AKUBUKANSUPERMAN

May 28, 2010

Today

Little did I know when I was two, a child was born on the other side of the world and little that I know that this child would grow up to be the person that I will cherish the most today.

I celebrate your special day today with you as I am thankful to your parents for the chance upon meeting you, for who you are and who you will become. I can only hope to continue to share part of your journey again.

Happy birthday to you boo and thank you for being nothing less than just being my partner, companion and loving friend.

AKUBUKANSUPERMAN: I love you...

Of growing up

There will come one point in our life when we are officially an adult. Suddenly we are old enough to vote, drink and engage in any other adults’ activities. And suddenly the others will start to expect us to be responsible, serious and be grown-ups.

We get taller, we get older but will we ever grow up? No matter how much we grow taller and grow older, we are still forever stumbling, forever wondering, forever young...

Today, May 28th... I am still young...

AKUBUKANSUPERMAN: Happy birthday me…

May 27, 2010

Konvo tipu

Senin lepas, aku pergi konvo sis kecilku kat UiTM Shah Alam (rujuk peristiwa ngeri aku sesat sampai ke Jinjang). Rasa bangga wei tengok adik aku berjalan atas pentas tu amik transkrip ijazah dia. Slow-slow mak kuis bahu aku. “That could be you kalau kau sambung belajo dulu.”

Aku pun terus tarik muka sepuluh.

Dulu aku terus keje lepas abis diploma. Bukannya aku tak cukup cerdik nak sambung ijazah ek, tapi tangan aku dah gatal nak pegang duit sendiri. Tak lepas pun lagi final exam aku, orang dah call aku untuk turun interview. Haaa begitu la bijak nya aku kui kui kui…

Konvo aku sendiri pun aku tak pergi sebab boss tak kasi aku cuti. So tak merasa la aku pakai jubah dengan topi segi sambil meleret sengih bila orang amik gambar macam adik aku.

Nak dijadikan cerita, orang ingat aku tak abis belajo sebab aku tak ada picture konvo. Keje plak kat ladang jer. Orang kata aku menghabiskan duit mak bapak jer anto aku belajar tinggi-tinggi. Hampeh tak pemikiran macam tu. Mula aku tak nak amik pusing, tapi lama-lama aku jadi bingai.

So bila kawan satu kelas aku pergi konvo ijazah dia, aku terus pinjam jubahnya dengan harapan aku boleh amik gambar kat studio dan letak dalam frame yang lagi besar dari frame agong. Then aku nak print saiz kecik-kecik dan pinkan kat dahi orang-orang yang mengata aku tu.

Rasakan!

Iklan jap… Jubah ijazah dengan jubah diploma tak sama ek. Yang ijazah punya ada hood dan jalur emas kat lengan. Yang diploma tak ada hood dan jalur emas. Diulangi tak ada…

Ok tamat iklan.

Lepas jer konvo kawan aku tu, aku dengan konfidennya pergi studio dan posing comel depan kamera. Lantak aku la kan? Duit aku.

Servis kedai tu bagus, so aku boleh terus amik lepas a few hours. Masa buat pembayaran. kakak kat kaunter tanya aku, “Adik ni diploma ker ijazah?”

Aku pun cakap la aku ni diploma la kan? Dosa tau tipu-tipu. Tuhan marah. Ingat tu…

“Tapi dik, ni baju ijazah. Mana hoodnya?” Adeh aku terbagi pulak bola tanggung kat kakak tu. Kakak tu tak lepaskan peluang, terus dia smash aku.

“Saya diploma lanjutan kak…” jawab aku. Ngehehehe…

AKUBUKANSUPERMAN: Nampak tak beza jubah aku dengan adik aku? Hahaha nak tipu pun kena la tipu betul-betul.

May 26, 2010

GPS ku hanjing!

Mesti korang ingat aku melebih-lebih kan? Aku tak lebih kuah dari sudu ok. Semalam aku amik masa drive 2 jam instead of setengah jam dari Damansara ke Shah Alam. Sedih tak?

