December 31, 2011

Nilai seorang lelaki

Orang kata, untuk mencapai status 'sejati', seorang lelaki perlu mempunyai ciri-ciri berikut.

1. Pandai repair paip rosak.
2. Tak nangis bila tengok Ombak Rindu.
3. Suka boobs.
4. Makan meja bersepah.
5. Tak reti on kan microwave.
6. Suka boobs.
7. Tak pandai masak Semanis Anggur Semasam Cuka (sekadar memetik nama resipi melampau Masterchef Malaysia)
8. Jalan berkepak.
9. Gila benci Manhester United.
10. Suka boobs.

Tapi aku rasa untuk menjadi lelaki sejati, seseorang tu kena sayang mak dia dalam-dalam.

*irama jiwang berkeju berkumandang*

Boboi sayang mak! *hingus meleleh*


AKUBUKANSUPERMAN: Entry ini ditulis oleh lelaki sejati yang sangat macho

December 29, 2011

Story gigit kasut baru


Korang pernah dengar tak petua orang dulu-dulu pasal kasut baru? Kononnya kita kena gigit dulu kasut tu sebelum pakai untuk mengelakkan kasut tu gigit kita balik.

Tak sangka orang dulu-dulu sangat nakal dan boleh came out dengan petua yang sungguh kinky itu...

*senyum horny*

Nasib baik diorang tak suruh kita makan kasut tu sebelum kasut tu makan kita balik.

Sadis...

Actually orang kata renggangkan kasut tu sebelum pakai. Biar kasut tu lembut sikit dan tak buatkan kaki kita sakit kalau memakainya.

Bukannya gigit atau makan.

Kasut tu tak berdosa untuk digigit dan dimakan...

Kesian kasut tu tau...

AKUBUKANSUPERMAN: Kalau gigit kuat sangat dan kasut tu rosak, at least ada alasan nak beli baru kan? Kanak-kanak Dumex sungguh!

December 28, 2011

Kau rasa kau dj ker?


Semenjak dua menjak ni aku makin annoyed dengan spesis yang suka nak mainkan lagu kuat-kuat kat handphone diorang kat tempat awam.

Diorang rasa cool sangat ker kalau buat cam tu?

Walau pun aku rasa citarasa muzik aku up to date, aku tak akan mainkan lagu kuat-kuat kat iPhone4 aku.

Diulangi iPhone4 aku. *posing Maryamah Tijo*

Korang nak tau kenapa?

Pertama, aku percaya lain orang lain citarasanya. Aku tak confident orang lain akan suka dengan pilihan lagu aku. Aku peminat tegar lagu jiwang meleleh. Muka aku mungkin lagend, tapi dalam hati tetap ada taman.

Kedua, amalan mainkan lagu kat handphone kuat-kuat ni tak akan mendatangkan apa-apa faedah atau pun kupon pembelian percuma kat pasaraya-pasaraya terkemuka negara melainkan sumpah seranah orang yang annoyed macam aku dan yang paling penting, membazir bateri phone jer.

Ketiga... We don't need three reasons to know the thing we do is stupid.

Period!

AKUBUKANSUPERMAN: Diulangi iPhone4 aku...

December 25, 2011

Happy nu year kawan

Sikit jam lagi kita akan melangkah ke tahun baru.

Melangkah ker?

Pffttt poyo...

Apa wish korang untuk tahun baru ni?

Wish-wish tahun lepas dah tercapai dah?

Wish tahun 2012 ni, aku merancang nak jadi Perdana Menteri.

So jangan lupa undi aku dalam PRU akan datang yer.

Boleh?

*posing sinchan*


AKUBUKANSUPERMAN: Happy xmas and a merry new year kengkawan.

December 22, 2011

Dd the funny

Look who I found in Lawas?

Tada...


She's Diana a.k.a Miss Brown who teaches English in some school in Kunak whom I known as Dd during my study in UiTM years ago.

Who knew after all these years, I will see her again here in Lawas. The first few words that jumped out of our mouths were, "Hey look at you!!!"

Pssstt...

She might be reading this, so I'm gonna continue to write in English.

Hang in there ya. I'll be back with my rojak penning in my next writes.

Anyway Dd spoke fluent English the last time, and now too. She's an English teacher duhh!!!

I use to wonder how such a little thing can stuff so much English in one sentence and that actually make her look cool. So one day, in my desperation to look as cool, I tried to communicate in English with her and I ended of saying INS.TERES.TINGS instead of INTERESTING.

