AKUBUKANSUPERMAN

December 29, 2009

Dari 2009 ke 2010

Pejam celik, pejam celik dan celik lagi, tau-tau dah nak masuk 2010 dah. Rasa macam baru semalam jer aku tulis resolusi untuk 2009. Cepat sungguh masa berlalu ek?

Sehingga tarikh entry ni ditulis, aku rasa aku dah success dalam mencapai sebahagian besar impian 2009 aku. Ada lagi yang tak tercapai tu, tapi Insyallah akan aku bring forwardkan ke tahun depan.

KerjaWISE Mungkin ini adalah pencapaian tertinggi aku setakat ni. Aku berjaya mencapai satu tahap yang dulunya semacam mustahil untuk aku capai. Aku cuma terliur melihat senior-senior aku yang tampak hebat setiap kali diorang masuk pejabat. Kagum aku dengan hormat yang diorang terima. Well, I’m one of them now.

6 tahun aku di Sime Darby, aku dah belajar banyak. Tentang naik turun seseorang dalam syarikat, tentang selok belok untuk naik dan turun dengan cepat, tentang EVERYTHING. Bulan November lepas, aku tinggalkan Sime Darby dan join Tradewinds instead. So far, aku gembira di sini. Syukur lah. Aku boleh bermula dari kosong…

DuitWISE Aku dah tak sekaya dulu. Ahh those were the days. I’ve been living above my mean, berbelanja dengan benda yang kadang-kadang tak perlu. 2010 ni aku nak lebih berhemah dalam berbelanja. Aku nak simpan sikit duit. Aku ada plan untuk 2010. Insyallah…

BlogWISE Tak mahu berhenti di sini. Selagi ada yang membaca, samada nampak atau tidak, suka atau benci, aku mahu kekal di ruang ini. I need not to please everyone, betul tak?

CintaWISE Sidia pernah cakap, “Set your priority first.” Dan bila aku nak letakkan dia as one of my top-priority, dia kata, “Jangan! Utamakan diri you dulu.” Now that I know what is important for me, I hope I can look up and just be happy with it.

I pernah tanya, "Berapa kali I dah buatkan you mengangis?" You jawab, "Sekali jer b." I think I've accomplished something. It's not monumental but it's something. I dah jalankan tanggungjawab I untuk menyayangi you sebaik mungkin. But if you ask me the same question, I might say, "Banyak kali b." Should you be proud of that?

I might not be the best partner out there, but I will do anything to be your best. Apa-apa pun kalau kita gaduh, jangan lama-lama ok bb. And just for the record, without being too dramatical, I love you monyet…

HidupWISE Aku tak pernah minta banyak dan sememangnya aku bukanlah orang yang suka meminta-minta. Kalau ada aku terima jer. Kalau tak ada, aku biarkan ajer. Hopefully 2010 ni, aku akan lebih firm dengan apa yang aku nak without being too bitchy about it. Well… I try not to.

Kesimpulannya… Aku nak jadi lebih baik di tahun 2010 ni. Aku nak lebih banyak duit, aku nak lebih hangat cinta, aku nak lebih senang, aku nak lebih berjaya dalam kerjaya, aku nak lebih dihormati dan aku nak kurangkan tido waktu tengahari!

I’MNOSUPERMAN: Good bye 2009…

December 26, 2009

The Queer Eye for Straight Guy

Knowing is power. To not know is almost definitely and probably the other way round. To have that power, we have to ask question. But most guys- me included, resist themselves (ourselves?) from asking questions thus resorting to something that we do best; PRETENTIOUSNESS. Bliss?

Having said that, guys’ posses a MINI knowledge on how to dress well, eat well, live well or even dance well as those subjects may sound too queer-ish to ask, and risking our macho-ness is definitely less than smart move, so to speak lah. At the end of the day, mister-know-it-all will show in a t-shirt that shouts U.G.L.I.N.E.S.S to a ‘Black-tie-optional dinner.’

Black-tie-optional? What the hell is that?

Now, back in 2002, 5 fabulously queer guys came into the picture; invading the life of the straights, tousling their hair while extinguishing their Mickey Mouse undies. Mission? To create a new breed of straight guy which they simply call the Metros. David Beckham anyone?

