AKUBUKANSUPERMAN

October 29, 2009

Tanjung Batu's bbq

Actually bbq ni was held on the last 24th October, dianjurkan oleh staff-staff aku sempena perpindahan aku ke Kelantan. Well I could never ask a better celebration as everyone was around; staff and family, contractors, fellow executives, friends and all. Thanks guys.

I'MNOSUPERMAN: Gonna miss you all... Bad!

October 22, 2009

I hate this. Period!

I’ve been trying to play dilly-dally for quite sometime now but eventually I have to drag myself into it; boxing my gizmos and gubbins as my last day is just round the corner. Unlike my fellow transferring colleagues before me, they will have an army of personnel from the freight company to help them packing things up and the cost will be borne by the company. But in my case, I have to do it myself and yes, the cost is on me. That’s the ugly fact that I have to embrace for my resignation. Kopak pokcik!

Over the years I’ve been collecting stuff which some of them are somewhat unspecified and senseless. Some of them are left idling around as I don’t have a good grasp on their logical usage after I actually bought them. Who needs a wine opener when you don’t have wine?

Due to limited space, I have to let go some of the stuff. And yeah, letting go is not my forte. I tend to hold back and poking myself with stupid questions which will then magnified my hesitations. What if I might need this in the future? What if this? What if that? And that my friend will lead to hours and hours of wasted time due to supernumerary deliberations.

And to make it worst, I have decided to sell some of the stuff away to friends and colleagues, which, was a much simpler choice to make some 4 weeks ago. It’s like selling my own mother to a stranger, well literally…

Anyway, hard decisions have been made. I need to do what I have to do. Fancy a wine opener? Anyone?

I’MNOSUPERMAN: Give me a shopping cart and the next thing you know, I bought the whole shopping mall.

October 14, 2009

Apa ada dengan Jabatan Kerajaan?

Petang tadi aku keluar ke bandar untuk menguruskan beberapa urusan penting sebelum perpindahanku ke Kelantan bulan depan. Pejabat kerajaan tu (dirahsiakan) kosong sewaktu aku sampai. Terus saja aku ke mesin nombor giliran walaupun aku sorang jer kat situ. Berhemah tak aku ni? Jawab!

Ada dua butang untuk aku pilih; butang A untuk pembayaran dan butang B permohonan. Serius, itu jer yang tertera kat situ. Tak ada penerangan what so ever. Tanpa berfikir panjang, aku terus saja tekan butang A sebab urusan yang bakal aku lakukan melibatkan wang ringgit. Logik?

Tak sampai beberapa saat, nombor aku dipanggil. Di kaunter kelihatan seorang kakak yang macam kucing mati anak. Buang karan jer pakai tag “service with smile” kat baju tu. Tapi aku cuba nak faham. Mungkin betul la anak kucing dia mati hari ni. Tak per, tak per.


Dengan penuh kesopanan aku explain apa yang aku nak kat dia. Dan dengan penuh kehanjingannya terus dia cakap, “Adik tak baca ker kat mesin nombor tu? Urusan adik ni perlu diuruskan di kaunter permohonan, bukannya kat sini. Adik perlu tekan butang B. Lain kali baca betul-betul!”

Beberapa mata yang duduk belakang kaunter tu tertumpu kat aku. That’s it. Tersirap darah aku. Pasal malu aku buang tepi dulu, aku nak defend aku punya hak sebagai pelanggan yang sama-sama makan gaji macam dia, yang sama-sama ada masalah macam dia. Dan yang penting, yang sama-sama manusia macam dia.

“Tak boleh ker cakap elok-elok? Dekat mesin tu cuma ada butang bertulis pembayaran dan permohonan. Keterangan lain tak ada. Jadi adalah tanggungjawab kakak sebagai pemberi khidmat untuk memberi penjelasan sekiranya perkara macam ni berlaku. Kalau malas nak bagi penjelasan, tampal keterangan dekat mesin tu. Saya datang dengan cara elok, jadi saya mengharapkan layanan yang elok jugak.”

Kakak tu diam, mengetap gigi menahan geram. Sebelum sempat aku menggulung hujah, seorang lelaki yang aku agak pegawai, datang menyoalsiasat. “Ada apa-apa masalah encik?”

Aku cuba senyum tapi senyuman aku kelat. “Saya harap encik tolong bimbing kakak ni untuk lebih sopan. Jangan nanti melenting bila orang cakap selamanya jabatan kerajaan akan duduk di tangga kedua selepas sektor swasta.”

Kakak tu menjeling tajam. Ada aku kisah? Pigiiiiii daaaa!!!

I’MNOSUPERMAN: Sekian terima kasih.

October 5, 2009

Qurratu Ain Dania

She was born on September 17th 2009 as the latest addition to Wahid's Family. She'll be loved and adored, especially me. Congrats sis!

I'MNOSUPERMAN: Nanti jangan panggil I Pak Anjang yer Ain. Panggil I uncle. Kalau tak uncle tak nak bagi gula-gula ;p

October 1, 2009

Utusan geram buat Tuan GM!!!

Kalau dah memang bodoh tu, aku bagi makan kamus pun kau tetap bodoh.

Aku dah buat claim ni since June. Tapi orang kat Regional Office (RO) baru terhegeh-hegeh nak proses on 3 September lepas. Itu pun lepas aku buat drama swasta dalam telefon. Hempas-hempas gagang bagai. Mungkin aku boleh sabar lagi sebab aku dah sedia maklum yang orang kat RO tu sekor-sekor memang bangang. Diorang fikir semua orang ada baki RM18 juta dalam akaun setiap hujung bulan, terus buat donno jer dengan claim aku yang cuma RM600 tu.

Lepas tu, aku hantar le claim aku tu ke pejabat kau untuk di endorse. Itu pun kau amik masa seminggu untuk tandatangan. Bila aku tanya, setiausaha kau yang sama sengal tu kata kau sibuk dengan mesyuarat-mesyuarat kau. Mesyuarat apa nya wei? Hari-hari jer aku tengok muka kau dekat bazzar Ramadhan. Entah apa yang kau cari aku pun tak sanggup nak tahu.


Lepas kau tandatangan, aku ingat orang-orang kau akan terus forwardkan claim aku tu ke HQ untuk proses bayaran balik, tapi kau suruh diorang hantar balik claim aku tu kat meja aku dan suruh aku hantar sendiri. Alasan? SEBAB KAU TAK NAK TANGGUNG KOS SETEM! Kat mana kau belajar Office Admin ni? Dan yang paling penting, MACAMANA KAU BOLEH JADI GM? Apalah salahnya kalau kau poskan dulu claim tu? Kos setem tu kau tulis la dalam Debit Note dan charge balik kat aku. Tu pun aku nak kena ajar? Celaka sial! Tersirap darah aku.

Telinga aku ni dah masak dengan cerita klako pasal decision making skill kau tu. Tapi aku halalkan jer sebab tak kena kat batang hidung aku. Tapi la ni, kau ingat aku nak halalkan jer? Baik kau pergi mampus dulu sebelum aku sumpah kau jadi berus jamban.

I'MNOSUPERMAN: Ada orang yang boleh naik dengan cepat atas usaha keras diri sendiri. Ada juga orang yang boleh naik lagi cepat disebabkan oleh kebolehan mereka untuk cium buntut bos mereka yang sama tolol. You are in the later category!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...