April 26, 2011

Gaduh


Kalau di Kelantan phrase 'nak gaduh' bermaksud 'nak cepat'. Tapi di tempat lain ianya dilihat, definitely and figuratively sebagai nak cari pasal atau nak buat hal.

Tarik-tarik rambut sambil berpukulan dengan kasut tumit di dalam kolam renang is a very good example to this.

Banyak benda yang boleh menyebabkan pergaduhan berlaku. Berebut jantan, anak ikan dan member celah bedah adalah faktor yang dilihat sebagai amat biasa berlaku dikalangan anak-anak muda yang melodramatic alaf ini.

Well sorta... 

Apa-apa pun, kalau nak gaduh pun, biar ada sebab yang berasas. Jangan disebabkan benda remeh jer, terus nak bako rumah member tu dan ratakan lotnya buat tanam cili.

Tak salah kalau mengalah dalam pergaduhan. Memang le geram sebab ego tinggi menggunung. Mengalah tak bermakna kita akan kalah. Mengalah bermakna kita lebih matang menilai mana yang berbaloi untuk di gaduhkan dengan yang membazir masa dan tenaga.

Err aku rasa aku perlu stop kat sini sebab aku rasa entry kali ni sangat belia.

Seram!

AKUBUKANSUPERMAN: Tak elok gaduh-gaduh ni. Tuhan marah!

13 ulasan:

FaizalSulaiman said...

kena rasional..fikir dulu baik buruk. setuju kalau membazirkan masa bergaduh pd sesuatu yg kurang berfaedah.

ps:belia tak cara komen ni?hehe

shandye. said...

tak suka tengok perempuan bergaduh parking. buruk.

lelaki [tanpa] emosi

Azura Iznil said...

gaduh2 ni best...baru hidup ada feel!
hahaha.

aidil dbahri said...

apa yang gaduhnya???

W. Hidney said...

faizal... hahaha sangat lah tampak belianya

shandye... lama tak nampak? hehehe siapakah perempuan2 itu?

kak zura... kalau takat gaduh dengan yoyenge tak ada maknanya nak feel kakak oi hahaha

aidil... tak ada apa actually. saja nak membeliakan diri bagi nasihat hehehe

http://bukankosong.blogspot.com/ said...

belia lagi ke? :P

tengku_fir21 said...

relevan...ahahaa superoren...

Maya said...

tak faham sangat entry ni, tapi faham sangat kalau mengalah itu menandakan kematangan..

W. Hidney said...

bukankosong... yang penting belia di dalam

fir... ngeee

maya... tau tak per

jejaka anggun said...

mengalah lah kot.... x kene darah tinggi....

W. Hidney said...

shaz... atau tulis novel dan kutuk org tu kau-kau dalam novel tu

DrSam said...

biasanya yang suka cari gaduh ni geng-geng gedebe ala Samseng kampung pinang sebatang.

W. Hidney said...

Drsam... hehehe in other words jaguh kampung la tu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...