Ceritanya cegini…

Aku start gerak pukul 9.30 pagi lepas aku bekfas kat mekdi. Aku ikut laluan Sungai Buloh mengarah ke Subang. Before interchange KL-Shah Alam, aku tengok kete berbaris panjang. Aku pulak jenis yang tak boleh sabar kalau lekat dalam jem. So dengan konfidennya aku masuk susur mengarah ke KL dengan harapan GPS aku akan dapat cari jalan lain ke syurga, eh… Shah Alam.

Haaaa time tu la GPS aku buat hal. BIASAnya kalau kita silap menatang alah tu akan recalculate dan cadangkan laluan baru. Proses tu BIASAnya akan amik a few seconds jer. Itu kalau BIASAnya la kan...

Tapi GPS aku ni dah tak BIASA dah, sebab dia dah bodoh tenuk. Dia pi recalculate sampai 4 tahun. Aku pun terus la jadi hijau sebab aku memang tak hafal jalan-jalan kat situ.

Aku tak leh nak tunggu cadangan GPS tu sebab aku tak boleh nak pull over sesukati mak bapak aku kat highway, so aku redah jer masuk mana-mana simpang yang aku jumpa.

Sudahnyer aku sampai kat Jinjang. Hanjing punya GPS!

AKUBUKANSUPERMAN: Aku rasa macam nak hempas jer GPS tu.

May 22, 2010

Mak ayah

Oh yer, lupa aku nak mention. Aku dah confirm penjawatan minggu lepas. Maknanya aku dah lulus temuduga pengesahan jawatan yang hari tu. *Lompat tetinggi!!!

Since that aku dah tak dalam tempoh percubaan lagi, aku dah boleh la buat aper jer yang aku nak. Membunuh pekerja yang degil bukanlah salah satu darinya walaupun idea tu tetap ada kui kui kui…

Mak ayah aku datang ke KL petang ni. Tak sabar aku nak menengok diorang. Bercakap pasal mak ayah ni, saban hari aku baca kat akhbar pasal mak ayah dera anak dan anak dera mak ayah. Apa nak jadi dengan diorang ni? Tak ada kesedaran sivik kah? Aku rasa diorang ni kurang kasih sayang kot. Bagi aku, salah satu cara nak tingkatkan kasih sayang ni adalah dengan sentiasa peluk cium mak ayah kita.

Dulu-dulu aku pernah bawak member aku balik ke rumah. Member aku tu ralat bila aku peluk cium mak ayah aku. Dia kata, lebih kurang la... “Dah besar panjang pun nak peluk cium lagi kah?”

Aku rasa tak salah kalau nak tunjuk kasih sayang kat mak ayah kalaupun kita dah tua bangka. Tak semestinya nak tunggu pagi raya baru nak cium diorang yer dak? Sementara masih sempat lagi ni… *mode sedey.

Memandangkan dah lama aku tak jumpa diorang, pastinya ayah aku akan setat tanya bila aku nak kawin. Adeh… benci sungguh aku dengan soalan tu.

I’MNOSUPERMAN: Tak sabar nyer!!!

May 21, 2010

Noor Bibiyana Berry

Best tak tajuk post kali ni?

Aku nak buat announcement ni. Bukan eh bukan! Aku tak merancang nak kawin lagi (apakah?) Nothing monumental really. Aku adalah pengguna terbaharu Blackberry.

Muahahaha *gelak sejahat-jahatnya!

Before ni aku pakai HTC. Korang tau ker? I don’t blame you guys for not knowing. Ramai jugek yang garu kepala kalau aku cakap aku pakai jenama tu. Tapi HTC bukan tepon cap ayam yer. Sila gugel kalau tak cayer…

Pernah tak korang tengok iklan kat tv tu. Bila seseorang tu amik minuman tongkat ali, dia terus jadi terkenal, buat duit juta-juta. Atau bila seseorang tu drive kete Getz, semua aweks melopong, merembes tanpa kawalan.

Haaa cam tu la aku rasa bila aku setat pakai Blackberry ni. Aku suka perhatian yang aku dapat.

Siyes!!!

Tayar kete pancit pun aku tak hadap sangat. Sebab apa? Sebab aku hepi lah.

Nak kutuk aku? Kutuk lah… aku tak kisah sebab aku ada Blackberry. Kau ada?

