AKUBUKANSUPERMAN

January 30, 2012

Story Sumpahan Kum Kum dan jalan berkepak


Aku paling tak suka tengok citer seram. The only citer seram yang aku tengok dari mula sampai abis ialah Barney and Friends.

Seram OK!

Jerit-jerit suara kepit aku depan TV.

Especially part bila Barney gelak horny tu.

I went for a therapy just to forget it...

Tapi last weekend aku nonton citer Sumpahan Kum Kum. Tu pun sebab ada orang yang belanja. Nak tolak takut orang kata aku tak sopan plak.

Konsepnya rezeki jangan ditolak, musuh jangan dicari. *sambil duduk bersimpuh*

Berbekalkan keyakinan yang hantu kum-kum tu takat celah gigi aku jer, aku masuk panggung dengan handsomenya.

Jalan berkepak macam biasa...

Tapi masuk jer scene pertama, aku dah tutup muka.

Scene kedua, kaki aku dah naik kerusi.

Masuk scene ketiga, aku start jerit suara kepit sampai tamat.

Kalau bukan sebab aku dapat kerusi tengah, mungkin aku dah lari keluar panggung, tarik-tarik rambut sambil meracau.

Of course kat luar panggung aku akan jerit suara macho ler. Dalam panggung yang gelap jerit kepit tak per.

Orang tak nampak...

So aku punya rating untuk Sumpahan Kum Kum ialah 9/10 atas tiga sebab utama. Soundtrack-nya memang cun, orang belanja aku dan rupa Milah cantik kalau tak jadi hantu kum-kum.

Siapa Milah?

Kalau nak tau, beli tiket sekarang!!!

AKUBUKANSUPERMAN: Pandai hantu kum-kum bagi salam. Siap ada echo-echo lagi...

January 25, 2012

Al-kisah cinta muka buku


Poom pom pooooommmm! *Driving lorry dan hon budak main caklempong tengah jalan*

Hello kengkawan. Apa khabar semuanya?

Dah kenyang kuih Gong Xi?

Atau dah kaya duit ang-pou? Lepas ni boleh la beli kapal layar dengan duit tu ek.

Apa-apa pun meh rapatkan saf dengar al-kisah kali ni...

*musik Teman Setia Anda 1989 berkumandang*

Dalam dunia sekarang ni, siapa jer yang tak ada online profile. Facebook or Twitter just to say a few. Kadang-kadang tu, sebab banyak sangat peminat, boleh buat dua tiga profile pulak.

Nama pun fames kan?

*posing Aaron Aziz*

Dalam banyak-banyak member online tu mesti ada yang special sebab 'rajin' nak layan. Update status jer, berderet comment dan reply. Pendek kata kat wall tu memang muka tu jer.

Sedar tak sedar, dalam diam tersimpan niat nak bersemuka. Sampai bila nak kenal online jer kan? Mana la tau boleh jadi calon cukupkan quota.

Pung pang pung pang lepas berjam-jam posing depan cermin sebab nak pastikan appearance meletup, akhirnya Mekdi menyaksikan pertemuan keramat antara dua member online for the first time. Ayat pertama yang keluar dari mulut time jumpa tu ialah, "Ikan dilaut, asam didarat. Akhirnya dalam periuk bertemu juger..."

Err...

*muntah hijau*

Tapi sayang. Disangkakan panas sampai ke petang, rupanya hujan ditengah hari. Perbualan yang diimpikan hangat rupanya suam dan awkward giler. Ditanya sepatah, dia jawab setengah patah sebab terlalu sibuk pintal-pintal rambut dan control ayu macam Ayu Mayuni.

Amacam?

Rasa coklat?

Rasa stoberi?

Rasa oren?

Jiwa meronta hiba dan menjerit sekepit-kepitnya.

The next day, wall muka buku tinggal lengang. Status update pun tak ada yang nak komen kan.

Tamat...

AKUBUKANSUPERMAN: Kadang-kadang awan tu nampak putih. Tapi bila tengok dekat-dekat, warnanya tak der la putih mana pun...

January 13, 2012

How to talk like them...


To talk like Malaysian, you have to include LAH in every word you said when buying groceries in 1Malaysia store or when you seek medication in 1Malaysia clinic.

To talk like Indian, you have to constantly shake your head and look gorgeous like those in Bollywood movies.

To talk like Indonesian, you have to believe everyone else is ripping your culture and make it their own.

