September 14, 2011

Laman sosial


230 juta tahun dahulu kita telah diperkenalkan dengan ekawan.com. Selepas tu pada tahun 1371 Friendster pula dilancarkan. Kemudian muncul plak Myspace pada tahun 1675. Tahun 2004, Facebook pula dicipta. And before we know it pada tahun 2006 semua orang dah ada akaun Twitter.

Termasuk nenek aku…

So secara kronologinya laman sosial ni sentiasa akan evolve untuk satisfy kita punya urge untuk publicity. Dari yang sebesar-besarnya sampai la yang sekecil-kecilnya. Korang ingat artis jer yang nak publicity?

Think again…

Kalau dulu kat ekawan, kita cuma kongsi-kongsi gambar jer. Gambar posing tepi pasu dan gambar duduk bersimpuh. Selari dengan kemajuan teknologi dan pertambahan saiz rambut Miss Universe masa kini, Facebook dengan handsomenya telah manambah ciri terbaru dalam cliché laman sosial kita.

Status update.

Lebih kurang macam short blogging le. Tapi dengan total character yang terbatas. Tapi tu tak menghalang kita untuk meng-update status setiap saat.

Kalau boleh masuk jamban pun dia nak cakap.

But I am cool.

Aku tak melenting.

Aku tak emo.

Tapi kenapa some people nak amik kisah sangat? Lantak diorang la nak update status macamana pun kan?

Kalau tak suka, unfriend atau unfollow jer lah.

Habis cerita…

AKUBUKANSUPERMAN: Well of course gambar yang di share dalam Facebook jauh lebih advance dari zaman ekawan dulu. Semakin ramai yang letak gambar tetek. Kita kan dah maju…

11 ulasan:

k.e.r.i. said...

setuju dengan abang oren!

W. Hidney said...

keri... kan!

sarawakianboy said...

Ni kenapa oren je ni Reel, mesti kena sound tetiba kan...

To me, I dont have any problem pun dengan org yang tulis, komen status macam macam, for example tweet kan..
macam kalau nak tweet , tweet je la apa-apa bkan dia org bayar bil tenet kita...

But, but, but ,but bila greeen light dah bagi, ada plak yang tulis like drama, 1 minit keluarlah 3 status emo-emo, kalau dgn twitter mesti pernah dengan RT (Retweet kan), so retweeet dgn reply tu dalam twitter di salah gunakan right....hah, kalau this problem macam mana la plak nak solve???

well, pro and cons tu mmg ada, just we have to know our ETHICS among others and bertolaklah ansur, not if like twitter/fb macam bil tu bapak dia org byr, at least repect others kan...

perghhhh! very ke orenan plak I komen segala bagai...hahaha!

to me, tak ada problem pun, macam mana dgn saudara?

lish said...

Oprah kata "Everybody matters. Everyone just wants to be heard."
Thus people created Facebook and Twitter.
Anyway, Selamat Hari Raya and Selamat Hari Malaysia (ucapan combo)

W. Hidney said...

naz... i memang tak amik pusing pun. kadang2 i pun guilty jugak kalau pasal update status yang entah apa2 but not every second la. tapi ada org yg tak puas hati kata update status yg macam tu sajer nak carik perhatian. lantak la kan? like u said, bill kita yg bayar.

the ethics on the other hand, yes, you're right. we have to respect that.

tapi perlu ker org lain nak emo pasal kita twitt kita posing2 kat wet market?

hahahaha

lish... hello lish. i totally agree with you and oprah. selamat hari malaysia raya to you too

FaizalSulaiman said...

i never cares apapun status update orang.biarlah.tanak baca, skrol ke bawah sudahh

jejaka anggun said...

dah namapun laman social. kalo x nak rasa sosial, hide or unfollow saja...

bukankosong said...

tak baik tau ubah fakta sejarah penubuhan laman sosial tu

oren diaowg nnti :P

W. Hidney said...

faizal... true. very true

shaz... well said you

bk... hahaha bukan ubah fakta. cuma pusing sikit jer. tak nak la AKUBUKANSUPERMAN jadi wikipedia. kat sini semua fakta adalah lebih kuah dari sudunya hehehe

nn said...

intro sangat hiperbola. 230 juta tahun dahulu? hahahahaha.

W. Hidney said...

nn... hahaha kena la hiperbola

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...