September 24, 2011

Time, life, change, anniversary

Sometime its not the case of being too sensitive or what not, sometime its the case of being lifted at time when lifting is very much appreciated.

Sometime we have been warned against letting the golden hours slip by, but some of them are golden only because we let them slip by. It's all about quality of life and finding a happy balance between our wants and our needs, live and life, love and care.

Without accepting the fact that everything changes, we cannot find perfect composure. But unfortunately, although it is true, it is difficult for us to accept it. Because we cannot accept the truth of transience, we suffer.

You could always go on changing things but there comes a time when you have to decide to stop.

Happy anniversary...

AKUBUKANSUPERMAN: At the touch of love everyone becomes a poet.

September 21, 2011

KL Rate Race 2011

Ok mula-mula aku nak confirmkan kat sini yang aku ni bukan la orang yang suka berlari. Aku adalah seekor lembu dan lembu doesn't run that fast.

Kali terakir aku involve dalam lumba lari was back in 1991. Masa tu aku represent rumah sukan aku dalam acara 100 meter (jer). Tu pun aku terpaksa join pasal cikgu rumah sukan aku ugut nak masukkan aku dalam pertandingan ratu kebaya kalau aku tak ikut larian 100 meter tu.

Of course aku dapat nombor corot...

... and to add salt to the wound, aku tak dapat tidur nyenyak for a few days sebab kaki aku lenguh...

Lets just stick to the theory that cow aren't suppose to run ok?

Tapi semalam against all odds, aku join KL Rat Race 2001. Actually this race is something that I've been waited for so long. Now that I'm working in KL, I think it would be stupid of me to just let it go. Sebelum ni aku tengok kat tv jer.

For those of you yang tak tau, KL Rat Race is actually an annual mini 4.5 km run yang dianjurkan oleh BSKL untuk corporate profesionals.

And get this. Semua pelari diharuskan memakai pakaian kerja disepanjang larian.

Menarik tak?

Being a person who take great deals about working attire, aku dah berkira-kira nak pakai pakaian kerja terbaik but only to find out yang company aku dah sediakan baju untuk event tu. And its not a shirt and tie like I what I have in mind.

And of course I thank my company for the decision sebab half way through the run, aku dah lenjun dengan peluh sambil bermonolog sendirian, "What have you got yourself into this time Hidney?"

Bayangkan kalau aku pakai cardigan dengan tie segala...

50 minutes later, aku berjaya sudahkan larian aku walaupun aku tak pasti aku duduk kat posisi mana. Tapi yang pastinya bukan kat position top 900 la...

LOL!

Ah well, aku tetap nak posing Sinchan kat finishing line sebab I'm proud of myself.

AKUBUKANSUPERMAN: I'll do it again nonetheless...

September 19, 2011

Dasar pandang ke timur?

Tanpa kita sedar kita sentiasa mengagung-agungkan orang barat dari orang timur.

Betul tak?

Cepat ngaku sekarang!!!

Contoh terbaik, orang kita langsung tak malu kalau pakai suit lengkap on friday. Biar la berpeluh macam haram. No hal punya. Tapi cuba try suruh diorang pakai baju melayu lengkap dengan kain samping dan songkok plak. Confirm akan ada suara sumbang yang cakap diorang tu either YB, pengantin, on the way ke majlis rumah terbuka company atau...

GILA...

Sama jugak dengan kes baju batik kita. Jarang sangat kalau kita tengok orang gi office pakai batik. Unless orang-orang kerajaan. Tu pun terpaksa sebab dah protokol. Cuba tengok orang Indonesia. Diorang bangga aper pakai baju batik diorang ke pejabat.

Contoh lain, mat salleh yang pakai selipar jamban jalan kat Pavilion kita puji elok. Nampak cantik. Nampak santai. Stylo la gamaknya. 

Cuba kalau si Maimunah yang pakai. Mesti kita kata Maimunah dah nampak macam Felda instead of ranggi.

Sebab apa?

Sebab kita rasa orang barat tu lagi superior dari kita.

Renung-renungkan la ek.

Aku tak emo...

Selamat hari Malaysia.

AKUBUKANSUPERMAN: Siyes aku tak emo...

September 14, 2011

Laman sosial


230 juta tahun dahulu kita telah diperkenalkan dengan ekawan.com. Selepas tu pada tahun 1371 Friendster pula dilancarkan. Kemudian muncul plak Myspace pada tahun 1675. Tahun 2004, Facebook pula dicipta. And before we know it pada tahun 2006 semua orang dah ada akaun Twitter.

Termasuk nenek aku…

So secara kronologinya laman sosial ni sentiasa akan evolve untuk satisfy kita punya urge untuk publicity. Dari yang sebesar-besarnya sampai la yang sekecil-kecilnya. Korang ingat artis jer yang nak publicity?

Think again…

Kalau dulu kat ekawan, kita cuma kongsi-kongsi gambar jer. Gambar posing tepi pasu dan gambar duduk bersimpuh. Selari dengan kemajuan teknologi dan pertambahan saiz rambut Miss Universe masa kini, Facebook dengan handsomenya telah manambah ciri terbaru dalam cliché laman sosial kita.

Status update.

Lebih kurang macam short blogging le. Tapi dengan total character yang terbatas. Tapi tu tak menghalang kita untuk meng-update status setiap saat.

Kalau boleh masuk jamban pun dia nak cakap.

But I am cool.

Aku tak melenting.

Aku tak emo.

