August 4, 2010

Tips untuk job hunting

Jumaat ni aku ada temuduga. Bukan aku nak tukar company, tapi aku nak tukar department. Dah lama aku bercita-cita masuk department ni. Syukur lepas 10 bulan aku kat company baru ni, peluang tu tiba-tiba datang. Nanti la aku ceritakan lebih lanjut kalau aku berjaya temuduga tu. Nak cerita lebih-lebih sekarang tak boleh. Nanti kempunan kalau tak dapat.

Apa pun, aku nak berkongsi sikit info untuk mereka-mereka yang job hunting kat luar sana. Macamana nak apply kerja dan apa yang korang perlu buat untuk secure peluang kerja tu.

Mari duduk rapat-rapat…

Tips 1: Jangan tunggu iklan.
Google alamat syarikat yang korang nak tu dan terus tulis surat permohonan jawatan yang korang nak apply. Kalau korang dapat cari alamat company tu kat internet, maknanya company tu betul-betul bagus. You are looking at the right place.

Biasanya kekosongan jawatan tidak akan diwar-warkan untuk makluman umum sebelum jawatan tu diisi untuk orang dalam melalui promotion dan sebagainya. Once tak ada orang dalaman yang berkelayakan, baharu la iklan akan dikeluarkan. Be one step ahead from everyone else dengan menulis dulu sebelum iklan tu dikeluarkan. Mana tau korang dapat jawatan tu.

Klik sini untuk contoh surat permohonan untuk jawatan yang belum diiklankan.

Tips 2: Telefon.
Biasanya company tak akan reveal nombor telefon dalam iklan kerja kosong diorang. Tapi kalau ada nombor telefon, korang terus jer call dan tanyakan maklumat penjawatan tu. Korang tak akan kena marah sebab company tu letak nombor telefon sebab diorang perlukan jawatan tu diisi dengan segera. Dia anggap akan ada orang yang cukup desperate dan call diorang. Be that desperate job hunter!

Tips 3: Patuh.
Katakan korang berjaya secure jawatan tu dan company tu call untuk confirmkan tarikh temuduga. Jangan jadi bodoh nak tunda tarikh temuduga ke tarikh lain. Drop anything else and say yes! Unless you are Paris Hilton.

Tapi kalau betul-betul tak boleh make it untuk tarikh yang telah ditetapkan, korang minta elok-elok untuk penundaan. Tapi jangan tunda lebih dari 2 hari. Penemuduga tu ada kerja lain jugak dan bukan korang saja yang nakkan jawatan tu. Kalau tak boleh jugak, teruskan job hunting kat company lain.

Tips 4: Temuduga.
Aku dah tulis entry pasal apa yang korang boleh dan tak boleh buat time temuduga. Klik sini.

Tips 5: Berdoa.
Tak ada yang lebih baik dari doa dan tawakal.

AKUBUKANSUPERMAN: Aku bukan superman, tapi aku tau semua ni :)

8 ulasan:

||| PöJìé PööH ||| said...

Thanks for sharing bro and all the best for you :)

Love,
PojiePooh Abdullah

budak chOmel said...

owh.trimas!! mmg berguna ni.al maklumlah~ pengganggur tegar lah katekan..hahha!

-cD- said...

Good Luck ucuk....
gula2 kapas menanti kalau dapat job tu.. hehehe

iyllienaz said...

tukar department, gaji naik lagi??Amin..bila nk belanja ni?haha

Boy said...

good luck ye.. :)

jejaka anggun said...

pakai mekap tebal n pakaian yg menjolokkan mata, xder?

ezam said...

paling penting kena yakin diri & how to sell ourselves kot.....which i am lack of it.....tgh gigih belajar 'jual diri'.....

W. Hidney said...

pojie... thank you. good luck to both of us

BC... hahaha selamat mencuba

ucuk... gula2 kapas di genting highland?

illie... tukar depertment dan naik gaji hahaha. boleh jer belanja. gula2 kapas nak?

boy... thanks

shaz... baik bogel terus wakakaka

ezam... senang jer tu. kena penuhkan ilmu didada, baru la boleh menjual diri dengan selesa wakakaka

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...