November 17, 2011

Bahasa jiwa bangsa


Setuju tak kalau aku cakap yang kadang-kadang ada benda yang kita susah nak cakap dalam bahasa melayu tapi lagi senang kalau cakap dalam english instead?

Orang kita, kalau salah cakap mula lah nak emo. Tapi kalau cakap berkias, diorang haram tak faham plak. Jadi english jadi jalan mudah untuk explain benda yang tak dapat di explain dalam bahasa melayu.

Contohnya...

"Kau ni mangkok lah!"

Menjadi...

"You are a bowl."

Sekian.

AKUBUKANSUPERMAN: English SPM aku dapat 8. Harap maklum...

10 ulasan:

Lelaki Ini said...

haha
memg la..
kdg2 memg senang ckp english..
kalau nak mencarut...
kan senang jewk f**k!
hahahaha

W. Hidney said...

Lelaki itu... Betul tu. cakap fark jer. Jelas, simple dan mantap hahahaha

bukankosong said...

tahi lembu!

hahahahaa

Azura Iznil said...

Whooaaa...!

Ok..tak tau nak komen apa tapi ttp gak nak komen...boleh??

FaizalSulaiman said...

truly english sound nice bila time nak marah,haha

sila translate

holy shit

tak ke pecah perot

crescent said...

hahaha...

btol kalo nak sebut yang x elok pakai english sound nice...

cth...

serious shit???

padahal shit is not something serious...

*pengsan...

W. Hidney said...

bk... cow shit? lol

kak zura... hahaha boleh jer. reel tau akak nak kata apa

faizal... hehe tu la pasal. marah dlm english tak mcm kasar sgt

crescent... pengsan jugak

Maya said...

ni sebab bahasa melayunya tak betul..kena betulkan bahasa melayunya dulu...

"Sila Pam Selepas Guna"

Bukan ke senang... :)

jejaka anggun said...

bersuku bertamboh mutu?

W. Hidney said...

maya... tu better sikit kot. macam pelik ayat yg dipilih. kalau signage ni ada kat negeri org putih tu, n kalau diorg faham bahasa melayu, confirm diorg gelak hahaha adoh

shaz... hehehe last2 menang jugak miss malaysia kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...