AKUBUKANSUPERMAN

May 12, 2012

Hari ibu dan pengertiannya


Tak sah kalau kita tak heboh pasal nak question semua benda, sampai hari ibu pun dah jatuh haram.

Apa nak jadi la dengan kita ni.

Orang yang duduk keliling kaabah tu selamba berok jer.

Jawapan aku simple jer. Yang nak fikir sampai ke asal-usul hari ibu tu dibuat atas dasar kepercayaan kepada sesuatu anutan tu kenapa? Its been here for as long as we know and why suddenly now benda ni nak dipersoalkan?

Kita sambut atas dasar pengertian hari untuk menghargai ibu-ibu kita dah ler. Bukan atas dasar percaya.

Tak payah fikir jauh-jauh.

Islam agama yang mudah.

Selepas keluar statement jatuh hukum haram ni, bukan saja menyebabkan orang-orang kita panik, malahan akan menyebabkan orang-orang bukan Islam lebih confuse.

Ni la masalahnya dengan orang bijak pandai kita. Bercakap ikut suka. Orang yang kurang pandai pun ikuuuuuuuut jer.

Diorang start ingat apa yang orang bijak pandai ni cakap betul. Tiada yang betul melainkan yang betul-betul belaka.

Secara tak langsung, ini akan menimbulkan riak kat orang bijak pandai ni.

Apa hukum riak kawan-kawan?

Haram kan?

Ok aku stop.

Yang salah datang dari aku. Yang baik semuanya datang dari Allah *pose imam muda*

AKUBUKANSUPERMAN: Selamat hari ibu mak. Boboi sayang mak...

3 ulasan:

jejaka anggun said...

berblogging juga hukumnya haram.

@rep said...

bila nak celebrate hari mak?

W. Hidney said...

shaz... hahaha siapa yg nak jatuhkan hukum ni?

arep... hehe meh la sini. kita celebrate sesama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...