehari

June 17, 2013

Cerita tote dan gigit jari

OK agak lama jugak aku tak bersiaran.

Aku busy terbang sana-sini.

Kat dalam Malaysia jer pun.

Tiket company bagi.

Free...

*sila jeles*

Visit lepas aku ke Kuching. Dan everytime aku ke Kuching, aku pasti akan menyinggah kat Gambier Street. Bukan nak beli gambir (not that I need one), aku cuma nak cuci mata.

Tapi biasanya amat jarang aku nak cuci mata jer. Pasti terbeli jugak.

TER-beli...

Disebabkan aku suka kumpul tote, aku akan TER-beli tote kat Gambier. Tote yang dijual kat sini tak macam tote-tote kat tempat lain yang pernah aku pergi.

Tak caya?

Nah aku tunjuk contohnya...


Bukan jer cantik, its environmentally friendly you know!

Boleh aku pakai time buat groccery kat KLCC atau Pavilion.

Aku tak pasti samada tote aku ni akan buatkan orang gigit jari atau tak, tapi ramai gak yang respond minta dibelikan satu.

I can smell business opportunity.

Tunggu entry depan.

Aku ada butirannya.

AKUBUKANSUPERMAN: Rezeki kalau ditunggu takkan datang sendiri. Kena usaha...

May 17, 2013

Cikgu

Pagar teguh dibina baru,
Padu berdiri tepi istana,
Besar sungguh jasamu guru,
Ilmu diberi bagai permata.

Padu berdiri tepi istana,
Bunga hiasan naik menjadi,
Ilmu diberi bagai permata,
Membina insan baik pekerti.

Bunga hiasan naik menjadi,
Bunga biru dua jambangan,
Membina insan baik pekerti,
Jasa guru dilupa jangan.

Bunga biru dua jambangan,
Cempaka baru digubah dara,
Jasa guru dilupa jangan,
Tanpa guru siapalah kita.

Aku sayang cikgu-cikgu aku dulu... 

Especially yang selalu sebat aku.

Aku dulu nakal dan susah nak masuk ajar.

Tapi aku memang comel...

Tidak dapat disangkal lagi.

*pose Zaiton Sameon*

AKUBUKANSUPERMAN: Selamat hari guru...

May 13, 2013

First impression

Orang kata, we will not have the second chance for a good first impression. So impress good the first time around.

Eh? Dah sebut second, tetiba ada first plak. Acener tu? *garu-garu dagu keliru*

I know. Agak berat kalau nak difikir dalam-dalam. Aku punya English SPM dulu pun tak cemerlang. Cukup makan jer.

Tak payah nak pening-pening, aku nak share my experience on this thing call first impression.

Here goes.

Insiden ni berlaku tak lama dulu. Masa tu aku baru jer sampai ke office. Memandangkan pagi tu aku tunggang basikal, so aku berpakaian agak selekeh sebab aku kuat berpeluh.

So nak dijadikan story, aku terserempak dengan sorang mamat ni dalam lift. Aku kira dalam lingkungan 20-an, atau dalam lingo KL, ANAK IKAN.

Dengan fail kat tangan dan tie yang terikat kemas, aku agak dia sedang on the way nak pergi interview. Mukanya nampak macam risau. Kalau lah aku kenal dia, aku dah libas-libas pom-pom dah untuk kuatkan semangatnya. Orang nak pergi interview ni biasanya perlukan suntikan motivasi semacam tu.

Aku faham la sebab aku banyak gi interview semenjak-dua-menjak ni.

*kantoi*

So the least thing that I can offer him is my smile. So dengan macho-nya aku senyum. Tapi haram tak dibalas. Muka dia menten risau.

Dia nak gi interview jawatan Perdana Menteri kot.

Tak per.

Aku tetap handsome…

I left him not long after sebab aku stop kat level lain. Aku nak mandi dan tukar baju. I thought that was the last time I saw him. 

I guess I was wrong. Aku terserempak dia lagi kat lobby office aku, tengah tunggu turn masuk bilik temuduga.

He was so surprise to see me there and he somehow acknowledged me thinking I am like some important boss he need to impress. Kalau aku buruk hati, aku dah snap-snap mukanya dan post kat Instagram dan tulis caption, “PRICELESS!”

“Good morning Sir.” Katanya. Tetiba gatal plak pundi kencing aku bila dia panggil aku sir.