I’MNOSUPERMAN: Ooohh bahagianya…

May 20, 2010

Pulangkan!

Ni yang aku nak marah ni. Aku bukannya kerek atau taik idong masin. Tapi kalau dah pakai harta aku tu, pandai-pandailah nak pulangkan balik. Jangan nak buat harta sendiri plak. Karang aku otromenkan sekor-sekor korang akan tuduh aku emo tak bertempat!

Heish… Pulangkan!

I'MNOSUPERMAN: Bayangkan berapa banyak barang yang aku boleh isi dalah beg tu... Bayangkan. Bayangkan!

May 17, 2010

Together


If I had wings on my back, I’d want to deliver you my overwhelming joy right now. I’ll ride the rustling wind and grab the shining future. Together forever...

I saw this scene in my dreams when I listen with my heart, I hear harmony “It’s okay. Isn’t this the right path for you?” I was always shaking with unease. I’ve never looked back and have been able to come quite far. Everything moves too quickly and changes too much. It’s never gonna stop, we’ll keep it on top and be together.

I got this feeling deep inside me. It’s a miracle, a miracle that we met. I don’t believe that I’m alone. You tried to tell me and now I see you knew it all along. But now I’ve opened up my heart. I can’t wait to hold you in my arms.

If I had been able to look back, would I have been able to come this far?

Try to walk away, always from the same ol’ day. Every little step I take becomes my own. These feelings won’t change, won’t fade away. One more time you are the one for me. You’re the only one.

I’ll fly through sky that spreads before my eyes right now. I want to deliver you sweet happiness right now. We’ll be together forever. In that future I had forgotten about together forever. Forever…

I’ll remember those fun days. Forever…

I'MNOSUPERMAN: I always wanted to know the translation of this song. Now that I know... It's beautiful

May 15, 2010

Cikgu lawa dan budak gemok

Pernah tak korang keluarkan statement macam ni? “Kalau la cikgu aku dulu lawa macam tu, aku dah jadi PM dah hari ni.”

Pernah tak? Cepat ngaku sekarang!

Ok isi berita…

Masa zaman tak senonoh aku dulu, aku pernah jadi cikgu sandaran kat sebuah sekolah luar bandar. Untuk detail lanjut, sila gugel SRK Parish Balingian. Aku mengajar budak-budak tahun satu, subjek Matematik Tambahan dan Lukisan Kejuruteraan. Gila berangan tak aku? Ekceli aku ajar Pendidikan Moral jer…

Disebabkan aku ni spisis yang jahil pasal fesyen, aku tak banyak koleksi baju kecuali baju putih lengan pendek. Hari-hari la aku pakai baju tu untuk mengajar. Lagipun aku rasa aku akan nampak lebih inesen kalau pakai macam tu. Padahal selenger sangat… Adeh terkutuk diri sendiri plak.

Walau pun lepas aku ni jadi cikgu budak, aku ni sungguh tak pandai kalau bergaul dengan budak-budak, tambah-tambah lagi yang tak reti nak duduk diam. Bukan tak suka, tapi aku jadi bingai sebab aku tak reti nak layan. So jangan la keluarkan aku dari senarai calon suami korang. Muehehehe… Apakah?

So nak dijadikan cerita, kat dalam kelas aku ni ada sorang budak gemok yang suka sangat buli budak-budak lain. Kira samseng kampung la ni. Hari-hari mesti ader yang merepot kat aku cakap budak gemok ni buat hal. Kalau nak ikutkan sangat rasa samseng aku ni, nak jer aku gantungkan budak tu kat kipas dan pasang nombor 5. Itu kalau yer… kalau…

So one day aku suruh budak tu berdiri atas meja. Kira dah budget ganas sangat la tu kan. Budak ni pulak kecik-kecik dah protes. Lebih kurang dia tembak aku macam ni, “Cikgu tak boleh hukum saya sebab cikgu bukan cikgu. Mana ada cikgu pakai baju sekolah.”

Apa korang rasa? Coklat? Oren? Patut ker tak patut aku sumbat budak ni dalam tong sampah?

Aku tak salahkan dia jer sebab memang pun aku pakai baju ‘sekolah’. Heish… malu sial! Tatau mana nak tarok muka aku ni.