After a much proclaimed and successful TV show, the book version of the Queer Eye for Straight Guy was published, helping guys who are too shy to watch the show with their other straight buddy.

And of course I watched the show, mind you.

The book rede a chaptered essence of becoming a more appealing guy in the eye of girls (and other non-straight guys too), imparting the knowledge of food & wine, grooming, decorating, fashion and culture. There's rather a lot to cover, of course. But these 5 topics basically will sum it all up, even though it isn't really. It couldn't be, but with luck by the time we finish, it may feel as if it is.

I’MNOSUPERMAN: Black-tie-optional?

December 25, 2009

Happy merry xmas

December 24, 2009

L.O.V.E

Love, the great jazz singer Billie Holiday sang, "Is like a faucet; it turns off and on." She might have added that it also sometimes gets rusted up, clogged and corroded when badly neglected. Most of us don’t have problem knowing how to fall head over heels, note writing, tattoo-her-name-on-your-chest-before-you-know-how-to-spell-her-last-name stupid-actingly in love. The problem is upkeep.

Love is not a Volvo that runs for hundred thousand miles between tune-ups. Love is a finicky Jaguar, or an ouchy-feisty Italian number (somewhere between Fiat and Ferrari) that gets hot under the hood, demands attention, needs tune-ups and new hard-to-find parts.

It’s hard to know sometimes what your partner wants. The message here is; dig a little deeper, try a little harder. Above all; ask questions. The answers and the payoffs are so worth it.

Anyway... Merry x'mas you guys. Don't present and drive yes. Bahaya!

I’MNOSUPERMAN: It’s not the games we lose that we end up regretting. It’s the games we don’t even play...

December 23, 2009

My Penang visit

I know I know. It’s very sad; I’ve never been to Penang. Mock me… like I care!

I never got the chance you see. Now that I am working here in the peninsular, I have all the chances to visit places I’ve dreaming of going once; with the guide of my faithful GPS and a full tank that is…

Penang… The Pearl of The Orient they say, I couldn’t agree more. It’s an island with a taste of both Malacca and Singapore combine. Watch closely and you’ll get what I mean.

I went to the infamous Gurney Drive, binging myself silly with all the heavenly food amidst the electric atmosphere and funny Chinese songs. How can you not love this place? It’s amazing how the Penangites can maintain their slim figure. Hmmm…

I’MNOSUPERMAN: I love Pasembur!

December 21, 2009

Laguku


I'MNOSUPERMAN: Enjoice...

Aku bukan superman

Hujan turun tak henti-henti sejak beberapa hari lepas. Kabus tebal sampai ke dini hari. Sejuknya sampai ke sum-sum tulang. Pekerja dah mula merungut, hasil tak ada. Kurang lagilah gaji bulan ni. Aku dah mati kutu, tak tahu nak buat apa.

Masalah jalan rosak, aku boleh baiki. Masalah pokok tak keluarkan buah, aku boleh betulkan. Masalah kebun semak, aku boleh bersihkan. Masalah hujan tak berhenti, aku cuma boleh doakan.


I'MNOSUPERMAN: Nampaknya tak berpeluang lah aku nak pakai Roberto Cavalli dan TOD'S ke tempat keje huhu...

December 20, 2009

Tea and scone story

It was Saturday and I have nothing much to do; nothing to yap about and no cookies to munch. So I took my car key and head to Cameron Highlands. It’s just one and half hour drive from my place. Cool huh?

I’ve been to Cameron some four years ago, gigih menaiki pesawat dari Bintulu dan berebut tiket bas di Puduraya demi satu cinta yang akhirnya tak ke mana. Hahaha… Anyway, we became friends; nothing more, nothing less. And above all, I’ve enjoyed Cameron to the fullest.

And so it was good to be back to where it all started. Much has changed but the charms still exist.

Apalah lawatan ke Cameron tanpa tea and scone kan? Berangan duduk di beranda sambil menghirup secawan teh panas, dalam dingin hari? I can almost imagine myself doing that every weekend. I repeat... it’s just one and half hour drive from my place!!! Come and join me lah...

