March 30, 2011

First impression...


First impression...

Sangat penting yer kawan!

First impression tu orang akan bawa sampai bila-bila. Kalau ok, maka ok lah. Kalau tak ok, maka korang akan merasa OREN for the rest of your life.

Cuba tengok Usop Kebudayaan tu. Sampai la ni kita ingat keletah dia tu. "Siapa setuju angkat tangan..."

Ngeee...

Ok meh sini rapat-rapat aku nak story pasal cerita first impression aku.

Biasanya sebelum aku visit, aku akan buat courtesy call kepada manager yang aku nak visit untuk confirm yang aku ni nak datang. Macam biasa la kan. Kena la sopan kalau nak masuk tempat orang. Ditambah lagi dengan the fact yang aku ni memang sopan orangnya. *mendail telefon sambil duduk bersimpuh.

Mengambil kira dari faktor kesopanan aku tu, aku akan request driver estate jer yang jemput aku di hotel instead of manager. Tak mau la aku nak susahkan diorang. I’ve been a planter myself, so I know diorang tu memang banyak keje nak buat. Apa la gunanya diorang hire their drivers tu kalau tak pakai kan?

Nak dijadikan story, tempohari masa aku visit, aku dah buat pick-up appointment kat hotel pukul 8 pagi. Tapi driver tu buat hal plak. Kalau takat lambat a few minutes aku tak la kisah sangat. Aku pantang sangat kalau orang tu tak pandai tepati masa. Klik kat sini untuk bukti.

Finally selepas sejam orang tu sampai. Terkocoh-kocoh dia mintak maaf, "Sorry. Tadi terpaksa isi minyak kejap."

Huh! Too little too late! Isi minyak sampai sejam? Tersirap ok darah aku. 

Before he could said another sorry, aku dah taji dia cukup-cukup. Hasilnya driver tu diam jer sepanjang 45 minit journey dari hotel ke estate.

Once we both reached the estate’s office, driver tu terus masuk bilik manager. Nak ngadu la tu kan. Sungguh tak macho...

Sementara menunggu driver tu abis mengadu kat manager dia, aku mundar-mandir, tengok suasana office, until…

Aku ternampak carta organisasi estate.

The very person yang aku marah tadi tu is the freakin estate manager!

FREAKIN ESTATE MANAGER I say!!!

Apa korang rasa yang aku rasa?

Aku rasa OREN dowh!

Well of course aku cover line baeekk punya, "Semua orang perlu tepati masa. Tak kira la orang tu Madonna kah, Princess Diana kah."

AKUBUKANSUPERMAN: Taubat nasuha aku nak marah strangers lagi...

11 ulasan:

FaizalSulaiman said...

hahahahaha..
gila oren tak oren la.agak2 ko transform jadik buah oren kut masa dia kuar.

tp betul la.semua orang kena tepati masa.masa tu kan emas?:)

encik aidil banting said...

gila OREN!

Farhana Jafri said...

xboleh blah!!! tu la, jgn tau nk mrah je.. mne la tau tym dy isi mnyak, jam lax otw nk dtg.. nsib bleh cver line.. tpi kire okay la tu.. bg pngjaran kt dy jgax.. even kt atas, kne la hormat org kt bwah jgax :)

jemput singgah sini ANASAURUS :)

haryanti said...

hahaha..good job hidney..

Maya said...

hehe..so hidney len kali kena sopan berganda2 lg walaupun dia "driver" jer..mana tau tadi pagi antar anak sekolah dulu, antar bini ngajar tadika kemas dulu ker..isi minyak kena beratur ke..punctual is good but leisurely is great :)

flyz said...

ambik ko! ada hint nk bunuh diri pah tu...he..he...

W. Hidney said...

faizal... betul tu. masa itu emas. tapi memang oren la jugak

aidil... sangat oren

farhana... pantang la org yang lambat2 ni. kalau tau ada banyak urusan, buat la awal2. tu jer...

haryanti... terimas!

maya... driver ka, manager ka, perdana menteri ka, kalau lambat tetap tak berdisiplin. kalau lambat in own time tak per. ni melibatkan masa orang lain. hehehe, tapi i akan ingat pesan maya tu hehehe

flyz... tak bunuh diri. berdosa... mintak maaf jer hehehehe

DrSam said...

saya pun amat menitik beratkan pasal ketetapan masa ni. Sebab tu saya selalu pastikan jika ada appointment atau mesyuarat etc. saya akan pastikan saya datang awal dan terkadang-kadang tu terlampau awal dari masa yang ditetapkan. sebab tu jika berlaku macam kes sdr, saya pun pasti bengang (tapi mesti control macho dan berlakon cool - sebab sopan tadi tu le)

W. Hidney said...

drsam... kadang2 amarah tak dapat dibendung

jejaka anggun said...

tahniah lah.. at least dia tau org bengang dgn dia...

ct cucubi said...

adoi rs nak gelak guling2.. :))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...