AKUBUKANSUPERMAN

October 11, 2010

Keretapi is tren

"Pergi kerja pakai apa?" Soalan yang biasa aku dapat bila aku jumpa member baru kat office. Boleh tak kalau aku jawab, "Pakai baju lah!"

Well of course la aku jawab pakai tren, sambil posing Sinchan... macam biasa.

Once upon a time, aku ingat lepas aku kerja kat KL, aku boleh bangun lewat sebab waktu pejabat start 8.30 pagi. Konon-konon la kan.

Tapi hakikatnya, aku kena jugak bangun awal untuk catch-up tren. Kat estate dulu office aku dekat jer dengan rumah. Orang kata terjun jer dari tingkap rumah terus masuk office. Orang kata la... Tak pernah pulak aku nak try.

Now office aku agak jauh. Kena tukar dua tren. Perjalanannya plak amik masa sejam setengah. So kena la turun awal sikit. Sebagai pekerja yang comel dan bersopan-santun, aku kena la tunjuk baik kat bos. So kiranya tak sia-sia la dia tarik aku ke HQ kitorang. Betul tak?

Kenapa aku tak drive jer korang tanya? Sebab aku MALAS! Ngeee...

Dalam tren, aku tak nak duduk walaupun ada seat kosong. Aku tak nak susah-susah bangun balik kalau tiba-tiba ada penumpang tua atau pregnant naik tren. Baik aku berdiri jer. Tak macho arr kalau gaduh-gaduh pasal seat kosong jer... dengan pakcik yang pakai tongkat.

Tapi ada jugak aku tengok penumpang yang marang-merapu kepundeng-parang-sekeper yang tak nak surrender seat diorang untuk penumpang lain yang lebih memerlukan. Sedih tau aku tengok. Diorang boleh buat muka bodoh jer. Korang setuju tak kalau aku cakap diorang ni patutnya layak dihumban ke dalam sungai Klang tu?

Banyak benda best yang aku boleh tengok dalam tren everyday. Nanti la aku ceritakan satu-satu ek.

Selamat bekerja!





AKUBUKANSUPERMAN: Aku suka perati muka orang dalam tren...

10 ulasan:

||| PöJìé PööH ||| said...

Kat KL nih lebih convinient naik tren jer.. Jenuh la nak tekan pedal minyak n brek segala kalau drive..

http://pojiepooh.blogspot.com/

FaizalSulaiman said...

patut soalan dia tanya: pergi kerja naik apa?hehe

kalau KL memang convenient naik kemudahan awam.jimat pun jimat yet easily accessible:)

iyllienaz said...

patutl semalam macam perasan ada orang perhati je..u rupanya..haha

W. Hidney said...

pojie... betul tu

faizal... nasib baik ada tren. tak payah la org yg selalu sesat macam aku ni susah2

illie... ngeee comel

jejaka anggun said...

dia nak kene mcm auntie yg jerit2 pregnant ahhh pregnant!!!! dlm tren mrt tuh!!!!

Azura Iznil said...

Reel,

1. Sudah keje di KL bila mau jumpa2 dan belanja makan kakak & Mummy duck tersayang??? Tapi sedih sbb Sha dah hilang.

2. Best ter keje KL?

3. Baguslah naik tren. Sbb ada driver..tehehe.

tengku_fir21 said...

haha..naik tren ler best baru rasa best sikit..baru feel uk...

-cD- said...

Merempit la cuk, baru macho... hahahahah

kin said...

sememangnya convenient ... sbb tu Kak kin pun don't mind klu naik tren walaupun terpaksa berhimpit-himpit dlm tu....cuma satu je 'masalah negara' bagi ku... bila org2 di sekeliling tak reti2 pakai deodorant... memang rasa OREN, Reel... huhu

W. Hidney said...

shaz... tu la pasal

kak zura... bila-bila masa jer kak zura. you know where to find me bah hehehe. best keje kl? best la jugak. ramai aweks hehehe

fir... feel uk? ulu klang?

ucuk... merempit? moto tak der

kak kin... rasa oren yer? hahaha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...