April 22, 2011

Kougar: The review


Perkataan Kougar actually teradaptasi dari cougar, yang kalau ditafsirkan bermaksud Puma betina. Tapi penulisnya Shaz Johar secara jelas dan terang menyatakan Kougar bukanlah seekor mamalia ganas di hutan rimba, tetapi seorang wanita yang agak berusia yang menggemari lelaki yang jauh lebih muda atau dalam linggo urban... 

ANAK IKAN.

Kougar digarapkan dalam bahasa yang agak mudah untuk dihadam, tanpa perlu ada akrobatik atau silat kata yang melampau, selaras dengan matlamat penerbitan FIXI yang mahukan karya yang santai dan 'muda'. 

Untuk korang yang dah biasa dengan karya antarabangsa, yang feeling-feeling jadi member Oprah Book Club dan baru nak berjinak-jinak dengan novel tempatan tu, Kougar is your right and almost true answer.

Story bermula dengan adegan dalam komuter, aku agak mungkin KTM, membuatkannya terus dekat dihati memandangkan aku ni day in day out naik tren ke tempat keje. I can almost imagined yang si Azril tu secomel dan semacho aku dalam persalinan merah jambunya, sambil diusha-usha oleh awek-awek cun dan cougars.

Right...

Ok you can puke now.

From there, penceritaan dilanjutkan dengan kisah Rakisha atau 'aku' dengan girlfriendnya Suraya, Big Boss tua yang tak suka pekerja yang unproductive, Abang Mike yang punya dua anutan (perhaps), Emir yang sukakan fun, Kumar yang emosi, Mei Hua yang ting tong, Razif yang hipokrit, Yusri yang aku rasa adorable, rakan-rakan sekolah Rakisha yang aku rasakan kurang memberikan impak atau mungkin tidak terlalu penting, Fiqri the easy-going supir dan akhir sekali the available-35-years-old-photographer yang sanggup menunggu Rakisha selama 5 tahun, which I think ada potensi untuk disambung kisahnya.

...

Kuss semangat!

Aku rasa aku dah sinopsiskan hampir keseluruhan story, and I strongly believe I should probably stop right now. Kalau tak, hilang la surprise korang.

Oh wait till you read about plot perlarian Rakisha dari kampung ke KL.

All and all, aku rasa Kougar boleh diperbaiki lagi especially endingnya yang aku rasa agak half-baked, hanging dan agak rushing untuk ditamatkan. Atau mungkin Shaz punya rencana lain untuk Kougar 2?

We never know right?

AKUBUKANSUPERMAN: Aku khatam Kougar in just 2 days yer kawan!

7 ulasan:

FaizalSulaiman said...

mantap!

akan mencari novel ini nanti!

nn said...

menarik dan tertarik!

tengku_fir21 said...

nak satu dgn autograph shah blh tk..
klu nk bg pic utk di jampi pun blh..ahaha

ct_cucubi said...

mcm best jer,,

jejaka anggun said...

hehehe... esok yer dr kul 2pm ke 4pm, penulis akan berada di PWTC utk sesi membirah bersama peminat.

jumpa di sanaaaaaa

ps: thx for the review hid. pendek tp tebal reviewnyer.. i loike!

W. Hidney said...

faizal... cari jangan tak cari. untuk memudahkan pencarian, klik kat link "shaz Johar" tu. selamat menghunting kougar

nn... dapatkan senaskah k. sokong penulisan tempatan

fir... hahaha boleh gak. klik kat link yg ada kat atas tu

ct... best kalau baca sendiri

shaz... amboi promosi. i loike it too hahaha

Ń¼dakulalaŃ¼ said...

terbaik!
kene cari sebijik nie...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...