Of course being Dd, she laughed just to add to the insults.

Owh did I told you she is a bad bad girl too? *read: naughty*

Hahahaha...

I love you Dd.

AKUBUKANSUPERMAN: Come and marry me already lah!

December 21, 2011

Aku di Lawas lagi


Pergh lama seh aku tak ke udara.

Korang rindu aku tak?

Gila malas aku nak update sejak dua menjak ni.

But hey, I'm here now. There there don't get teary on me. I ain't going anywhere.

Well literally speaking...

Aku sekarang ni tengah outstation, almost a month now in Borneo. Doing things that I'm very good at, bossing people around and looking good while doing it.

*posing Erman Manan*

Dua minggu lepas, aku kat Miri. Sekarang aku kat Lawas.

Memang tempat lawatan aku tak gempak.

Tunggu la company aku bukak estate kat Milan.

Time tu aku confirm mesti korang akan rasa OREN.


AKUBUKANSUPERMAN: The people of Lawas will call every visitors as Sir. Cool kan?

November 27, 2011

Perihal FB yang sungguh jahat itu

Pernah dulu aku kata kat member aku, "Kau ni pelik la. Siapa yang tak ada Facebook sekarang ni? You should make one."

Dan aku rasa sekarang aku faham apa yang dia rasa bila aku kata macam tu dulu.

Mesti dia ingat, "Mati ker kalau tak ada Facebook?"

Masuk hari ni, dah seminggu aku delete Facebook aku. Aku rasa ringan semacam jer sebab banyak masa aku tak terbazir dengan benda alah tu. Menggentel handphone setiap saat semata-mata nak tau apa perkembangan terbaru kengkawan aku.

Apa yang aku dapat?

Bill telefon mencanak naik ujung bulan!!!

*Muzik rancak membakar semangat berkumandang*

Mulanya aku rasa macam tak yakin aku dapat hidup tanpa Facebook. Aku rasakan yang hidup aku akan menjadi sunyi sepi tanpa kehadiran update terkini kengkawan dan share-share sensasi semasa yang disokong dengan gambar-gambar monyet yang terbelah perutnya.

Kini aku rasakan hidup aku lebih bermakna.

Aku dah boleh buat benda-bendalain yang lebih berfaedah.

Aku lebih sihat!

Aku lebih bertenaga!

Aku lebih ceria!

Aku boleh luangkan lebih masa untuk Twitter!!!

*CD calar. Muzik rancak tiba-tiba terhenti*

Err...

Follow Twitter aku kat sini ek kengkawan.

Mekasih *tertunduk malu

AKUBUKANSUPERMAN: Follow jangan tak follow...

November 17, 2011

Bahasa jiwa bangsa


Setuju tak kalau aku cakap yang kadang-kadang ada benda yang kita susah nak cakap dalam bahasa melayu tapi lagi senang kalau cakap dalam english instead?

Orang kita, kalau salah cakap mula lah nak emo. Tapi kalau cakap berkias, diorang haram tak faham plak. Jadi english jadi jalan mudah untuk explain benda yang tak dapat di explain dalam bahasa melayu.

Contohnya...

"Kau ni mangkok lah!"

Menjadi...

"You are a bowl."

Sekian.

AKUBUKANSUPERMAN: English SPM aku dapat 8. Harap maklum...

November 16, 2011

Hilang barang


Apa korang rasa every time kalau korang misplace or hilang barang?

Rasa OREN?

Rasa kaki?

Aku akan rasa OREN kalau aku lupa kat mana aku letak barang-barang aku. Walaupun barang aku berselerak, tapi aku tau kat mana aku letak. Tu sebabnya kalau orang kemas barang aku, aku akan kalut. Start la aku nak jerit suara kepit.

Tapi aku paling OREN kalau orang cadangkan, "Cuba kau try miss-call jer. Mana tau dapat jumpa balik."

Sedangkan dia tau sah-sah aku tengah cari remote control tv.

Arghhh!!!

AKUBUKANSUPERMAN: Walaupun aku ni comel, aku ni bukan le penyabar orangnya...

November 15, 2011

Nama oh nama

Selalu jugak aku berfikir, kenapa nama anak orang zaman sekarang mesti lebih dari 2 perkataan.

Cantik-cantik plak tu.

Contohnya...

Fathul Akhdan Isabella Nur Muriah binti Mamat.

Tak ker sedih nama bapak seketul cegitu jer?

Apa pun aku sangat bangga dengan nama yang ayah aku bagi kat aku walaupun kadang-kadang tergeliat orang nak sebut.