Tadi aku pakai selekeh tak nak tegur. Bila nampak aku pakai suit dengan bowtie segala baru nak terkocoh-kocoh panggil sir.

Ah sudeeeehhh!!! *jerit separa kepit*

AKUBUKANSUPERMAN: Of course aku kata aku bukan boss. Aku keje bancuh kopi jer. Tapi aku memang handsome *matila*

May 12, 2013

Mother

Ibu, ummy, mama, mummy, indai, tinam atau mother.

Pengucapannya mungkin berlainan, tapi pengertiannya tetap satu.

Selamat panjang umur mak.

Boboi cayunk mak shangat-shangat taw...

AKUBUKANSUPERMAN: *Pose tepi tingkap*

May 10, 2013

Train etiquette - super simple stuff



Some people take public transport on daily basis and I happen to be one of them. Unfortunately tak semua tau maksud PUBLIC dalam public transport dan buat benda-benda yang tak sepatutnya dibuat kat tempat public.

Bila orang tegur tak bijak, marah pulak.

Sekadar nak dibuat cerita, ni aku nak terangkan the DOs and DON’Ts yang kita perlu tau bila naik public transport, specifically train.

Rapatkan saf!!!

If you are occupying a Priority Seat, vacate the seat for the needy one. Siapa yang needy ni? Orang terhad keupayaan, orang yang berusia, orang mengandung dan mereka yang bersama kanak-kanak.

Mereka yang membawa orang yang berperangai kanak-kanak tak termasuk yer kengkawan!

Girls, even if you are Ella, stop flicking your damn hair. It ain't cute at all. You might hit someone in the face with your hair!

Guys, unless you have a serious medical condition, sit with your legs closed. Do not take up more space than your one seat. Nobody is going to give you a lap dance and nobody cares about how big you are, if you know what I mean. Kalau nak tayang jugak, tunjuk jer ibu jari kaki tu, if you know what I mean…

Watch where you are walking. Nobody likes to be stepped on even if it is by accident, especially kalau diorang pakai LOUBOUTIN.

Take your rubbish out when you disembark. Jangan membuang sampah nanti orang menyampah.

Do not eat when you're on board... You're making everyone think that you are actually homeless! You're not saving any time.

Tunggu penumpang keluar dari train sebelum menaikinya. I was meant to say menaiki train. Bukan menaiki orang yang keluar dari train.

Aiyooo…

Make your way to the middle of the train dan bagi laluan kepada penumpang yang baru masuk. Jangan tunggu sampai orang ikat korang kat pintu sebab korang degil!

LOWER YOUR VOICE WHEN YOU’RE ON THE PHONE!! DO YOU TALK THAT LOUD WHEN YOU’RE AT HOME TOO? HUH? HUH?

Nose picking… no need to explain right? Euuuwww!!!

When taking a seat next to someone, jangan nak hempaskan sangat badan tu. You’re actually hitting the person next to you and they don’t appreciate it. Duduk slow-slow…

Be mindful of your umbrella, lebih-lebih lagi wet umbrella. You can do your Rihanna’s umbrella song somewhere private!

Be very aware of your body odor, bad breath, or even strong perfume. Surprisingly yes. STRONG PERFUME! Kalau korang rasa nak tuang satu botol minyak wangi, baik korang bawa tangga siap-siap. Senang nak panjat dan duduk kat bumbung train.

Keep moving when in motion. Do not stop dead in your track to think about where you want to go or what you want to cook for dinner. Step aside while you figure it out. Orang akan faham. Tak semuanya bijak dan cepat membuat keputusan. Sayangi Selangor! Eh #tetiber…

Watch out if you carry a backpack. Be aware of the space you are taking up. Do stand perfectly still if you cannot put it in between you legs. You're making everyone uneasy with your new found territory. Keep this in mind. DO YOU HAVE YOUR BACKPACK ON YOUR BACK WHENEVER YOU ARE SITTING?

You might want to turn down your Ombak Rindu on your mp3 player. If you have the tendency of playing your song out loud, without an ear-phone, be a deejay, or lock yourself in a coffin and ask someone to burry you up.

And finally, get used to the fact that trains are public transportation but it isn’t your home!

AKUBUKANSUPERMAN: I flip my hair too. Cos I am Ella… sometimes…

May 8, 2013

Apa lagi yang kita mahu?


Lama tak menulis. Rasa macam dah bertahun aku tak jengah blog ni. Tapi apa yang berlaku baru-baru ni membuatkan aku terpanggil untuk menyuarakan apa yang aku rasakan.