Syukur la aku tak pandai bergaya time tu. Kalau tak, dah jadi PM dah budak gemok tu sekarang.

Tamat!

I’MNOSUPERMAN: Selamat hari guru cikgu!

May 14, 2010

Bowl 'n Dine

I never consider myself as a power to be reckoned with when it comes to bowling but I had the time of my life at the Kelantan’s Chapter Bowl ‘n Dine event last May 13th.

There were 9 teams of 38 executives and staff participating in the event.

Who would imagine planters were not only good bawlers, they can be very good bowlers too. The game was somewhat fierce with some of the participants have clocked enormous suka-suka experience under their belts and my boss happened to be everyone’s favorite pick.

And of course I am a perfect opposite as my balls (the bowling ball people!) have decided, most of the freakin time, to locomote wildly across the alley. After 2 games, I’ve short-winded a shy 254 pins while my boss have demolished 368 big one!

At the ceremonious prize giving event later that night, my boss was hailed as a team and overall champion whiles I, without being too dramatic and hammy, finished 3rd in team and 7th in overall. Ok la tu…

These are some of the pictures taken from the event. Behold!






I’MNOSUPERMAN: I won myself a stereo headphone and a toaster. I wonder what they gave to my boss?

May 12, 2010

Perseverance and determination

Someone used to tell me, life is like a ball. Throw it harder to a wall and it will come back faster towards you. Motherly wit and scientifically proven, he actually extrapolates that as the more you give, the more you will get back.

But that's not always the case. Perseverance is not always achieving and determination is not always gaining. Be it like 135.32% effort and 147.96% sweat, if it is not meant for you then it isn't. Life's like that. It was meant to be unfair. Like a wheel, Mother Globe is round. Sometime you will find yourself at the bottom. Enjoy it while you can and get on with it…

Live your dreams but don't dream your life. Life can sometime be a dream but dreaming for living? In your dreams!!!


I’MNOSUPERMAN: Everytime tengok aku tengok label air mineral ni, aku jadi pasrah dan sedih. Kenapa mesti pakai tagline "Life goes on?"

May 10, 2010

Beef spaghetti

As a young, devoted, down-to-earth and not to mention quite a good looking bachelor (ok you can puke now), I appreciate a simple yummy cook that doesn’t require me to literally sleep in the kitchen such as this one; beef spaghetti Hidney style. These are the methods.

First you need some spaghetti, some corned beef and some tomato ketchup. Alternatively you can use minced beef and tomato puree. It’s your choice.

In a medium sized pan, boil the spaghetti with lotsa salts. Why salts? Why not sugar? The salts will speed up the boiling process and the sugar will only make you look stupid. That’s why.

Moving on…

To make the beef sauce, heat up the corned beef in a lightly oiled wok. Not too long though as the beef is already precooked. Perhaps if you have the time, you may throw in some beef bacons, chopped sausages or button mushrooms at this point. Use your imagination.

As the beef is cooking, pour in the tomato ketchup and turn off the gas straight away. Ketchup contains sugar so do not over-cook unless you want your sauce toffee-d!

Finally in the same wok, stir in the already cooked spaghetti and you’re good to go.

Told ya it's simple.

I’MNOSUPERMAN: Enjoice!!!

May 9, 2010

Skuter oh skuter

Kalau semua orang bermimpi nak beli kereta mewah dengan kelajuan super, aku pulak cuma nakkan sebuah skuter yang comel. Tak payah nak terkocoh-kocoh bawa laju-laju. Jalan slow jer...

Aku boleh bawa pergi buat grocery…

Aku boleh bawa pergi santai-santai…

Aku boleh bawa pergi jalan-jalan kat Lot 10...

Aku boleh bawa pergi kerja…

Aku boleh bawa pergi dating…

Minyak murah, selenggara mudah.