To talk like Singaporean, you have to know how to mix two languages into Singlish and don't forget to recycle your sewage water.

To talk like Filipinos, you have to exaggerate every R you said and watch Pangako Sayo.

To talk like Japanese, you have to look innocent while constantly bowing and make a peace sign with your two fingers when taking picture.

To talk like American, you have to keep on repeating the phrase "u know" again n again, hoping others will understand every single word you said.

To talk like Australian, you have to believe die is not always dying from to-die onward.

To talk like Brits, you have to pronounce 'tceh' in T as 'erh' instead. Try saying WATER or PETER.

To talk like Germans, you have to look like Heidi Klum, but if you look like Joan Rivers without three inches of makeups, just forget it.

To talk like Arabs, you have to constantly disagree with your government and other governments while totally neglecting your conflicting neighboring countries.

AKUBUKANSUPERMAN: Truths can be hard to swallow but no offend...

January 12, 2012

Mari membaca

Pernah jugak seseorang bertanya kenapa dia jarang nampak aku membaca selepas aku pindah ke KL. Actually kalau dia tak tanya, mungkin aku pun tak perasan. Buku terakhir yang aku baca was Kougar, tulisan abang Shaz Johar kita. *tetiber abang*

That was like 9 months ago...

Aku khatam dalam 3 hari jer.

Tulis book review pun aku dah jarang sangat.

Perhaps the best possible answer is, now aku kat KL. Banyak benda nak kena buat. 'Keseronokan' tu sangat overwhelming. Tak macam masa aku keje kat estate dulu.

Pusing kanan, pokok.

Pusing kiri, pokok.

Bila dah lama tak membaca ni, aku rasa macam nak flip rambut blond aku dan apply lip gloss jer *posing bimbo*

I think I should start to read again.

Apakah Tabu akan jadi pemecah kebuntuan?

Tunggu review nya...

AKUBUKANSUPERMAN: You know. I mean... Well... You know...

January 5, 2012

Story pasar malam yang tak best


Sakit mata tak tengok scene ni?

But I can't totally blame these people walaupun aku boleh cakap yang diorang ni akalnya pendek sebab I'm not in their shoes. Tapi aku tak boleh terima kalau anak yang tak tau apa-apa digunakan sebagai tiket untuk meraih simpati.

That is totally wrong and the blame should be on them.

Ironinya benda ni tak ada pun orang cuba nak betulkan. Kalau ada pun, usaha tu antara nampak dan tak nampak jer. Much can be done. Aku boleh bagi a few ringgits. Tapi setakat tu ajer la.

I'm nobody.

I don't make millions.

Aku tak simpan duit-duit zakat tu...

Tak salah kalau aku cakap benda ni akan menggambarkan keperihatinan sesetengah pihak yang kononnya bangga dengan ketuanan dan kemenangan bangsa sendiri. Buktinya sudah cukup. Kita merempat di tanah sendiri.

Nak tunggu bukti apa lagi?

Aku malu...

AKUBUKANSUPERMAN: Konon...

Perihal fast food servis yang sial

Soalan...

Kita ke outlet makanan segera untuk apa?

Kalau jawabnya nak main badminton, jawapan korang salah.

Tapi kalau korang jawab untuk dapatkan servis makanan dengan segera, cepat dan tuntas, well tahniah aku ucapkan sebab korang memang pandai.

Ok cuba korang bayangkan plak korang dalam situasi ni...

Di kaunter, korang dengan happynya meng-order ayam goreng kegemaran korang. Tapi cashier cakap kena tunggu 10 minit. Korang setuju, buat pembayaran dan jalan lompat-lompat sambil pintal-pintal rambut ke tempat duduk.

Lepas 10 minit ayam yang ditunggu tak sampai. Tapi korang masih happy sebab korang tau ayam tu mungkin tengah disusun elok-elok atas pinggan untuk korang nikmati nanti. Lambat seminit dua tak apa. Yang penting servis mantap.

Masuk ke minit 20, korang masih menunggu. Korang dah tak happy dah tapi korang still bersabar. Baru 20 minit kan? Ala rilek la bro...

30 minit kemudian, ayam korang tak sampai lagi. Kesabaran korang dah senipis kertas tisu. Tapi korang tetap tunggu sambil main-main twitter kat handphone korang.