Aku punya seorang teman di negara jiran. Berjumpa buat pertama kali di tahun 2003. Tapi sehingga kini pertemuan itu meninggalkan kesan yang mendalam kepadaku.

"Apa khabar? Saya Hidney." Ujarku.

"Tien di sini."

"Tien? Kamu chinese ya?" Tanyaku.

"Enggak ah. Aku Indonesian."

"Eh namanya kayak chinese? Kalau disini nama begitu belong to those who are chinese." Jelasku. Agak naif sebenarnya.

"Masakan ada bedanya. Namanya chinese, tapi aku Indonesian dong. Kamu aneh..."

Mungkin ada yang boleh kita belajar dari bangsa yang menggelarkan mereka Indonesian, dan bukannya chinese, atau melayu atau serani.

Mungkin mereka tidak sehebat kita. Tapi apakah kita lebih hebat dari mereka bila kita suka membeza-bezakan warna kulit kita?

Bodoh sebenarnya...

Tak perlu kita nak berbalah sesama kita disebabkan ada pihak yang cuba memecah-belahkan kita.

Biarkan mereka dengan agenda mereka.

Mengapa perlu bertelagah?

Mengapa perlu mencaci?

Kenapa perlu hilang keyakinan?

Kita satu.

Selamanya kita akan jadi satu.

Tidak perlu ada perpisahan.

AKUBUKANSUPERMAN: Kecewa akan buatkan aku jadi skema...

April 4, 2013

Kenikmatan basikal itu

Its been a while now aku berbasikal. Ramai jugak yang tanya bila nampak aku bawak helmet basikal ke office, “Bawak basikal ker?”

Kalau ikutkan memang aku gatal nak jawab, "Tak larat nak bawak basikal. I tunggang basikal jer..."

*sambil posing hantu susu*

Takut ada yang OREN jer dengan jawapan puaka aku tu.

Sebenarnya berbasikal dari rumah ke train station jer. Kalau aku berbasikal dari rumah ke office, rasanya tiga hari baru sampai kot.

Rumah ke stesen cuma 5 kilometer jer…

Tu pun amik masa 15 minit…

Sebab banyak kereta…

Dan aku tak cukup confident lagi…

Jalan pulak berbukit cam harom…

Tapi memang aku comel.

...

...

Ok tak ada kaitan.

Tapi kalau nak dikirakan, berbaloi ker berbasikal dengan peluh dan lenguh kaki tu?

Memang berbaloi-baloi kalau tengok orang yang bawak kereta sangkut dua tiga jam dalam traffic jem.

Tambah berbaloi kalau dapat sepasang betis langsing bak bunting padi.

Malah yang lebih penting, dengan penjimatan RM dari kos parking dan minyak kereta, aku dah boleh berkira-kira untuk menambah satu lagi cawangan.

Err…

AKUBUKANSUPERMAN: Ampun penunggu gua. Ampuuuuuun penunggu gua...

March 25, 2013

Bukan ker Batu Caves tu gua batu?


Sejak azali lagi aku memang suka jalan-jalan. Dekat atau jauh, kalau berpeluang memang aku akan pergi.

Tapi dalam banyak-banyak tempat yang aku rasa patutnya aku dah pergi lama, tapi haram aku nak pergi sebab kononnya terlalu sibuk ialah jeng jeng jeng...

Batu Caves.

Rumah aku ke Batu Caves tu cuma berapa langkah jer. Tapi tak pernah plak aku jejak since aku pindah KL.

Berbekalkan curiosity yang tak terhingga dan cabaran dari teman yang katanya aku tak akan dapat panjat tangga-tangga Batu Caves tu, aku akhirnya pergi menjejakkan kaki ke tempat yang aku rasa lebih manja kalau dipanggil Gua Batu tu.


Dari bawah memang seram tengok tangga menuju ke Batu Caves. Banyak nak mampus!

Kat anak tangga pertama aku dah mula menyesal. "What I got myself into..."

But it was not that bad once kita dah half-way pendakian. Cuma seriau sikit sebab anak tangga tu tak lebar dan curamnya pun boleh tahan.

All and all it was a great experience.


Yang penting aku sampai ke puncak dan tak payah dipapah turun sebab penat yang terlampau.

Kepada siapa yang tak pergi lagi, baik korang pergi.

