April 15, 2011

Story kandang

Apasal tajuk entry kali ni macam ni? 

Kenapa mesti kandang? 

Lama dah tak update, tiba-tiba story pasal kandang plak?

Ceciter ceciter...

Orang kata, bila kita masuk kandang kambing kita mengembek. Bila masuk kandang harimau...

Kita cabut lah!

Lagi mau tunggu kan?

Anyway, mesti korang tau apa yang aku maksudkan. Kalau tak faham gak, tekan F5 yer kawan-kawan!

Sebagai manusia yang morally sound, mulia pekerti dan bersopan santun, korang mesti tau etika-etika yang patut korang amalkan bila korang masuk rumah orang kan? 

Mula-mula kena la bagi salam atau at least say hello. Tak perlu la korang duduk bersimpuh kat muka pintu time bagi salam tu untuk membuktikan yang korang tu sopan. 

Aku tak ajar korang buat semua tu.

Bila dah dalam rumah orang tu, bercakap lah dengan lemah-lembut dan sebutir-sebutir. Kalau korang decided nak cakap lemah gemalai sambil menggoyang-goyangkan tangan macam Usop Wilcha, aku sarankan korang timbang balik. Tak sesuai! Kang tak pasal-pasal korang kena lempang dengan talam air tuan rumah.

Merasa OREN la korang lepas tu.

Walaupun korang ni serba boleh dan serba tahu, jangan plak korang buat hal nak komen kain langsir rumah tu atau kutuk sofa tuan rumah yang tak berapa nak matching dengan coffee tablenya.

Simpan apa-apa komen korang yang tak elok dalam hati jer. Jangan nak jadi bengap nak start tunjuk pandai atau berlagak superior.

Ok gurau tu gurau jugak. Siyes tetap siyes ok.

Hidup cuma sekali, pendek plak tu. Jangan biarkan orang lain pendekkan lagi umur korang tu disebabkan perangai 'macam bagus', korang tu.

Renung-renungkan...

AKUBUKANSUPERMAN: Ini bukan entry maki hamun...

5 ulasan:

jejaka anggun said...

thanx for coming tadi yer....

Siti said...

n3 makan dalam ni...

p/s:tak balik ngundi ke?

Zed Adam said...

Hey Hidney! Interesting blog you got here. Cantik banner tu, nampak established, hehe. Here is my work kat Selangor Times hari tu. :)

And Shaz di atas tu, tahniah ke atas kelahiran novel anda! :)

W. Hidney said...

Shaz... Ur most welcome shaz. Im now officially star stricken hahaha

Siti... Makan dalam? Apo tu? Nak ngundi camner. Undi pos pun tak boleh, unless kalau bn/pkr bagi tiket flight free

Zed... Hy hey zed. Good to have you here *star strucked

Ninie Hanis said...

apesal ni ada org cuba berlagak cambest ke kat u?hehe..org camtu elok dilempang je laju2.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...