June 19, 2012

Cerita #MalaysiaMiskinBudaya dan #TorTorPunyaIndonesia


Once again my friend, both countries fought for something that is not worthy of notice and simply unintelligent.

... and so I thought.

 After reading to this dan this, aku rasa memang patut orang negara seberang melenting. Ditambah lagi dengan perangai diorang yang cepat sangat melenting, this unintelligent issue became viral kat twitter.

Kita plak suka sangat nak mengapi-apikan diorang.

So conclusionnya, dua-dua pun biadap.

Kita dan mereka...

Orang besar kita patutnya tau benda-benda macam ni akan menimbulkan rasa tak senang kat seberang, tetap jugak nak berlagak pandai. Ilmu sejengkal terus nak bercakap pasal pembudayaan budaya sambil menari inang.

Bukannya kita tak ada sejarah nak claim sesuka hati barang diorang. Setakat ni kita dah berjaya claim lagu Rasa Sayang, batik, air bandung dan cendol, just to name a few.

Yang kat seberang plak, macam tak ada benda lain nak buat. Dok komplen memanjang. Tak pun baling taik kat kedutaan orang.

Orang timur tengah tak plak melenting bila kita kata gambus adalah sebahagian dari budaya kita.

Tau tak korang roti canai tu asalnya dari Chennai?

And for all that we know, roti canai is part and parcel of our daily lives. Tak ada plak orang Mahatma Gandhi pergi buat hashtag seperti...

#ItuMalaysiaCuriKitaPunyaRotiChennaiMacha

atau

#AdaPatutKaItuChennaiPunDiorangCuriMacha

*cakap sambil berlari-lari keliling pokok dan tukar baju empat lima kali* 

Penjelasannya cukup mudah. Bila kita dah serumpun, bercakap plak satu bahasa, kebarangkalian untuk ada persamaan budaya tu sangat tinggi.

Betul tak macha?

Ya udah dong. Biar aja tari Tor Tor di klaim Indonesia. Yuk kita pikirin gi mana mau majukan tanah kita. 



AKUBUKANSUPERMAN: Seronok Ella layan timeline merapu...

4 ulasan:

oshinz said...

rakyat malaysia ni kan gabungan daripada pelbagai kaum.. tu baru budaya, tak tengok perihal bahasa. semua pinjam-meminjam.. yang bahasa melayu tulen tu cuma kayu, batu, babi.

takde kerja lain agaknya asik nak bergaduh je..

hehehe.

bukankosong said...

entah

aku tak ambik pot

Siti said...

dr semlm aku tgk ko duk melayan tor tor tu. haha..dlm hati duk kata, "apa ajelah si hidney ni...

W. Hidney said...

oshinz... tu ar pasal. tak ada keje lain. tengok doraemon lagi bagus

bukankosong... mula2 memang tak nak amik pot. tapi bila baca timeline, tetiba dtg idea jahat plak nak mengapi2 kan diorng. ramai jugak indons yg hantar message tak puas ati hahaha

siti... hehe mengisi masa lapang bah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...