Tengok camner sahabat kita yang beragama Hindu menunaikan kewajipan diorang. They are more than happy to welcome us there.

AKUBUKANSUPERMAN: Kita tinggal di tanah yang cukup beruntung. Jangan abaikan keuntungan kita tu...

March 23, 2013

Basikal aku yang terlalu lawa. Tapi aku lagi lawa

Dalam entry lepas, aku ada men-story-kan jenis-jenis basikal untuk orang yang berbeza.

Dan dengan macho-nya aku telah mengaku yang aku ni sebenarnya berjiwa kuntum.

Aku ok jer...

*gigit meja penuh penyesalan*

Selepas beberapa kali menukar fikiran seperti gadis menukar baju, *posing Katy Perry*, aku pun decide beli basikal yang aku rasa tidaklah terlalu menonjol tetapi praktikal.

Aku tak nak compete dengan basikal aku tu. Kang basikal tu lebih comel dari aku plak.

Makan hati pulak aku kang.


Ni lah basikal yang aku beli. Aku namakan basikal aku sebagai, BASIKAL.

Bukan Betty atau Johnny.

Atau Maryamah Tijo.

...

...

Ok tak lawak.

AKUBUKANSUPERMAN: Muka lagend, dalam hati ada taman...

March 21, 2013

Kisah denggi dan kancung di hospital


Kalau nak diikutkan, aku jarang sangat nak kancung tak tentu pasal, except for that moment bila aku nervous tunggu result ujian memandu aku masa aku form 5 dulu.

Nantilah kalau ada masa akan aku ceritakan.

Tapi kali ni aku nak story pasal ke-kancung-an aku kat hospital tempohari sebab suspect kena denggi.

Rapatkan saf!!!

Minggu lepas aku MC sebab demam. Rasanya tak pernah aku demam teruk macam tu. Tapi aku tak suspect apa-apa sebab I thought age is catching up. I am no longer young you see.

So aku buat donno jer sambil perabiskan stok Panadol dalam peti ais.

As expected, demam aku kebah lepas tiga hari. But that was only the tip of the iceberg. Hari ke-empat, aku perasan macam ada ruam kat badan aku.

Risau benda yang tak sepatutnya, aku ke klinik. Seriau darah aku bila doktor cakap aku mungkin kena denggi.

Tapi aku maintain handsome jer time tu.

Macam biasa la kan...

Doktor tu refer-kan aku ke hospital.

Kat hospital aku masih maintain handsome macam biasa. Sambil menunggu, aku belek-belek majalah yang ada.

"Encik Remy Ishak." Panggil sorang nurse. Aku pun melangkah macho menuju ke bilik consultation, diiringi dengan alunan musik Goodnight Moon dari Shivaree.

"Demam yer?" Tanya nurse tu kat aku. Tetiber aku rasa nak jawab, "Tak la. Sajer datang sini nak melawat rakyat jelata."

Tapi aku lupakan niat aku tu. Kang kena lempang dengan dulang prep plak.

Sia-sia hidup...

"Kita amik darah dulu yer untuk buat ujian." Sambung nurse tu sambil mengeluarkan alcohol swab. Dengan automatiknya aku menghulurkan jari telunjuk untuk diambil sample darah barang setitik-dua.

And I guess I was wrong.

Aku rasa nurse tu faham apa yang aku cuba buat lalu meng-explain, "Saya perlukan 50cc sampel darah. So kalau amik dari jari jer mungkin sampai esok kita akan duduk kat sini."

Pandai pulak dia meng-OREN-kan aku. Dengan sekelip mata aku bertukar dari macho kepada kancung bila aku nampak dia keluarkan jarum.

"Kejap kejap kejap. Saya nak kencing dulu." Kata aku. Nurse tu tersenyum kelucuan.

"Ok. Encik jalan terus. Pintu kedua sebelah kanan. Tandas kat situ." Kata nurse tu.

Mesti dia ingat aku pussy.

Tak payah la aku story berapa lama aku dalam tandas sebab time tu memang aku gila panik. Nurse tu dah ingat aku melarikan diri sebab lama sangat aku kencing.

Masa second attempt tu, nurse kata, "Tak payah nervous yer. I've done this a lot of time."

Aku tak rasa pun kata-kata nurse tu menenangkan aku. Peluh mengalir deras kat dahi.

Mungkin ketakutan aku tak berasas. Tapi siyes aku memang takut jarum!

