September 30, 2010

Story aku beb

Once upon a not very long time ago, aku adalah seorang eksekutif muda yang bekerja 6 hari seminggu, dan kadang-kadang dihari cuti juga di estate yang ridiculously terpencil yang korang tak akan jumpa kat Google Map. Siyes™ aku cakap.

Walaupun aku dulu keje jauh dari bandar besar, hidup aku mudah sebab aku tak payah nak tension-tension dengan traffic jem dan tol. Belanja pun tak besar sebab aku tak payah nak spedo awek cun-cun makan Mekdi. Sebab apa?Sebab awek-awek cun tak masuk estate lah!

Korang ni pun, lagi mau tanya kan?

Oh yes, aku tak payah pakai kasut kulit kilat ke pejabat sebab aku pakai kasut Phua Chu Kang jer. Hari-hari kasut aku kotor dengan lumpur. So memang la tak berbaloi pakai yang memahal. Unless of course kalau ada yang nak tolong cucikan.

... dan urut kaki aku sekali...

Lepas bertahun-tahun aku hidup dengan pekerja yang berhidung mancung, berkulit gelap, berbau jamu dan suka Shah Rukh Khan, aku akhirnya dipindahkan ke HQ kitorang kat KL. Yer kawan-kawan... KUALA LUMPUR, the so called promise land where all dreams come true and the dreams aren't always good.

Kat KL aku diletakkan kat department RESEARCH & DEVELOPMENT. You know, you do the research and let other people develop.

Ngeee...

Walaupun aku dah bertugas di KL, aku tetap kena balik ke estate jugak. Tapi kali ni aku datang sebagai pelawat. Aku datang sebab aku kena pantau keje orang-orang kat estate tu. Takut kalau-kalau depa pi tidoq bawah pokok sawit. Ceq tau la sebab dulu pun ceq buat lagu tu.

Setiap kali aku datang, aku akan merepek pasal projek R&D company. Disamping tu, untuk mengisi masa lapang, aku akan assess estate tu dan bagi markah yang selalunya bergantung dengan mood aku. Kalau diorang pandai kipas, aku akan bagi markah canteeek punya. Ujung tahun bonus pun cantik lah. Boleh pergi KL makan Mekdi.

Tapi kalau tak cukup kipas, aku akan bagi markah kosong. Ganas tak aku? *sambil posing Sinchan.

Anyway...

Dengan kerja aku sekarang ni, semua orang akan fikir aku ni serba tahu dan serba boleh. Walaupun aku boleh berdiri dengan satu kaki dan tahu satu campur satu mungkin boleh menjadi sebelas, aku bukanlah seekor atau sebiji Superman. Aku tak mampu nak angkat bas (melainkan basikal jer) dan spendar merah aku tak dipakai kat luar. I'm not planning to anyway.

Kau gila?

Beb... Ini adalah story aku. *Tepuk tepuk tepuk

22 ulasan:

Azura Iznil said...

Wah..gambar klasik...

Ahmad Fauzi Aryaan (A.F.A) said...

tomey crite anda....sgt2 cm kelakr laaa..love to read ur blog!!!

W. Hidney said...

kak zura... memang klasik ngeee

AFA... terimas :)

iyllienaz said...

alaa..kat kulim xde mcd tau..

Maya said...

kat gua musang ada McD apa...kejam la Hidney macam musang lupakan gua...huhuh

eerrr...awak pakai bahasa apa untuk setting komen blog ni? Indon yer..saya tak paham sampai ter'send berkali kali...

"Penyederhanaan ulasan telah diupayakan. Semua ulasan perlu diluluskan oleh pengarang blog".

W. Hidney said...

illie... tak per. jom kita bermekdi kat kl ngeee

maya... gua musang x der mekdi la maya. ada kfc jer. i dah tukar balik setting bahasa tu ke english. mcm entah apa2 jer hehehe

FaizalSulaiman said...

warghhh sonok la tu dapat pinda KL?hehehehehe..semoga sukses bro!!

tengku_fir21 said...

tak tertekan ker keja r&d department...sbb tk semua nampak apa yg kita nampak..

k.e.r.i. said...

sape2 yang selalu baca blog ni maybe dah tahu kot.
tak baca entry pun dah tau. haha

W. Hidney said...

faizal... thanks bro

fir... tak tau lagi. baru nak start ngee

keri... hehe yer ker? tak semua terluah kat sini

||| PöJìé PööH ||| said...

LOve ur story.. Funny!
Suka pic baju putih belang² itu, sgt kiut!

Love,
PojiePooh Abdullah

W. Hidney said...

Pojie... Thanks

Diloz said...

try la pakai spender merah kat atas kepala.

MASKMAN!

HAHA.

jejaka anggun said...

welcome....

W. Hidney said...

diloz... hahaha tak dibuat org lah!

shaz... terimas

☺[ai][sUmi]☺Chan said...

hahaa~ cumey jer ^__^

W. Hidney said...

aisumi... thanks ngeee

shekinah said...

hmmm...gambar tu lagi dia pakai...nak collect copyright dah ...Siyes™

W. Hidney said...

babe... haha caaaannn. no hal punya

susudalambotol said...

Tengok lembu, ingat Marche. Ingat marche, ingat rosti. Dem, me want!

lea said...

hahahaha..kelakar la story ko ni
nice!

W. Hidney said...

susudalambotol... hahaha jom serang marche

lea... thank you hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...