Genap 40 minit kemudian, korang masih menunggu sambil melopong tengok customer sebelah dah abis makan.

Baiklah, sekarang aku nak tanya. Apa yang korang akan buat selepas 40 minit menunggu makanan yang sepatutnya disediakan dengan kadar segera tapi lambat haram nak mampus di outlet makanan segera?

A. Korang kekal duduk kat tempat korang dan posing Sinchan.

B. Korang balik rumah dan angkut tilam untuk bermalam kat outlet tu dengan harapan ayam tu akan sampai dalam sehari dua lagi.

C. Korang pergi ke kaunter dan nyanyi lagu We Are Happy Family dari siri Barney and Friends, dengan penuh semangat.

D. Korang panggil Manager on duty dan korang tengking manager tu kat depan customer-customer lain seperti esok tiada lagi sampai dia menyesal dia dilahirkan dan memilih kerjaya kat outlet makanan segera tu. Cashier yang tadi suruh korang tunggu 10 minit JER pun korang bantai cukup-cukup. Korang bagi crash course kat diorang pasal customer servis yang diorang sepatutnya amalkan dan offer diorang kamus Dewan untuk faham maksud sebenar restoran makanan segera.

So apa yang korang akan buat?

Puas hati aku.

Silap orang la wei...

AKUBUKANSUPERMAN: Menjerit kat orang yang bodoh tidak akan membuatkan kita jadi bodoh. Tapi kita akan jadi bodoh kalau kita buat-buat bodoh dengan kebodohan orang yang maklum bodoh itu

January 3, 2012

I am so not good with names


Kalau orang suruh aku pergi pasar ikan dan beli ikan Cencaru atau Lampam, aku akan mati kutu sebab aku haram tak tau nama-nama ikan kecuali ikan bilis, ikan jerung dan anak ikan.

Nama buah pun tak banyak yang aku tau kecuali buah dada.

Ngeee...

*posing Maria Ozawa*

Nama-nama orang pun aku amik masa nak hafal. Sampai la ni aku tak boleh nak hafal nama budak-budak kat office aku. Biasa aku panggil dengan nama glamer jer. Problem tu tak nampak sangat kalau setakat nak sembang kosong. It will be a problem time aku nak hantar diorang email. Mula la aku nak kalut tanya sana sini.

Pendek kata I am not good with names lah.

Senang cerita...

AKUBUKANSUPERMAN: Kalau tiba-tiba ada orang ngaku namanya Siti Nurhaliza pun aku akan percaya kot...

January 2, 2012

I can be a good daddy too


I love cat so much that I've played my fair shares of raising a well loved cats time aku keje kat Sarawak dan Kelantan dulu.

Tapi sejak aku pindah ke KL, aku tak berpeluang nak bela and manja-manja dengan kucing except for that fat cat dekat lobby rumah yang aku duduk sekarang ni. Kucing tu selalu lepak situ every time aku balik keje.

Siyes comel kucing tu. Geram aku tengok.

Aku panggil kucing tu Kucing...

Tapi kan, orang kata, individu yang pelihara kucing akan hidup lebih lama dan lebih happy sebab tak stress.

Aku rasa teori tu berasas sebab semenjak dua menjak ni, makin kerap plak aku rasa OREN dan emo tak tentu pasal. I guess I need some cats to play with just to de-stress myself.


So tengahari tadi aku ke SPCA yang kat Ampang Jaya tu, atau nama penuhnya Society for the Prevention of Cruelty to Animals. Sajer jer nak cat cruising dan release tension kat situ.

Banyak jugak kucing-kucing comel aku tengok. Rasa macam nak adopt jer semua.

But unfortunately rumah aku tak sesuai untuk bela kucing. Lagipun aku selalu pergi outstation. Nanti siapa yang nak sayang kucing tu kalau aku tak ada kat rumah?

Tapi lepas spent a few minutes kat situ, aku rasa macam hilang semua stress aku. I enjoyed myself so much that aku berkira-kira nak datang balik dan buat volunteer work kat SPCA tu on weekend basis. Dapat le aku main-main dengan kucing-kucing tu. Tak payah le aku rasa OREN memanjang.

Lagi elok kot daripada aku buat benda-benda yang tak senonoh.

Amacam?

Rock tak cadangan aku tu?


AKUBUKANSUPERMAN: Nanti kalau berpeluang ada kucing, aku akan panggil dia Kucing jer. Comel kan?
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...