AKUBUKANSUPERMAN

January 5, 2012

Story pasar malam yang tak best


Sakit mata tak tengok scene ni?

But I can't totally blame these people walaupun aku boleh cakap yang diorang ni akalnya pendek sebab I'm not in their shoes. Tapi aku tak boleh terima kalau anak yang tak tau apa-apa digunakan sebagai tiket untuk meraih simpati.

That is totally wrong and the blame should be on them.

Ironinya benda ni tak ada pun orang cuba nak betulkan. Kalau ada pun, usaha tu antara nampak dan tak nampak jer. Much can be done. Aku boleh bagi a few ringgits. Tapi setakat tu ajer la.

I'm nobody.

I don't make millions.

Aku tak simpan duit-duit zakat tu...

Tak salah kalau aku cakap benda ni akan menggambarkan keperihatinan sesetengah pihak yang kononnya bangga dengan ketuanan dan kemenangan bangsa sendiri. Buktinya sudah cukup. Kita merempat di tanah sendiri.

Nak tunggu bukti apa lagi?

Aku malu...

AKUBUKANSUPERMAN: Konon...

9 ulasan:

FaizalSulaiman said...

kawan saya pernah cerita, si miskin susah sangat nak dapat bantuan zakat. I dunno nak blame sapa. Pity them but paling kesian kanak2 la. Kecik2 dah merempat. Kat mana hala kita jumpa dorang2 ni sambil dalam hati doa2 jangan la aku jadik macam diorang ni.

kalau makan kat kedai,pengemis datang bertongkat, minta sedekah dan bagi tisu doposen.selagi tak bagi, dia duk terpacak kat situ.

NUke_Rude said...

ok. aku pernah tersepak org minta sedekah ni...bukan sengaja, sebab tak nampak yang dia duk kat tengah2 jalan tu.

:|

Maya said...

Halu2x...ni bukan bangsa kita/org kita la Hidney..yang macam ni kat pasar2 malam tu org kemboja yang dah mastautin kat melaysia samada scr halal or haram. Tipu org banyak dgn appearance dan keadaan "terpaksa" mereka yang konon "daif" itu..mereka rotet dari pasar malam ke pasar malam yang lain seluruh malaysia buat kerja ni...sebab ada org mulia macam Hidney dan saya (ehehe), yang tetap hulur singgit dua menjadikan itu sbg carrier tetap mereka. kisah2 ni dah banyak didedahkan mazidul akmal di blog beliau...gi baca kat sana..

Maya said...

dan lagi..inilah antara consequences nya bila kemasukan pendatang asing tdk dikawal..pastinya salah org kita juga, demi beberapa ribu RM sekepala sanggup mengadaikan negara atas nama mcm2 brand akta, komersial and internationalkan pendidikan antara yg paling utama. Pastu masuk nigerian scams, pakistan jual karpet, indon jual nasik kerabu, china jual doll etc..ni salah menteri perumahan dan dalam negeri, kastam dan kerajaan keseluruhannya..ralit dok gaduh isu porno, jatuhkan sesama sendiri sampai hulur poket sambil tutup mata dgn isu yang membarah ni...

eh....dah macam entry blog sendiri pulak ekehehe..stop dulu lah :p

ct cucubi said...

ramai kat psr mlm.. x sampai beberapa langkah ade lg peminta sedekah.. siap ada port masing2.. ade rumor jugak dorang ni sindiket atau mmg tu pekerjaan dia. make money maa, bukan buat apa pon duduk kat situ dah dpt duit.. org malaysia kan pemurah.. :P bgs lagi jd org buta yg jual tisu.. dr menadah tanpa apa2 usaha.. kejam menggunakan kanak2 atau bayi untuk mendapatkan duit semacam ni.. mungkin pihak berkuasa patut buat pemantauan lebih kerap

W. Hidney said...

faizal... tu la pasal. kalau kata duit zakat tu tak cukup, mustahil sgt. setiap tahun org bayar. tapi camner pengurusannya plak? endah tak endah jer nak tolong depa. org asing kat thailand dan jepun tu nak plak ditolong. anak dirumah mati kelaparan. monyet dihutam disusukan

nuke... entry ni pun bermula dgn insiden tersepak diorg la. tapi cepat2 minta maaf. bila cegitu baru tahu yg makcik tu 'org kita' dan cuma dapat bantuan a few hundreds yg sah2 tak cukup untuk tanggung anak2 kat rumah. so dia terpaksa pergi minta sedekah kat pasar malam. mana zakat!!!

maya... tu memang i sedia maklum. kadang2 memang ada bangsa asing yg amik peluang dengan keikhlasan org kita. but this is a whole new case. memang org kita. tak cukup dibela org pihak2 tertentu. tak cukup perhatian. tak cukup makan. so much of rakyat didahulukan...

ct... memang yang sindiket tu benar2 terjadi. kalau yg cegitu memang TIDAK AKAN DILAYAN SAMA SEKALI terutamanya kalau ada yg bergerak berdua. sorang buta dan sorang sempurna fizikal. yg sempurna fizikal tu bertindak sebagai pengiring untuk tunjuk jalan dan sebagainya. THATS A FUCKING LIE!!!

DrSam said...

saya selalu berpegang kepada prinsip tangan yang memberi lebih baik dari tangan yang menerima. Siapa dia penerima itu no hal dan bukan urusan saya biar Dia yang menentukan. Kemungkinan besar juga, datangnya ia kepada kita kerana kita insan yang dipilih Dia.

W. Hidney said...

drsam... nicely said

jejaka anggun said...

sorry, i jarang kot nak bersimpati ngan pengemis nih. i rasa dorg x genuine n pemalas cuz byk lagi keje lain yg boleh dibuat. at least, buat sarkas ker, nyanyi ker, jual tisu ker kat tepi jln tuh lagi mulia kot dr buat muke seposen mintak simpati org.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...