Ada yang sebut Hikni...

Ada yang sebut Hipni...

Ada yang sebut Hindi...

Tak kurang ada jugak yang sebut 'Hit me baby one more time'...

*posing Britney Spears

Thank you ayah.

Wo ai ni much much...

AKUBUKANSUPERMAN: Nama anak aku nanti tak boleh lagi glamour dari nama aku. Aku tanak kalah. Tidak!!!

November 14, 2011

Nama jalan pelik


Siapa nak namakan jalan sempena nama aku?

Siyes aku tak akan charge.

Sungguh ni aku tak akan charge.

Nak la... 

Nak la...

AKUBUKANSUPERMAN: Bagi la nama yang elok sikit. Ish ish ish...

Get well soon Naz

I have this friend, whom I know from Twitter. He called himself Sarawakianboy but I called him Naz instead. He is one hell of a twitter-addict and he tweets good. Good tweets will be followed by many and you can say he got himself followers the size of China.

Literally speaking...

But a few days back I came to know that he suffered a lung infection and currently warded in a intensive care unit. His condition is not good at all. His respiration stopped once for 10 minutes and they got him resuscitated.

I do not know much about hospital jargon but I know that sounds bad.

I don't have the info on the hospital though.

I wish I knew...

I've been praying for him ever since, but I can't do this on my own. He needs more prayers from all of us. Who care if we haven't met him in person or know what's his favorite muffin flavor. A friend is in need.

Lets do this guys.

Bukalah matamu,
Kita bersama masih muda masih mentah,
Ku harap kau masih percaya...

AKUBUKANSUPERMAN: Get well soon Naz

November 13, 2011

Dulu hot sekarang tidak lagi


Dulu aku pernah satu class dengan awek ni. Dia memang lah hot sangat *siyes aku tak tipu...

Selumrahnya orang hot ni tend to be kekwat dan snobby. Suka buli insan lain yang lemah dan tidak berdaya.

Biasa la tu kan?

Tapi aku tak cakap semua.

Aku cakap selumrahnya. Harap maklum.

So this girl, dia ni memang hot dan semua girl nak jadi macam dia dan guys wanted to date her.

Me included...

Tapi dia ni tak le kekwat. Cuma dia tak pernah nak setuju bila aku nak bawak dia dating ke Mekdi dulu sebab aku tak lawa. Kurus sekeping jer plak tu...

Tu cerita lama. Aku pun dah lupa siapa nama dia. Tapi tatau camner, hari tu aku terserempak dengan dia kat KLCC.

Actually aku tak kenal dia, tapi dia yang tegur aku. "Eh kitak Hidney nak?"

Mula-mula aku ingat she was like another fan. *Banyak sangat le fan kau kan!!! Aku senyum sehandsomenya dan tanya dia siapa. Lepas dia explain baru la aku ingat she was that hot girl.

But she is no longger as hot lah!

Sorry for being judgemental, tapi aku pernah dengar orang kata, hot people time sekolah-sekolah dulu tend to think they will forever be bold and beautiful. And that they don't think they need to anything else to maintain their hot-ness. They eat poorly. They don't workout. They don't even groom!

"Lain nar rupa kitak. Sik kedak dolok. Kacak kitak. Nasib bait kamek dapat cam. Kitak dah kawin?" Dia tanya.

Kenapa soalan kawin yang dia perlu tanya dulu? Aku geleng jer. Tapi nasib baik aku tak pose Sinchan kat situ.

Tapi seriously. She look different. Mungkin teori bold and beautiful tu betul kot?

Sebab aku dulu huduh. Sekarang dia kata aku kacak dowh! *Posing Zaiton Sameon

Krik krik krik...

Krik krik...

Krik...

Ok aku perlu stop menulis kat sini.

Karang ada orang lempang aku pakai terompah plak.

AKUBUKANSUPERMAN: All the time spent in gym is so worthy...

November 12, 2011

Selipar tido?

Masih berkenaan dengan kasut, sebab aku suka kasut. Tapi kasut-kasut yang aku suka bukan le yang memahal macam sesetengah orang tu.

Aku bukan dari high society...

Makan kedai mamak jer.

Dalam banyak-banyak kasut yang aku ada sekarang, Camper Wabi ni adalah favourite aku. Memang selesa kalau dipakai especially kalau nak gi dating atau makan-makan kat Mekdi atau bawak jalan-jalan kat Singapore.

Klik sini untuk contoh.

