AKUBUKANSUPERMAN

June 17, 2010

No plastic bag puhliss!

Kempen Plastic-free-Saturday yang dilancarkan sometime awal tahun ni dulu adalah satu usaha bagus Kerajaan Selangor untuk menggalakkan pengguna dan pewindow-shoppers alike untuk membawa beg runcit dari rumah dan seterusnya mengurangkan penggunaan beg plastik yang sah-sah tak akan terurai apabila dilupuskan walau korang menangis air mata darah sekali pun. Faham tak?

Walaupun amalan ni dah jadi kebiasaan untuk David Beckham, Nigella Lawson dan semua umat-umat Eropah, rasanya masih tak terlalu lewat untuk kita menjadi seperti David Beckham dan Nigella Lawson hence membiasakan diri dengan amalan yang bagus ni. Try la, you'll be among the star.

Cuba try tengok video kat bawah ni. Kesian anak penyu tu try kunyah beg plastik yang orang buang kat laut. Dia ingat ubur-ubur daa. Tak kesian kah? Ish ish ish, sungguh jahat orang yang membuang dan memakai beg plastik itu.


Walaupun amalan ni tak dikuatkuasakan lagi di Negeri Kelantan ni, aku rasa itu bukan alasan untuk aku katakan TIDAK kepada beg-beg plastik. Korang boleh personalizekan beg runcit korang dengan menggunakan beg yang unik. Baru la korang seronok bershopping. Cuba lah cuba lah! Nak tengok beg runcit aku? Nah...

Rampingkan? Made in Sarawak ok!

AKUBUKANSUPERMAN: Aku adalah proud member untuk organisasi Aman Cinta Penyu HOPE. Jom selamatkan penyu kita.

8 ulasan:

jejaka anggun said...

kat cold storage dah buat dah bende2 camnih....

Boy said...

hi aunty hidney!

k.A said...

wah.cantik bag.erm,maybe i should start this habit gak.beli bag kain then bwk je g mana2.plastik2 yg byk ni mmg tatau nak kumpul mana dah.

arep said...

i pown ada bakul cam tu.. beli kat tawau..

tapi idoklah makcik nak bawak ke shopping u ols..

iyllienaz said...

haha..beg kraftangan sarawak tu..comel ok..
beg plastik tesco yang paling sangat lah cepat hancur..eh tapi kat kelantan xde tesco kan??

W. Hidney said...

shaz... good for you then. buat selalu hehehe

boy... aunty pun aunty la. i am as good as david beckham huahuahua

ka... tu la pasal. start cepat2. pastik beg tu bagi kat boy tu ha

arep... hahaha sama kes macam boy ni

illie... kelantan tak ada tesco. yg ada econjaya jer huhu

@xiM said...

lawanya beg itu!!

W. Hidney said...

@xim... Hehe memang lawa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...