AKUBUKANSUPERMAN

July 31, 2011

Story puasa dan air liur

Dulu masa aku kecik, parents aku galakkan kitorang adik-beradik berpuasa penuh dengan upah duit. Seringgit sehari. I guess dengan galakan semacam tu, aku dah start puasa penuh sebulan by the time aku masuk darjah tiga.

Tapi aku ada perception yang kalau kita puasa kita tak boleh telan air liur. Kalau telan, puasa akan batal. So from time to time aku akan buang air liur tu.

So nak dijadikan story, masa kat sekolah aku tak boleh la keluar kelas sesuka hati untuk meludah. Air liur tu akan terkumpul dalam mulut. Bila dah agak penuh, aku akan minta izin dengan cikgu untuk keluar kejap.

Bila dah berkali-kali aku keluar, cikgu pun jadi hairan. Dia tanya kenapa. Aku pun jawab nak meludah sebab aku tak nak puasa aku batal. Cikgu pun gelak besar dan cakap, "Siapa yang ajar awak telan air liur akan batal puasa?"

Well that was years before. Sekarang aku tak kumpul air liur dalam mulut lagi dan tak ada orang yang nak bagi upah kalau aku dapat puasa penuh. Tapi aku maintain puasa dengan handsomenya...

Salam Ramadhan people!

AKUBUKANSUPERMAN: Ku mengharapkan Ramadhan kali ini penuh makna. Agar dapat ku lalui dengan sempurna.

6 ulasan:

Siti said...

Salam Ramadhan. Wah! n3 ko skrg mmg bertubi2 sampai tak terkejar pulak. haha..

epol said...

wah...sweet memori budak2 nak belajar puasa..hahaha

selamat berpuasa :)

FaizalSulaiman said...

selamat berpose.buka nanti jangan wat pose sincan plak,hehehehe

jejaka anggun said...

ker minum air paip kat toilet? cube citer yg benar...

ct cucubi said...

oh ada jugak org mcm sy rupernya!.. hahahaha...

W. Hidney said...

siti... you wished for it haha. so next time hati2 bila buat wish hahaha

epol... selamat berpuasa to you too bro

faizal... pose sinchan tu wajib walau dimana jua anda berada hahaha

shaz... hahaha camner tau ni? alamak terkantoi la plak

ct... hahaha kita serupa!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...