Rupa Camper Wabi memang macam selipar tido sikit and people will tend to get confused, "Kau keluar pakai selipar tido ni kenapa? Ting tong ek?"

Jangan gusar. Bila orang ajukan soalan camtu kat korang, korang cuma perlu cakap, "So? Kau ader?" *sambil posing Accapan.

Sekian...

AKUBUKANSUPERMAN: Camper ada satu kedai jer kat Malaysia. Ada kat The Gardens Mid Valley. Cekidaut!!!

November 10, 2011

Macam kaki ayam lah!

Semalam aku lari-lari comel kat taman KLCC. *sambil pintal-pintal rambut

Macam biasa la kan. Orang comel kena la lari dengan comelnya.

...

...

...

Ok kita teruskan...

Tengah aku lari-lari tu kan, aku nampak sorang mat salleh ni lari pakai kasut yang nampak macam stoking jari yang kita biasa tengok tu.

Tak pernah tengok stoking tu camner?

Siyes?

Nah!


So aku fikir takkan ler dia lari pakai stoking jer kot. Gilo apo? Sengkek sangat ker sampai tak mampu nak beli kasut?

Jadi untuk tengok dengan lebih dekat, aku cuba le mengekor belakang mat salleh tu. Mat salleh tu pulak lari laju macam haram.

Mengah ok!

Tapi berjaya jugak le aku tengok kasut tu. Siyesli aku jadi FELDA kejap sebab aku tak pernah nampak kasut yang pelik sangat macam tu.

Pelik tapi macam best giler. Mesti rasa macam kaki ayam jer kalau lari pakai kasut tu kan?


Nak beli la sepasang lepas dapat gaji nanti.

Tak pedulik!!!

Cuba try Google Vibram Five Fingers untuk maklumat lanjut pasal kasut tu.

Jangan tanya aku Google tu apa.

Aku bantai kang!

AKUBUKANSUPERMAN: Bulan lepas aku susut 3 kilo. Susut bukan sebab tak makan. Susut sebab aku selalu joging. Faham tak?

October 31, 2011

O Re Piya


Sajer aku nak kongsi lagu favourite aku dalam versi yang lebih up. Lemme know how you guys feel after listening to this medley.

I bet korang setuju kalau aku kata rupa bukanlah segalanya.

Muka Felda tapi suara heavenly.

Sila OREN...

AKUBUKANSUPERMAN: Siyes aku tak ada idea nak tulis apa

October 25, 2011

Divali hey!!!


Kalau ada orang ajak gi dating kat Mekdi jangan la marah kat dia.

Mekdi pun ada kelas apa...

Tempat ada aircond...

Ada Wifi free...

Ayamnya sedap...

Tapi tak la sebest makan kat Tenji Mont Kiara.

Huhuhuhu...

Bagi muka la sikit...

Kesian orang tu...

AKUBUKANSUPERMAN: Selamat menyambut Deepavali kepada yang meraikannya...

October 21, 2011

She’s Jane


I have a pal and her name is Jane,
She stumbled on my blog and we became friend,
“You write in English lah!” was her comment,
I forgave her inane cos I know she’s insane.

She’s lively, warm and full of wits,
She’ll make you bray, feeling young and gay,
Stretch your collar dear and show me your tits,
Is the crazy game that she likes to play.

She rides a black car and called it Blackie,
And she love Blackie so very dearly,
Even sometime she can be very speedy,
But she knows the different between safety and a tree.

Although she don’t play football like Messy do,
She knows the game I tell you,
Run away now you fans of MU,
Cos Liverpool and Jane will make you cry and wear tutu.

She's a lady but no mean Barbie,
She'll kick you in the ass should you be naughty,
Oh my dear Jane I don't mean to be a cry baby,
I miss you now and I miss you deeply...

AKUBUKANSUPERMAN: I call her the mother of all momok

October 19, 2011

Ngidam

Ok mungkin agak keterlaluan kalau aku kata aku ngidam nak jadi muda balik.

Tapi kalau boleh apa salahnya kan? *posing Karam Sigh Walia

While everyone else is talking about bayi kena kelar dan budak kena langgar, aku dan member-member aku were actually bercakap pasal benda-benda 'retro' yang kitorang rindu nak tengok balik. Sebab kitorang kuat makan, kitorang bercakap le pasal junk food dulu-dulu.

Don't get us wrong. Not that we don't care about these young children. It's inhumane and stupid but I shall not write about it here when everyone else is doing that.

Ok where were we?