I guess she was right when she told me she've done it many times, tak sampai seminit pun sampel darah aku berjaya diambil.

Memang aku pussy!


Dipendekkan cerita, aku memang kena denggi. Tapi sebab dapat dikesan kat peringkat awal, aku tak payah duduk hospital lama-lama.

Alhamdulillah.

Mungkin aku nak amik peluang nak pesan kat sini. Kalau korang duduk kat tempat yang jarang buat fogging nyamuk dan korang kebetulan demam, cepat-cepat la pergi check.

Samada korang takut jarum atau tidak, tu buang belakang dulu.

Sebab jarum Mungkar dan Nangkir akan pasti lebih besar dari jarum yang ada kat hospital tu.

Wallahualam.

AKUBUKANSUPERMAN: Huhu aku memang pussy!

March 12, 2013

Entry cuci mata kemudian sental dengan sabun

Mungkin korang pernah tengok video klip Sayang dari Shae. Dan aku juga pasti korang pernah tengok video clip Sayang by the other Shae yang tengah meletup-letup kat FB sekarang ni.

It was a few days back when I saw the video clip.

So what was my verdict?

Kalau kena dengan pencahayaannya, silap haribulan boleh ngigau 7 hari 7 malam.

Tapi makin lama aku tengok, makin banyak pulak elemen 1Malaysia yang aku nampak.

Tak cayer? Jom tengok.


Kalau nak jadikan video promo 1Malaysia pun ngam ni.

Korang rasa Rais Yatim tengok tak video tu?

AKUBUKANSUPERMAN: Layankan ajer...

March 5, 2013

Cerita basikal, bunga matahari dan jalan berkepak


Dah lama kot aku bercita-cita menunggang basikal ke tempat kerja. Aku bayangkan yang aku pakai suit lengkap dengan bow-tie menunggang basikal ke KLCC.

Angin bertiup sepoi-sepoi bahasa membelai pipi. Sesekali kedengaran gadis bertempik histeria apabila melihat kemachoan aku.

*muntah*

Aku dah pun story-kan dalam entry aku lepas. Klik kat sini untuk baca lebih lanjut.

Sejak harga parking kat tren stesen naik RM2, semangat aku nak berbasikal makin membuak-buak plak. Memang le RM2 tu tak banyak. Tapi kalau kumpul sebulan boleh beli beras sekampit tau!

Pencarian basikal ideal pun bermula...

Lain orang, lain la citarasanya yer dak. Kalau yang macho jalan berkepak, mesti nak basikal yang handle tanduk seladang.


Kalau yang berjiwa lama tapi berhati muda, mesti diorang akan beli basikal type classic yang bapak-bapak kita selalu pakai dulu. Letak rak kat belakang yang boleh double jadi tempat duduk extra. Boleh bawak awek dating kat Jaya Jusco sambil beli ikan bilis.


Kalau jenis kekuntum, mesti they will go for basikal yang ada bakul sebijik kat depan. Siap letak bunga dua tiga kuntum dan kayuh basikal sambil pintal-pintal rambut. Lagu Bukan Cinta Biasa Siti Nurhaliza berkumandang setiap kali dia mengayuh basikal...

Nama pun kuntum kan?


Aku ngaku memang aku jenis kuntum. Tapi aku tak kayuh basikal sambil pintal-pintal rambut OK!

Cikgu kata bahaya.

Entry depan aku akan story jenis basikal apa yang aku beli.

Bersambung...

AKUBUKANSUPERMAN: Tunggu yer. Jangan tak tunggu...

February 8, 2013

Zapin Datuk Temenggong


Dari pagi tadi aku dok ulang lagu Zapin Datuk Temenggong, dendangan Datuk M. Daud Kilau.

Cukup tertarik aku dengan kata-kata nasihat dalam lagu tu. Sangat sesuai untuk mereka-mereka yang gemar sangat nak buat aksi planking ni.


*pandang tempat lain sambil posing hantu susu*

Wahai adikku si bunga bangsa,
Hormatlah pada ibu dan ayah,
Pakai nasihat simpan di dada,
Itulah suluh dihari muka.

Tekun belajar setiap hari,
Jangan kau malas nanti kau rugi,
Tiang agama engkau tuntuti,
Supaya senang di akhir nanti.

Akhir skali abang berkata,
Nasihat abang jangan kau lupa,
Pada negara jangan derhaka,
Agar hidupmu aman sentosa.