Tapi kenapa some people nak amik kisah sangat? Lantak diorang la nak update status macamana pun kan?

Kalau tak suka, unfriend atau unfollow jer lah.

Habis cerita…

AKUBUKANSUPERMAN: Well of course gambar yang di share dalam Facebook jauh lebih advance dari zaman ekawan dulu. Semakin ramai yang letak gambar tetek. Kita kan dah maju…

September 11, 2011

Of orang kampung dan nyawa yang satu


Aku pernah disogok dengan mitos yang kalau kita melintas jalan dan berlari, kita akan di cop sebagai kampung. Walhal kita akan dianggap orang bandar dan moden kalau kita melintas jalan dengan berjalan kucing (catwalk) tanpa melihat kereta yang bergerak laju ke arah kita.

Dulu aku percaya tapi lama kelamaan as I grow older and wiser aku merasakan mitos itu dicipta dan diamalkan oleh orang-orang yang hipokrit dan malu dengan jati diri sendiri.

Sekarang, aku lebih rela dipanggil kampung dari menjadi sebahagian dari statistik nahas jalan raya.

So aku akan berlari...

AKUBUKANSUPERMAN: Dah terketuk baru nak tergadah

September 9, 2011

Of wet market dan Zaiton Sameon

Kalau aku kat kampung, aku suka jalan-jalan kat wet market in the morning. Daripada duduk menembamkan diri kat rumah, baik aku keluar dan cuci mata kat wet market. Mana la tau dapat jumpa yang berkenan di hati. Boleh aku bawak balik dan perkenalkan kat mak ayah.

Selain dari tu, aku boleh beli ikan dan sayur segar untuk lunch. Kalau dah masak pun aku tak pandai, at least aku beli ler bahan-bahan untuk masakannya. Baru la bakal mak mertua sayang...

*posing Zaiton Sameon

The following adalah gambar-gambar yang sempat ditangkap oleh photograper rasmi aku sempena lawatan rasmi aku ke wet market kat kampung aku tempohari.


AKUBUKANSUPERMAN: Nak beli ikan pun orang tangkap gambar. Haish...

September 8, 2011

Of senapang patah and naughty kid

My bapak owns a senapang patah. Its been in the family for generations. The thing is, I never touched it as it'll gross me out.

Call me pussy but my bapak used to announce the senapang patah has a penunggu and the penunggu doesn't favor naughty kids. It will explode by itself in their presence. But later I realized it's just my bapak's way to keep me off of his belongings.

I still remember every time when we are on a road trip. My bapak will put the senapang in between the front seats with the lenght of the senapang extended to the rear seat, where I was seated and terrified every minute of the way, worrying the senapang will blow my head(s) away.

Last week before I left kampung for KL, my bapak took his senapang out and decided to pass it down to me. "I might not be able to use it again so I shall to give it to you."

I guess I freaked out a bit thinking I've not been a completely good kid. Remember about the penunggu thing?

But of course being the playful me, I managed to pull out some stunts with the newly inherited senapang patah.


AKUBUKANSUPERMAN: Sesuai untuk aku tembak manager yang tak nak dengar cakap ni...

September 7, 2011

Beraya

Ok dah gila lama aku tak update. Siyes aku sangat busy dengan raya di kampung dan yang paling mustahak, kat kampung aku tak ada internet.

Line tepon GPRS jer...

Sedih campur geram aku tau tak. Sikit jam lagi aku nak bako menara telko kat kampung aku tu, ratakan lotnya dan tanam cili. Siyes!

Ok aku tak emo.

Bila bercakap pasal raya jer, mesti akan timbul isu soalan-soalan cliche dari makcik-makcik kita yang kepoh tu. Whats new? So dengan tak-cliche-nya aku tak nak cerita pasal tu sebab tu aku tak suka benda-benda cliche. Aku nak story pasal benda lain yang out of the kotak.

Mari kita story pasal tips-tips raya ke rumah bakal keluarga mertua.

Jeng jeng jeng...

1. Pakai ler baju raya yang sopan. This is not the right time for you to show your muscles. Memang le penat workout kat gym but you will not impress your bakal mertua with your physic at this moment of time. Believe me.

2. Salam dan cium tangan bakal ayah dan mak mertua dengan sopan. Jangan jilat atau gigit tangan diorang. Salah tu...

3. Puji kuih yang dihidangkan walaupun korang tau kuih tu adalah kuih tunjuk jer. Anggap ler kuih tu bakal mak mertua korang yang buat sendiri. Tapi jangan bengap sangat dan puji kacang tanah plak. "Wow sedapnya! Makcik tanam sendiri ek?"

4. Bila ditanya korang keje apa, berceritalah sekadar perlu jer. Jangan cakap besar. Remember its not always about you. Kalau bakal mertua korang pernah pergi perang kat Vietnam, stick to that. They'll love you for that.

5. Menjamu tu biar sopan. Sopan tak bermakna korang perlu duduk bersimpuh atas sofa tapi memadai dengan megelakkan dari bercakap dengan mulut yang penuh. Kunyah sikit-sikit jer. Takyah makan sampai kenyang. Ni bukan restoren.

6. Kalau boleh bawak le buah tangan sikit. Buah tangan tak payah mahal. Cukup le kalau korang hadiahkan sebijik Ferarri atau kapal layar kat bakal mertua korang tu. Confirm diorang terus setuju!

AKUBUKANSUPERMAN: Raya ni memang penat senyum
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...