AKUBUKANSUPERMAN

March 17, 2011

RM10


Kenapa RM10?

Tu lah jumlah duit yang budak-budak sekolah zaman sekarang bawak pergi sekolah.

Beza RM2 jer dengan pekerja-pekerja gaji hari kat estate.

Siyes!

Pekerja-pekerja tu penat membanting tulang, cangkul sana, cangkul sini. Kena marah dengan boss yang garang (tapi comel) lagi. Memang susah.

Budak-budak ni cuma bangun awal pagi, mengigil sikit dalam bilik mandi dan duduk dalam kelas sepanjang hari. Paling-paling berpeluh time PJ jer, tapi dapat gaji RM10 sehari.

Seronok kan?

Tapi bila difikirkan balik, RM10 tu memang ngam-ngam untuk belanja diorang gi sekolah. Buktinya?

Meh kira-kira...

Trip pergi balik tren = RM4.70

Nasik lemak = RM2

Air sirap = RM1

Belanja budak bertocang yang duduk sebelah meja = RM2

Baki RM0.30 tu boleh beli gula-gula 6 bijik, untuk dinyonyot time balik sekolah.

Tak ker ngam-ngam tu?

AKUBUKANSUPERMAN: Aku bekal doposen jer dulu... 

11 ulasan:

Valerie Vyner Brooke said...

Masa aku sekolah rendah kat SRK Ong TiaNG Swee
Darjah 1 sampai 3 aku bekal 40 sen
20 sen beli mi goreng
20 sen bagi budak yang slalu buli aku
*dia dah arwah sekarang ni*

Darjah 4 - 6 bekal 60 sen
harga mi naik 50 sen
10 simpan buat tabung utk beli pensel yang cantik2

Tingkatan 1-3 aku bekal
80 sen
tambang bas pi balik 40 sen
40 sen lagi beli cucur byk2
air bekal dari umah

tingkatan 4 dan 5
aku bekal RM1.20
sebab tambang bas dah naik...

ini semua antara tahun 1987-1997
dlm masa 10 tahun!!!

SEKARANG
RM 10 TU BLOM TENTU LAGI CUKUP

||| PöJìé PööH ||| said...

Bos yang garang tapi comel?? **pitam
Tapi betul la dulu pi sekolah seringgit jer setiap hari, now RM10 tau!
Zaman dah berubah..

PojiePooh; Hanya Satu...

incik mumu said...

dulu skola menengah..
pagi2 tolong makcik kantin jual kuih, nasi lemak, aer, bihun, macam2..
pastuh nak masuk kelas, die bekalkan kuih 3 4 bijik..
pastuh taim rehat die kasi makanan free, tak payah queue, memang da ader die simpankan..
makan kat tempat cikgu..
cikgu-cikgu dok usyar slack jek, muke xpuas hati..
pastuh taim balik, agak2 makanan hat hostel tak sedap, g kat kantin, dapat makan free lagi..

ouh seronoknya~~

encik aidil banting said...

memang rasa OREN!

FaizalSulaiman said...

bawak 50 sen ke singgit je.bukan makan sangat gi skola.ngantok lepas naik rehat.hehehe

budak2 skunk tak patut rasa oren kalau masih kata tak cukup.

W. Hidney said...

val... 10 years but small difference

pojie... memang zaman dah berubah

mumu... wah best tu dapat makan free

aidil... hahaha oren yer. bagus!

faizal... kurang tepat penggunaan OREN tu faizal hahaha

bukankosong said...

yg belanja tu baik ko simpan je, nak kahwin lmbat agi...

iyllienaz said...

hahaha..sempat nak belanja budak tocang lagi??

W. Hidney said...

bukankosong... rm0.30 sehari. alamatnya dah bertongkat baru cukup duit nak kawin hahaha

illie... mesti la. budak tocang tu comel hahaha

jejaka anggun said...

dulu blanjer... 20sen jer.. kadang2 30sen... sian. org miskin

W. Hidney said...

shaz... erk...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...