November 22, 2010

Pelayan oh pelayan

Dulu aku pernah jadi pelayan kat restoren masa aku study. So aku tau camner rasanya bila ada customer yang kurang ajar, terjerit-jerit macam cibai. Macam sampah diorang buat. Masa tu aku cuma fikir satu jer, "Kau ada duit. So kau boleh buat sesukati kau. Aku tak ada duit. Sebab tu aku keje waiter jer..."

Redha...

Sebab tu la sekarang ni aku tak suka kalau orang buat pelayan macam sampah. Kalau nak panggil untuk amik order kena dengan sopan. Cakap elok-elok. Kalau pelayan tu tak catch the order the first time, kena ulang dengan senyuman.

Orang kata, kalau nak tau calon bini yang elok, kena tengok camner dia layan waiter atau waitress. Kalau dia panggil dengan siul dan petik-petik jari, boleh la terus di black list yer kawan-kawan.

Tapi macam mana kalau pelayan tu sendiri yang terjerit-jerit macam orang nak beranak? Muka panjang sampai ke lantai. Tengok orang macam tak layak nak makan kat restoren tu. Restoren makanan segera jer pun.

Korang akan rasa oren tak?

Kang aku pakai kad "Do you know who you are?" kang, sentap plak.
AKUBUKANSUPERMAN: Kalau rasa tak nak keje jangan paksa diri. Mintak jer MC dan duduk dalam akuarium kau kat rumah! 

9 ulasan:

ctek8 said...

pelayan kat mcD kebanyakkan nya rasa die hebat

Encik Bell (beLalaNG) said...

mmg nk kene seret muka kt jalan raya...!!!!

W. Hidney said...

ctek... haha yer ker? tak semua kot. cool bro cool

belalang... jom

singAsong said...

Cool and cheer up ~

Bukan semua macam itu.. tapi yang penting diri kita sendiri la control sikit...

jangan nak sound2 waiter semua... itu menunjukkan budaya dan tindakan diri kita.. usah nak malukan diri sendiri..

tapi kalau serius kurang ajar.. tak perlu kasi muka.. hahah

AdiE said...

rilex la..perangai manusia nie kn pelbagai..


Latest Entry:
http://danieldeadie.blogspot.com/2010/11/sampai-bila.html

achik ezam said...

selalunya.....saya akan menggedik dgn waiter/waitres..ala2 puss in the boots...


soo baeklah derang dgn saya


miahahahahhaha

iyllienaz said...

haha..tu pon kalau dia ada akuarium kat umh..kalau xde??

W. Hidney said...

sing... hahaha exactly my point

adie... memang bermacam perangai manusia ni

ezam... org lawa memang akan dilayan kalau menggedik. macam i ni? huhu

illie... duduk dalam besen

-cD- said...

ermmm ciom je, diam la dia n mula la muka tu blushing. Pastu terus lari ke dapur cam anak dara..

hahahhah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...