Birthday dah dekat ni. *Hint hint…

I’MNOSUPERMAN: Tak salah memasang angan. Doesn’t cost a penny pun…

May 8, 2010

Temuduga

Apa yang korang rasa kalau sebut pasal temuduga? Rasa oren? Rasa coklat? Ada orang akan rasa teruja dan ada jugak yang lebih sanggup mati dari ditemuduga. Why the because? Rata-rata akan cakap diorang tak bersedia atau tak tau apa nak buat dan cakap masa temuduga tu. Aku bukan pakar dalam hal-hal temuduga ni, tapi ni yang aku tau. Jom kongsi pengetahuan jom…

Mula-mula selidik sikit pasal company yang kita minta kerja tu. At least hafal nama pemiliknya dan faham apa bisnis yang diorang buat. Macam nak tackle awek cun, kenalah tau latar belakang dia yer dak?

Pakai pakaian pejabat yang sesuai untuk temuduga. No jeans!!! Pakai baju warna polos macam biru, kelabu dan putih. Jangan buat hal nak pakai 3 warna tu serentak!

Jabat tangan penemuduga sebelum duduk. Orang kata jangan duduk kalau penemuduga belum jemput duduk. Persetankan semua tu. Yang penting jabat tangan diorang dan senyum seikhlasnya.

Bawa resume secukupnya. Jangan biarkan penemuduga berkongsi resume korang. So buat salinan banyak-banyak. Tak mahal mana pun…

Soalan pertama yang biasa penemuduga tanya ialah, “Tell us about yourself.” So apa korang nak jawab? Jangan pulak story pasal makanan kegemaran korang atau kenangan manis masa belajar dulu. Cerita pasal latar belakang akademik dan pengalaman kerja korang. Tu jer… tak payah melebih-lebih.

Penemuduga akan tanya pasal your previous boss. Jangan korang anggap tu sebagai “Q” untuk korang kutuk boss lama korang habis-habisan. Cakap benda-benda elok jer walaupun dasarnya boss korang tu hanjing.

At the end of the session, penemuduga akan cakap, “Do you have any question for us?” Jangan jadi bodoh dengan menjawab, “No sir.” Ask some question!!! Soalan paling bagus yang korang boleh tanya time temuduga ialah, “What are the benefits that I will get should I be considered for this post.” Menarik? Tepuk dada tanya selera…

Jangan lupa jabat tangan penemuduga lepas abis sesi temuduga tu. Ucapkan terima kasih dan melompatlah dengan girang… diluar bilik penemuduga.

Finally, hantar surat terima kasih kepada penemuduga. Ini menunjukkan yang korang ni ada courtesy. Nampak macam remeh tapi surat tu boleh jadi faktor penting untuk menentukan korang berjaya atau tidak. Sediakan terlebih dahulu surat tu sebelum pergi temuduga. Lepas abis temuduga, just serahkan surat tu kat setiausaha atau kerani pejabat. Be smart!

I’MNOSUPERMAN: Isnin ni aku temuduga pengesahan jawatan. Mampooosss…

May 6, 2010

Selamat hari mak!

You're patient when I'm foolish
You give guidance when I ask
It seems you can do most anything
You're the master of every task

You're a dependable source of comfort
You're my cushion when I fall
You help in times of trouble
You support me whenever I call

I love you more than you know
You have my total respect
If I had my choice of mothers
You'd be the one I'd select!

I’MNOSUPERMAN: I love you mak

May 5, 2010

Hidney the facts

I came across this stupid-but-amazingly-funny fact generating 'thing' in the net this morning and I just can't help it but to share it with everyone that I love. Enjoice!!!

1. On average, women blink nearly twice as much as Hidney.
2. Hidney has four noses!
3. If you drop Hidney from the top of the Empire State Building, he will be falling fast enough to kill before reaching the ground!
4. In Chinese, the sound 'Hidney' means 'bite the wax tadpole'.
5. Half a cup of Hidney contains only seventeen calories!
6. Plato believed that the souls of melancholy people would be reincarnated into Hidney.
7. In a pinch, the skin from a shark can be used as Hidney!
8. Native Americans never actually ate Hidney; killing such a timid prey was thought to indicate laziness!
9. Ancient Greeks believed earthquakes were caused by Hidney fighting underground.
10. Olive oil was used for washing Hidney in the ancient Mediterranean world.

Nah click kat sini :)

I'MNOSUPERMAN: I personally love the number 8 LOL
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...