AKUBUKANSUPERMAN: Dengar nasihat abang ni yer adik-adik

February 5, 2013

Tren kita orang kita

Kalau korang naik tren hari-hari ke tempat kerja, korang akan jumpa bermacam-macam jenis orang. Rapatkan saf, jom kongsi jenis orang yang pernah aku jumpa.

The tak tahu
Aku rasa diorang ni baru sampai Malaysia. Kat tempat diorang tak ada tren you see. Dalam tren diorang cuba untuk tak tengok keliling dan berlagak tahu. Dalam diam, diorang akan cuba perhati apa orang lain akan buat. At least diorang cuba belajar. Insyallah given the time diorang akan jadi pengguna tren yang berhemah.

The tahu tapi buat-buat tak tahu
They are actually that. Diorang tahu ada kerusi khas untuk orang yang lebih memerlukan. Tapi diorang tetap nak duduk jugak walaupun kat depan diorang ada pakcik bertongkat. Trip dari KL Sentral ke Stesen Bank Negara diorang rasakan macam journey dari Johor ke Gua Musang. Penat berdiri dowh!

The tak belajar
Ni jenis orang yang terdidik dan duduk kat kerusi penting dalam syarikat. Tapi pengetahuan diorang limited sebab tak nak belajar dan improve. Dalam erti kata lain bodoh sombong. Time orang sibuk nak keluar tren, time tu jugak la diorang sibuk nak masuk tren. Bila dah dalam tren, diorang suka nak berdiri depan pintu. senang nak keluar nanti kononnya. Bila dah jadi macam tu, orang lain susah nak masuk. Orang macam ni aku akan cop sebagai bangang.

The popular
Ni jenis yang suka cakap kuat kat telefon. Korang boleh dengar apa yang dia makan pagi tadi, dia clubbing kat mana malam tadi, dia nak pergi eropah 5 tahun lagi dan dia tengah gaduh dengan awek. Sesekali dia akan gelak kuat sampai orang kat ujung gerabak boleh dengar. Perhaps dia nak semua orang tahu life dia. Tren dijadikan platform untuk dia berkongsi kisah hidup sebab dia gagal audition untuk Channel E.

The Dj
Diorang ni suka nak mainkan lagu kuat-kuat kat handphone. Mungkin diorang tak pernah kenal apa tu ear-phone kot sebab kat kampung diorang tak ada bendalah macam tu. Kalau diorang mainkan lagu Ella takper la jugak.

The ramah tamah aidilfitri
Setiap orang dia nak tegur dan bagitau yang dia terpaksa berlari pagi tadi sebab takut tak sempat naik tren. Bila orang buat-buat tak layan, dia akan move on dan cakap kat orang lain plak. Agaknya dia pun gagal audition Channel E kot.

The pelancong happy
Diorang ni bukan orang KL. Mungkin dari Indon atau dari Seremban jer. Diorang biasanya datang dalam kumpulan. Bila diorang naik tren, keadaan terus jadi bingit dengan gelak ketawa dan perbualan diorang. Masing-masing macam berebut-rebut nak cakap. Aku cakap pelancong sebab diorang tak tau resam orang sini. Dalam public transport orang tak bising-bising yer kengkawan!

The kaki intai
Apa orang buat kat handphone diorang, dia suka nak tahu jugak sampai orang tu jadi tak selesa. Mungkin masa kecik-kecik dulu dia ni bercita-cita nak jadi spy kot. Atau mungkin dia ni adalah ahli jawatankuasa tetap untuk mesyuarat tingkap Kak Temah. Nuf said.

The biadaps
Diorang rasa diorang dah bayar tiket dan berhak buat apa jer. Orang lain naik free jer so diorang boleh duduk diam-diam. Benda yang orang larang tu la diorang akan buat. Bila orang lain tegur, terus dia nak berlagak samseng. Orang macam ni patutnya terjun bangunan jer.

The berbudaya
Jangan salah anggap dulu. Diorang tak pakai costume Makyong dan menggerak-gerakkan tangan macam Ucop Wilca. Diorang adalah pengguna tren yang berhemah dan bersopan. Diorang tau apa yang boleh dan tak boleh. Kadang-kadang diorang akan pakai bowtie dan kelihatan sangat handsome.

AKUBUKANSUPERMAN: Yang mana satukah anda?

January 31, 2013

Seputih salji semanis kurma


Sebelum ni mati-mati aku ingat salji tu tak ada rasa. Guess I was wrong.