Right, pasal makanan yang pernah kita makan time kita muda-muda dulu.

Sorry pasal kualiti gambar. Aku amik dari Google jer.


Amacam?

Retro tak?

Dulu selalu jugak beli benda-benda kat atas ni lepas sekolah.

Makan dengan comelnya sementara tunggu bas balik rumah...

Sambil pintal-pintal rambut...

...

...

*posing Sinchan

AKUBUKANSUPERMAN: Mana nak carik semua tu ek?

October 18, 2011

Antara Wardina dan Yuna

"Nampak macam Wardina tak?" Tanya member sekuliah aku, sambil menggayakan tudung ala-ala Wardinanya.

"Wardina? Macam Wardiah ada la." Jawab aku. Mukanya ditarik panjang, tanda OREN.

That was back in 2001 when Wardina Safiyyah stirred a nationwide storm of wearing Pashmina as a tudung, which was then simply reffered as Tudung Wardina. Everyone wanted to look like her, thus bringing tonnes of moolah to Jalan Petaling's business seekers..

Suddenly everyone look pretty and wife-worthy...

Lepas tu muncul plak fenomena tudung tutup-separuh dan nampak-jambul yang dimonopoli oleh I-dare-not-to-mention-name-I-shouldn't-be-mentioning which brought the phrase alang-alang-menyeluk-perkasam-biar-sampai-ke-pangkal-lengan to a whole new level.

Jangan la pakai kalau tak nak pakai yer dak? 

Buat semak mata jer.

Sorry kalau ada yang terasa yer.

Duta hairspray kita pun pernah beberapa kali dilihat mengenakan tudung dengan style ni.

Now, limelight tertumpu pulak kepada gadis muda bersuara lunak, Yuna. Sesuai dengan vibe muda dan funky yang cuba ditonjolkannya, style tudungnya berjaya mengubah tanggapan gadis bertudung is not fashionable enough.

Even guys are tempted to adopt this tudung craze.

Exhibit A...

AKUBUKANSUPERMAN: Aku bukan gila...

October 9, 2011

Being sentimental

Seseorang pernah berkata, "All this while I ingat you ni sentimental. Rupanya tak."

Kalau ikutkan memang aku nak rasa OREN tapi deep in me, aku sedikit setuju dengan tuduhan orang tu.

You see, actually aku dulu sangat sentimental orangnya. Aku akan simpan benda-benda yang ada nilai-nilai sentimental macam surat-surat skandal, kad-kad raya, buku penilaian prestasi sekolah. Apa-apa yang tertulis kata-kata semangat, aku akan simpan.

Dan seperti golongan sentimental yang lain, aku juga pernah buat buku skrap. Agak gigih jugak aku minta member isi buku skrap aku tu. Macam-macam yang diorang tulis. Most of it are of course kata-kata semangat.

But as I grow up, I barely have time to glance back and smile to those sugary words in the scrap book.

One quoted, "Hidup ini penuh dengan pancaroba. Terima lah ia seadanya dan kita akan berjaya."

Takjub aku dengan kata-kata semangat tu. Lebih menakjubkan, kata-kata tu ditulis oleh budak belasan tahun yang belum pun tau macamana rasanya terima gaji setiap 27 haribulan dan gigit jari setiap 30 haribulan sebab gaji dah abis bayar hutang.

They can just copy paste jer kata-kata semangat dari buku dan internet. As long as it sound good. But do they really know what it means?

Do they?

We were naive back then. It was a no-frill life without responsibilities and bills. Life was so good that we will agree to almost everything.

Dont get me wrong. I have nothing against being sentimental and all. I just dont believe in words copied from someone else's poetic mind. I believe in self experience that make us better and stronger.

Aku dah tak simpan buku skrap lama aku and that doesn't mean I am not sentimental. Kalau korang perasan, most of my writings are of sentimental values.

Siyes aku tak rasa OREN pun.

AKUBUKANSUPERMAN: Aku simpan lagi surat Allahyarham Abdul Hamid

October 6, 2011

I can be retro too

Semua orang tahu aku lahir tahun 1996. So maknanya umur aku sekarang 15 tahun le. *posing pocong ngensot

Tapi macamana kalau aku lahir tahun 1930?

Camner la agaknya rupa aku ek?

Adakah aku akan secomel sekarang?

Mari kita tengok.

Jeng jeng jeng...


Gambar yang last tu aku tak tau datang dari mana.

Sumpah!

Caya lah...

AKUBUKANSUPERMAN: I look like my mother. Creepy...

