AKUBUKANSUPERMAN

September 11, 2011

Of orang kampung dan nyawa yang satu


Aku pernah disogok dengan mitos yang kalau kita melintas jalan dan berlari, kita akan di cop sebagai kampung. Walhal kita akan dianggap orang bandar dan moden kalau kita melintas jalan dengan berjalan kucing (catwalk) tanpa melihat kereta yang bergerak laju ke arah kita.

Dulu aku percaya tapi lama kelamaan as I grow older and wiser aku merasakan mitos itu dicipta dan diamalkan oleh orang-orang yang hipokrit dan malu dengan jati diri sendiri.

Sekarang, aku lebih rela dipanggil kampung dari menjadi sebahagian dari statistik nahas jalan raya.

So aku akan berlari...

AKUBUKANSUPERMAN: Dah terketuk baru nak tergadah

12 ulasan:

Siti said...

1st time dgr benda mengarut ni. hahaha...

sama mcm statement-kalo ko hisap rokok ko gentleman la ni kan?

W. Hidney said...

siti... lol tak terfikir plak. agaknya la kot

jejaka anggun said...

huh? dah sah2 kalo kat US tuh dia tulis STOP and RUN.

kampung kah? ker country? walaupun kat NYC.

kin said...

Reel setahu kak kin lar... orang kl/pj kalau 2 way street diaorang sure melintas jalan berlarik punyer but kalau jalan sehala... diaorg jalan catwalk sambil mengangkat tangan gaya 'talk to the hand' gitu ... even better mcm superman ... kereta akan siap berhenti memberi laluan :D

Uptown Gurl ;)

k.e.r.i. said...

nasib baik lah entry ni sebelum kes +1.

hahaha.

Anonymous said...

Hah, first time dengar benda alah ni. Mana lah u dapat orang dulu-dulu cakap ni.

Kalau I tak la jalan lambat mahupun nak berlari as long as I akan berhenti and tengok kiri kanan even kalau kereta berhenti due to traffic lights pun. I akan toleh kiri kanan or even jalan sehala pun I akan toleh kiri kanan.

Pasal isu kalau berlari nampak macam kampung tu, I pun still lagi berlari. Biarlah kita nampak macam kampung kalau org nampak, tapi kita dressing ala-ala limited summer edition attire lagi. Eh! Eh!

P/s: Perghhh! Lama gila tak jenguk blog ni. Salam woooof woofff and meow-meow! :p

sarawakianboy said...

Anonymous is me @sarawakianboy

W. Hidney said...

shaz... really? hmmm

kak kin... hahaha jalan tangan macam superman? nak try arr lepas ni

keri... +1? hahaha

naz... i know its u lah hehe

sarawakianboy said...

Hah! I komen panjang-panjang and you just reply 'naz... i know its u lah hehe '

Sentap sangat *nangis bwh shower*

W. Hidney said...

naz... hahaha ok ok. u dah jual lemme beli plak. rasanya i started with a wrong person yg desperate nak dipanggil maju dan tanak dipanggil kampung kalau melintas jalan dan berlari. so dia give me his mitos and the mitos grew older with me and i think its a stupid mitos too.

cukup panjang?

hahahaha

nn said...

first time dengar kot. apabenda ni. hahaha. mampus nak catwalk bagai. dia fikir ni rancangan american next top model ke? lintas jalan je pun.

W. Hidney said...

nn... mitos yg sangat tak masuk akal kan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...