Pahit rupanya...

Mesti korang ingat aku amik salji tu dan letak dalam mulut kan?

Hampeh!

Tak baik tau korang. Aku tak sejakun tu...

Ok, maybe just a bit.

The first day aku sampai kat London, salji tak turun lagi walaupun suhu sejuk macam naharom. Terus aku rasa macam nak OREN sebab I expected to see some snow sebelum berlepas dari KLIA.

Sia-sia terbang 13 jam kalau tak jumpa salji.

I WANT MY MONEY BACK!!!

For the next few days, aku dengan penuh dedikasi-nya duduk depan tv tengok ramalan cuaca. I don't effing care how low the temperature was. I just wanted to know when will it be snowing.

Penantian aku berbaloi. Masuk hari ketiga, salji pun turun.

Gila seronok aku bila aku nampak salji kat luar tingkap.

Aku dah berkira-kira nak kumpul salji-salji tu dan buat ais kacang untuk breakfast.


*musik gembira berkumandang*

Dalam slow-motion aku menolak pintu. Angin sejuk tiba-tiba menerpa membuatkan anak rambutku bergerak-gerak menutupi mata....

(Anggap jer rambut aku panjang mengurai kejap k)

Rambut diselak dengan machonya. Biceps melimpah dari lengan baju...

...

...

(Description agak delusional kat situ. Tapi kita teruskan story gembira ni)

*musik gembira masih berkumandang*

Jeritan histeria peminat yang sudah lama menunggu diluar hotel tidak aku endahkan lantaran terlalu seronok melihat salji yang turun bagaikan putik-putik mawar putih dari langit yang suram.

(Delusional lagi)

Dengan gagahnya aku berlari meredah salji, mendongak dan menganga luas lantaran kejakunan yang terlalu amat.

*musik gembira tiba-tiba berhenti*

"Ptuuuiii!!! Salji ni pahit dowh!!!"

There goes my ais kacang...

Tamat!


Err mana kurmanya?

Memang tak ada.

Rasa OREN tak?

Kui kui kui...

AKUBUKANSUPERMAN: Siapa yang cakap aku amik salji dan letak dalam mulut tadi cepat ngaku sekarang

January 29, 2013

London oi London


Nasi lemak yang aku order agak kejung. Kalau mungkin di KL, aku dah jerit kepit sambil duduk bersimpuh.

Dan pintal-pintal rambut...

Aku sangat sopan ok.

Macho plak tu.

But I guess in this sort of situation, nobody will complaint. Kejung pun kejung la. Yang penting cravings dapat dipuaskan. Lagipun dah sampai ke London ni, tak boleh la bawak resmi KL.

Masuk kandang kambing kita mengembek. Masuk Federal Highway KITA BAKO KITA BAKO!!!

I guess everyone knows London can be very expensive at times. Sepinggan kebab dah harga sebidang tanah.

Masuk tandas pun dah RM1.40 engkau!


Dengan tukaran hampir RM5 untuk setiap £, korang akan rasa tetiber miskin. Lain arr kalau gaji korang RM18 juta sebulan.

Tapi tu bukan halangan untuk...

SHOPPING!

Gila banyak outlet yang menarik untuk korang pilih. Untuk yang suka high end retail experience, Oxford Street is the almost definite answer. Kalau korang jenis yang suka market-market jalanan (macam aku) dan barangan second-hand, korang boleh pergi ke Camden dan Portobello.

I went to both. Berbekalkan dengan keyakinan maha tinggi yang aku cuma nak cuci mata, aku akhirnya kecundang jugak. Tapi aku tak menyesal dowh.

Aku dapat blazer ni dengan £10 jer!


Sila OREN!

AKUBUKANSUPERMAN: Merancang nak gi weekend bazaar kat Amcorp Mall. Siapa nak join?

January 25, 2013

Malaysia Hall story

Before I even landed in Heathrow, I've reminded myself that I will not take any rice throughout my London stay. After the longest flight in my life, I'm planning to binge on that so-hard-to-pronounce and I-don't-even-f*cking-know-whats-in-it sort of food, which I will never find in KL.

But damn I spoke too soon. My cravings intensified the minute I arrived at the airport!

Orang kata, kalau dah belacan tu, buang ke mana pun tetap belacan.

Given the multinational status, one can actually find a lot of Malaysian makan place in London.

