AKUBUKANSUPERMAN

October 9, 2011

Being sentimental

Seseorang pernah berkata, "All this while I ingat you ni sentimental. Rupanya tak."

Kalau ikutkan memang aku nak rasa OREN tapi deep in me, aku sedikit setuju dengan tuduhan orang tu.

You see, actually aku dulu sangat sentimental orangnya. Aku akan simpan benda-benda yang ada nilai-nilai sentimental macam surat-surat skandal, kad-kad raya, buku penilaian prestasi sekolah. Apa-apa yang tertulis kata-kata semangat, aku akan simpan.

Dan seperti golongan sentimental yang lain, aku juga pernah buat buku skrap. Agak gigih jugak aku minta member isi buku skrap aku tu. Macam-macam yang diorang tulis. Most of it are of course kata-kata semangat.

But as I grow up, I barely have time to glance back and smile to those sugary words in the scrap book.

One quoted, "Hidup ini penuh dengan pancaroba. Terima lah ia seadanya dan kita akan berjaya."

Takjub aku dengan kata-kata semangat tu. Lebih menakjubkan, kata-kata tu ditulis oleh budak belasan tahun yang belum pun tau macamana rasanya terima gaji setiap 27 haribulan dan gigit jari setiap 30 haribulan sebab gaji dah abis bayar hutang.

They can just copy paste jer kata-kata semangat dari buku dan internet. As long as it sound good. But do they really know what it means?

Do they?

We were naive back then. It was a no-frill life without responsibilities and bills. Life was so good that we will agree to almost everything.

Dont get me wrong. I have nothing against being sentimental and all. I just dont believe in words copied from someone else's poetic mind. I believe in self experience that make us better and stronger.

Aku dah tak simpan buku skrap lama aku and that doesn't mean I am not sentimental. Kalau korang perasan, most of my writings are of sentimental values.

Siyes aku tak rasa OREN pun.

AKUBUKANSUPERMAN: Aku simpan lagi surat Allahyarham Abdul Hamid

7 ulasan:

jejaka anggun said...

i'm complicated, sentimental, lovable, honest, loyal, decent, generous, likable, and lonely. My personality is not split; it's shredded - jack paar. ;p

W. Hidney said...

Shaz... Lonely? Excuse me? Lonely? Hahaha

farah rozaman said...

hahaha... ingt sik dengar lagu bila cinta didusta dm keta ktk.. hahahaha

FaizalSulaiman said...

sentimental adalah cebisan saya.haha

kadang2 kata2 melebih2 pun rimas juga nak faham:P

Siti said...

saya suka dengar lagu sentimental..:P

Maria James said...

i believe i am a sentimental person.

for i do treasure much moments I love.

Errk. Okay now rasa OREN. huhu

W. Hidney said...

Farah... Maknanya kamek jiwang la owh? Hehehe

Faizal... Betul tu. sikit2 boleh la

Siti... Saya suka dgr dangdut hahaha

Mia... Nicely said. Tak oren pun sebab ni 1st time u komen sini hehe. Best kalau ramai awek comel dtg komen hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...