AKUBUKANSUPERMAN

November 7, 2012

Cerita basikal dan tak cukup duit nak beli kereta


Kadang-kadang bila aku tengah memandu dan stuck dalam traffic jem, aku cuba membayangkan aku menunggang basikal, menyelit dicelah-celah kereta sambil memintal rambut kegembiraan.

Cuba korang bayangkan apa yang aku bayangkan.

... especially part aku pintal-pintal rambut tu...

Dapat tak?

...

...

Ok kita sambung...

Well of course we are not there yet. Menunggang basikal ke pejabat di KL akan mengundang sindiran atau mungkin ada ketikanya fitnah. "Psst si polan tu berbasikal gi keje sebab tak cukup duit nak beli kereta letewww!"

Orang pendek akal memang akan cakap cegitu.

But seeing a man in his full business suit, riding a bike to office is a day-to-day scene kat Eropah. Even our close Singaporean neighbors are slowly going toward that direction.

I saw that once and I was like, "Ooooohhh how sweet..." *letak dua tangan kat pipi*

Well of course no one dares to start something new here in Bolehland. Plus our streets and pavements are not that bike-friendly. Panas pun satu hal jugak. Tak pasal-pasal baju keje dah lencun bila sampai office.

But one can only say that much kalau tak tau. Cer klik link ni untuk lebih lanjut.


AKUBUKANSUPERMAN: January ni boleh tengok Sartorialist naik basikal dengan mata kepala sendiri. Iaols pergi London uols!!! Diulangi... London!!!

11 ulasan:

bukankosong said...

hurrmm

owg kita punyer perception xde kereta maknanya xde duit, tak kaya & loser

W. Hidney said...

bukankosong... exactly. jom beli basikal jom!

Siti said...

i ada beskal exercise je....

zoulmzmn said...

kalau naik beskal ke tempat keje kat mesia nie awkward but not in overseas ..

1.sbb cuaca panas .. sure sampai opis basah kuyup berpeluh kayuh beskal..

2.jalan kat mesia ni byk highway ..

W. Hidney said...

Siti... Ok arr tu. boleh pakai gi beli gula kat kedai. Takyah la drive

Zoulmzmn... Betul tu. yg dok ipoh tapi keje kat kl rasanya agak terlalu janggal kalau nak berbasikal. Namapun short journey mode of transport. Even yg duduk dekat pun x dpt nak berbasikal sgt sbb;
1. Persepsi org kita
2. Pokok tepi jalan diorg dok potong. Jadi la jalan botak. Panas utk even jalan kaki pun
3. Pavement kita rosak sana sini
4. Public transport kita tak berapa nak galakkan pax bawak mini bike atau yg sewaktu dgnnya

oshinz said...

kalau nak pintal2 rambut, rambut kena panjang serupa accapan.. baru syiok!

kalau rakyat malaysia berbasikal pergi kerja, jumlah kesesakan lalu lintas mesti zero kot. pastu segala syarikat ubat kurus mesti tak boleh jadi makan.

FaizalSulaiman said...

bleh je nak buat tapi scene pemandu kita kekadang banyaknya yg selfish.

pernah tengok org eropah bawak basikal ke tempat kerja dengan suit semua. nice!

W. Hidney said...

oshinz... haha tak jugak sampai zero kot

faizal... betul tu. setuju sangat haha

Hulubalang said...

kat mesia ni...even ofis seberang jalan pon kalau boleh nak nek keta...apa cer? maklum la drive BMW le katekan kekekeke....bukan BMX ke?? errr...

nUmara... said...

Salam..
ade satu mat salleh kerja kat bangsar ni, dia naik basikal letrik.. die singgah kat kedai mamak fathima ni.. bile die nk chow, die pasang la basikal die yg boleh dilipat2 tu.. semua orang tengok die.. lepas die pergi je, satu group lelaki kat situ gelakkan dia then cakap "malas sangat nak jalan kaki la tuh! hahahaha!"..
durhhhh... kesian group lelaki tu .. huh!

nUmara... said...

Salam..
ade satu mat salleh kerja kat bangsar ni, dia naik basikal letrik.. die singgah kat kedai mamak fathima ni.. bile die nk chow, die pasang la basikal die yg boleh dilipat2 tu.. semua orang tengok die.. lepas die pergi je, satu group lelaki kat situ gelakkan dia then cakap "malas sangat nak jalan kaki la tuh! hahahaha!"..
durhhhh... kesian group lelaki tu .. huh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...