Kalau korang rasa korang type belacan yang ada banyak original Birkin from each color of the rainbow, korang boleh makan kat tempat yang upscale. Just be ready to pay a handsome amount of money for a small portion of rendang though.

Tapi kalau korang type belacan yang pakai originally-bought-in-Petaling-Street Birkin, korang boleh try the one kat Malaysia Hall. You will not see sparkling and expensive silverware there, but you can definitely feel at home amidst the familiar faces and M. Nasir's song.


"Selamat pagi bos!" Ucap pakcik kat kaunter. I have a strong feeling that he owns the makan place.

Rasa sayu plak bila dengar pakcik tu cakap selamat pagi. Merata orang kita kat London tapi most of them akan buat-buat cakap mat salleh bila terserempak, walaupun sah-sah tertulis 'belacan' kat dahi diorang.

Siap dengan pelat British lagi.

"Selamat pagi. Nak nasi lemak satu." I replied, smiling and proud.

Bersambung...


AKUBUKANSUPERMAN: Tempat jatuh lagikan dikenang...

January 22, 2013

Hidney di London


Dulu-dulu kalau aku malas nak gi sekolah, mak aku selalu pesan, "Jangan malas belajar. Mana la tau nanti dah besar boleh pergi London."

Ironically last Monday, aku menjejakkan kakiku di kota London.

Masin betul mulut mak aku...

Kan best kalau dulu dia cakap, "Jangan malas belajar. Mana la tau nanti dah besar boleh kawin dengan anak raja."

Mungkin sekarang aku dah jadi Duke of Batu Caves.

*posing hantu susu*

Anyway, sekarang London tengah winter. Suhu sejuk macam nauzubillah. Kalau bukan sebab aku jakun nak main snow, aku lebih rela duduk terperap dalam bilik macam anak dara.

Anyway, nanti la aku story lagi. Tak larat nak tulis panjang-panjang.

Tunggu story pengalaman aku kat Malaysia Hall dan jalan-jalan kat street market dalam entry yang akan datang.

Wa chow dulu bro!

AKUBUKANSUPERMAN: Lagi picture menarik di entry akan datang...

January 9, 2013

Pose Sinchan

Jeng jeng jeng...

Tengok atas.

Amacam?

OREN tak?

*pose Sinchan*

AKUBUKANSUPERMAN: Aku rasa macho

January 8, 2013

Countdown


Enam hari lagi...

I might be good with keeping it cool.

But can you imagine what I have inside?

Nah...

You don't have any idea.

Not at all...

AKUBUKANSUPERMAN: Wish it would be tomorrow though...

January 4, 2013

Progress header baru


Macam laporan plak gamak nyer. Tapi ni adalah a few draft yang aku buat untuk design header baru AKUBUKANSUPERMAN ni.

Actually, kalau nak dijadikan ceritanya, selain dari suka flip rambut dan rebah macho tepi pasu bunga, aku gemar buat benda-benda design men-design ni.

Masa zaman muda bergetah aku dulu kat sekolah, aku selalu lead classmates aku untuk hias kelas. At times we won the most decorated class in the school. Being the most decorated tak semestinya tercantik. Tapi aku cukup bangga la jugak.

Kad kawin adik aku dulu pun aku yang tolong design-kan. Terharu dowh bila orang bagi kepercayaan kat aku untuk design such thing yang akan gone into the history of her life.

Tapi malangnya kad tu tak dapat dicetak sebab hal-hal yang tak dapat dielakkan. Aku suka nak salahkan orang kedai printing tu yang tak pandai pakai Photoshop!

Kata design aku tak dapat dibaca komputer depa yang canggih sangat tu...

*OREN*

Sekarang ni pun aku tengah tolong design-kan birthday card dan banner untuk anak member aku. Nak tema My Little Pony katanya. Menggagau jugak aku cari menatang yang nama My Little Pony tu.

Aku tau Sinchan jer.

Anyway, kalau korang ada idea camner nak buat header blog aku ni, sudi-sudikan lah yer.

Ok I'm out.

AKUBUKANSUPERMAN: Busy busy busy...

January 2, 2013

Tahun baru, semangat baru


Aku rasa macam nak tukar jer design banner AKUBUKANSUPERMAN.

Baru nampak fresh.

Kata pun dah tahun baru kan?

Ada cadangan tak?

Ker cadangan ditutup?

AKUBUKANSUPERMAN: Ada idea tak nak buat camner?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...