I’MNOSUPERMAN: Elok kalau pergi berteman. Boleh tolong tangkap gambar...

December 17, 2009

Di suatu petang di hari Khamis...

Pergi...
Tak pergi...
Nak pergi...
Tak nak pergi...
Nak pergi tak?
Tak tahu lah...
Nak pergi tak?
Hmm kau rasa?
Aku tanya, nak pergi ker tak?
Ahh pergi ajer lah!

I'MNOSUPERMAN: Nak pergi mana?

December 14, 2009

Malang tak berbau…

Tak lama aku di sini, aku telah dikejutkan dengan kemalangan maut di Ladang East. The estate is of course not under my watch but the death will effect me as I am the most senior assistant in Relai Group and the unlucky executive happen to be my housemate.

Minggu lepas, sekumpulan pekerja East keluar ke site untuk kerja-kerja maintenance. Apabila tiba ke tempat yang telah ditetapkan, mereka dan pemandu turun dari lori. Pemandu tu pulak tak matikan enjin lori dengan gear masih aktif. Cuma pasang brake tangan jer. Clever kan?

Suddenly lori tu bergerak membawa the remaining three workers on it, langgar teres dan terbalik. Two pekerja cedera ringan dan satu lagi tidak cukup bernasib baik. Kepalanya terhimpit oleh bucket lori… and the deceased one is a young girl.

Whatever it is, benda dah jadi. Jangan kita nak salahkan takdir semata, tapi apa yang kita buat juga boleh menjurus ke arah itu. Ada orang yang sangat tidak peka dengan keselamatan diri sendiri. Malah lebih teruk, mereka leka dengan keselamatan orang lain. Al-fatihah...

I'MNOSUPERMANLAH: Nauzubillah… doa dijauhkan dari aku.

December 10, 2009

A total random utterance

In life there is of course a great deal we don’t know, and much of what we think we know we haven’t known, or thought we've known, for long- obviously and indefinitely. Life is an odd thing. It couldn't wait to get going, but then, having got going, it seemed in very little hurry to move on.

But life must go on. And as often than not, as we shall see, it goes on in ways that are decidedly amazing. We really are at the beginning of it all. The trick, of course, is to make we never find the end. And that, almost certainly, will require a lot more than lucky breaks.

I'MNOSUPERMAN: I'm looking forward for a better 2010...

December 7, 2009

Kelantan oh Kelantan

Aku gembira di bumi damaimu,
Walau aku sukar menikmati makananmu,
Tersenyum aku dengan loghat pekatmu,
Menambah ceria dalam hari-hariku.

Rakyatmu baik ramah sekali,
Gewe-gewe gebumu aku sukai,
Tak jemu mereka bersoal tanya,
Dari mana asalku kenapa mengapa.

Monsunmu sukar hebat digeruni,
Jalan di ladangku rosak teruk sekali,
Berkali-kali aku terjatuh baring ke bumi,
Aku ok jer happy tak peduli.

Terkejut aku melihat babi hutanmu,
Sempoi seronok lepak di tanggaku,
Kalau di sarawak jangan lah mimpi,
Sudah pasti masuk kuali,

Kelantan oh kelantan dengarlah hatiku,
Aku datang mencari rezeki,
Semoga kita sehati sebulu,
Siapa tahu akan ku kekal di sini...

I'MNOSUPERMAN: *Dengar lagu Sejak Ku Bertemu Padamu sambil kuis-kuis manja bahu bos

December 1, 2009

Bayang ilusiku

Kala mataku terpejam
Sunyinya malam
Kala hasratku membara
Khayal semakin tinggi

Seribu asa hadir di sekililingku
Bangkitkan ghairah hidup
Sejuta harapan di dalam jiwaku
Walau semua masih di dalam angan

Jurang curam menghadangku
Getarkan jiwa
Dan pekatnya kegelapan
Datang melanda

Keraguan kini menjelma di dada
Musnahkan segala asa
Semua harapan yang dulu pernah ada
Tiada tersisa

Haruskah ku hidup dalam angan-angan
Merengkuh ribuan impian
Haruskah ku lari dan terus berlari
Mengejar bayang-bayang ilusi

I'MNOSUPERMAN: Mode berharap...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...