October 5, 2011

Can you spot the not?

Dear diary,

It’s been a while eih? Yeah I think so too. Anyway I ran the city the other day through KL Rate Race and boy I’ve never felt so good about myself. I’ve completed the 4.5 km run and survived to tell you this story.

I am not a runner you see, although I consider myself as a person who always runs away from problems. I am indeed very good at it.

Yeay me!

As glad as one can be, one cannot say no when He say yes. Kun-fa-ya-kun they say. I felt sick the next day and I opted for a medical leave. “Dear handsome boss. I am sick today. I know I’ve been very sickening to everyone in the office lately but really, I am sick today. Tengs…”

And so I went to the clinic and started to narrate my bad day to the poor doctor. On how I ran across KL, went through some rapid volcanic flames, fought with feisty dragons and then jumped some extreme cliffs, got my kaki aches and eventually caught fever after that. She nodded and prescribed me some meds.

But no medical leave chit…

I was like, “Eh no MC? I am not working today cos I’m sick.”

She was like, “No MC. I think your body temperature is close to normal and your feet are just fine.”

I was like, “............…”

And so today I have to fill in an EMERGENCY LEAVE form instead of a MEDICAL LEAVE form.

Here is the form. But something is terribly wrong with the form.

Can you spot the not?

Yours truly,

Me

October 3, 2011

The darn train made my water face drop

Selepas dua bulan drive ke tempat keje, aku rasa agak jakun sikit bila aku start naik tren balik minggu lepas. Aku rasa seronok pulak macam mula-mula aku keje kat KL dulu.

So lepas waktu pejabat, aku dengan girangnya naik tren dari KLCC menuju ke Kelana Jaya. Memang kalau boleh, aku nak melompat-lompat manja sambil pintal-pintal rambut all the way ke stesen. Tapi aku risau nanti orang kata aku biul plak.

So macam biasa aku jalan dengan handsomenya...

Kat dalam tren aku tengok banyak seat kosong sebab penumpang tak ramai. Tapi aku tetap nak berdiri dan bersandar kat tiang sambil posing comel. Dengan lagu Nobody But You dari Wonder Girls kat iPod, sesekali aku mengelip mata perlahan-lahan dan flipped my imaginary hair macam kat dalam slo-mo movie tu.

Macho kan?

Agaknya disebabkan aku terlalu kontrol macho, aku tak sedar yang tren tu berhenti. Untuk korang yang biasa naik tren, tentu korang akan dapat expect pergerakan tren yang kadang-kadang berhenti mengejut tu. Kalau korang bernasib baik, korang dapat pegang handrails, pintu, tiang, kerusi atau makcik kat sebelah korang untuk mengelakkan adegan golek-golek dalam tren.

Aku on the other hand tak bernasib baik. Drama jatuh terduduk kat KLCC berulang lagi. Klik sini untuk korang yang tak baca lagi.

Nampak sangat aku ni kampung. Aku rasa macam nak sumbat jer muka aku dalam beg sebab terlalu OREN.

Nasib baik kejadian ni berlaku kat KL. Orang-orang KL dah immune dengan benda-benda macam ni. Kalau kat Kokdiang, mungkin aku dah masuk front-page dah.

AKUBUKANSUPERMAN: Moral of the story, jakun and control macho doesn't go well together...

October 2, 2011

My Singapore explore

Dubbed as a FINE city, Singapore is not always about dollars and ringgit. The term FINE deliminates beyond just that. Its clean, its hip and its where old meets new.

No matter if you are a discount stalker or a culture vulture, Singapore and its 5.18 million souls will never fail you.

Last weekend was not my first visit to this wonderful island city. But it was definitely the most that I've seen out of it.

I went to the doubtlessly fun Universal Studio in Sentosa and I never felt like a kid since the longest time I can imagine, that I can hug another guy in a cartoon character without a glitch of incredulity.


I might be too expressive in ventilating my adoration, but there’s nothing too shabby about the efforts that have been put into the conservation of the yesteryear buildings in Singapore.

Who would knew old Peranakan shop-houses along the Arab Street can be so hip thus deserving equal glorification as that of the 21st century skyscrapers.


Singapore is indeed a small island city with a big variety of everything and unique is the word that best describes it.

It’s a city with numerous memorable experiences waiting to be discovered; food, cultures, clean toilets and chewing gums...

If you manage to find one...


AKUBUKANSUPERMAN: Call me pussy, but no I didn't took the roller-coaster ride at the theme park...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...