October 18, 2011

Antara Wardina dan Yuna

"Nampak macam Wardina tak?" Tanya member sekuliah aku, sambil menggayakan tudung ala-ala Wardinanya.

"Wardina? Macam Wardiah ada la." Jawab aku. Mukanya ditarik panjang, tanda OREN.

That was back in 2001 when Wardina Safiyyah stirred a nationwide storm of wearing Pashmina as a tudung, which was then simply reffered as Tudung Wardina. Everyone wanted to look like her, thus bringing tonnes of moolah to Jalan Petaling's business seekers..

Suddenly everyone look pretty and wife-worthy...

Lepas tu muncul plak fenomena tudung tutup-separuh dan nampak-jambul yang dimonopoli oleh I-dare-not-to-mention-name-I-shouldn't-be-mentioning which brought the phrase alang-alang-menyeluk-perkasam-biar-sampai-ke-pangkal-lengan to a whole new level.

Jangan la pakai kalau tak nak pakai yer dak? 

Buat semak mata jer.

Sorry kalau ada yang terasa yer.

Duta hairspray kita pun pernah beberapa kali dilihat mengenakan tudung dengan style ni.

Now, limelight tertumpu pulak kepada gadis muda bersuara lunak, Yuna. Sesuai dengan vibe muda dan funky yang cuba ditonjolkannya, style tudungnya berjaya mengubah tanggapan gadis bertudung is not fashionable enough.

Even guys are tempted to adopt this tudung craze.

Exhibit A...

AKUBUKANSUPERMAN: Aku bukan gila...

15 ulasan:

Azura Iznil said...

Hoh..."jantan" mana nak ikut style YUNA ni..Mak geli hoccay!...ekeke.

But....

To those yang memakai tudung, jgn hanya sekadar bertudung atau jadikan tudung itu fashion. Tutup lah & jagalah AURAT kerana AURAT itu MARUAH kita. Tutuplah AURAT mengikut SUNNAH.

FaizalSulaiman said...

bertudung kerana wajib.ni pakai tudung nampak leher.adui.yg mcm tudung saji pun ade juga

achik ezam said...

terasa ai dgn paragraf kedua tu.....

hahaha

baideway lawa pula gambabr mamat dgn jari telunjuk dibibir tuh....

W. Hidney said...

kak zura... setuju!

faizal... hahaha fesyen tudung sekarang mcm2 ada

achik... hehe cam ner boleh terasa ni?

jejaka anggun said...

comel gila pic pakai tudung tuh... mcm fazura sangat.

W. Hidney said...

shaz... ada bakat tak masuk dalam mana2 novel sebagai heroin?

bukankosong said...

ejam! berani kan dia kutuk kakak kiter

Tp gambo ko yg last, ringan tetiba tgn aku

hahaha

ctek8 said...

lulz. gambar xleh blah...nak comel jek :P

Maya said...

hehe...ai gelak sengsorang tengok mamat jambu lawar pakai serkup ala2 star wars aka yuna kat sini :p..mmg pelik dunia yg konon fashion tu...tak minat nak ikut, or maybe ai dah generasi fossils lols

W. Hidney said...

bk... hahaha mana ader kiter kata kakak awak? tak baik tuduh kita tau? hahaha ringan tangan?

ctek8... LOL takkan nak letak cambar tak comel kot?

maya... err mamat jambu? aiyooo *jatuh golek2

ramai jugak yg pakai 'hana tajima' i tengok sekarang. macam2 style yg diaorg pakai. ada yg nampak cantik. ada yg ehem, tak berapa cantik. fashion kita yg dah fossil ni lain maya. kena pakai yg sesuai. hana tajima ni utk golongan muda belia jer hahahaha

crescent said...

hahahahana tajima yg last tue...

hurm pasal tudung kan...i have 2 younger sister and bertudung...nasib baik 2 2 still pakai tudung yg boleh kira munasabah lagi...tue semua trend jer tue...kenkadang nampak budak budak muda pakai tudung lilit lilit bagai dgn kerongsang mcm chandelier bagai tapi dada tersembul...ape kes???

and for u...tudung u kecik sangat...hahaha...larik...

W. Hidney said...

crescent... haha teringat tudung yg ada batu gantung2 tu. macam seksa jer i tengok diorg pakai. anyway tudung kecik i tu style i ok. jangan terkejut sumer org akan pakai tudung kecik macam i one day hahaha

sarawakianboy said...

Amboi, ayu sungguh dengan gaya tudung. Boleh la nanti naz masuk meminang. Eh. Eh.

Well, fesyen tudung ni sebenarnya ikut zaman ni, Naz igt lagi dulu mak Naz punya fesyen tudung pun ala-ala main pakai ikat kat belakang macam dalam drama lama-lama cikgu sekolah tu... pastu fesyen tudung tukar plak ala-ala express plak, pakai tudung ikat zup zap zup zap macam makcik2 yg suka gosip tu. hihi.

sekarang ni semua fesyen tudung ikut fesyen nama je, macam tudung Reel, pakai morning towel jadikan tudung dan sesuai digunakan lepas work out kat gym,

p/s: Btw, pic jari tu mmg ayu la. I is tergoda. Eh. :p

crescent said...

i like ur level of confidence...

*tepuk bahu hidney...hahaha...

W. Hidney said...

naz... i memang ayu pun. baru perasan ker? hahaha. well semua org suka ikut trend terkini sebab tak nak ketinggalan dan di cop sebagai FELDA. kadang2 ikutan diorang tu tak kena dengan identiti sendiri. tu yg sedih tu.

kalau tudung reel dah masuk trend, naz nak pakai tak tudung tu? kita pakai tudung tu sambil posing tepi kolam k hahaha

crescent... LOL adoi lah!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...