April 20, 2009

Apple salad?

Bahan-bahannya ya puan-puan:

Apple
Kuning telur
Garam secukup rasa
Paste bawang putih
Lada sulah
Minyak masak
Serbuk kayu manis
Lemon


Mula-mula, potong epal mengikut citarasa. The chunkier the better. Asingkan…

Dalam mangkuk yang berasingan, pecahkan telur dan asingkan kuning dari putihnya. Whisk it vigorously like there’s no tomorrow until it thickens. You can use electric mixer if you want to. I don’t have one, so I have to do it manually bo ho ho! While whisking the yolks, tuangkan minyak sedikit demi sedikit. The oil will emulsified with the yolks to form a basic mayo. Pastikan aliran minyak sekata. Kalau tak mayo tu tak jadi. You’ll know when to stop.

Lepas tu, masukkan paste bawang putih, garam, lada sulah dan perahan lemon ke dalam mayo. Whisk again and taste it to your liking.

Setelah siap, tuangkan mayo ke atas hirisan epal tadi dan tambahkan serbuk kayu manis.
And there you have it, your very own apple salad with a homemade mayo. Tepuk tepuk tepuk...

I’MNOSUPERMANLAH: Dah boleh bukak kedai dah...

14 ulasan:

arep said...

ala puan2 jer ke??? tuan2 nak buat jugak ni... hehehe

aBByLiCioUs said...

aiyo this one must try!! my saliva driping dy!!!!

W. Hidney said...

arep... alah tuan2 pun boleh gak. tapi ader ker tuan2 yang nak baca blog merapu i ni? hehehe

abby... should try one. practice make purrrrfect yeah. calling2 mun sik jadi... i'll show you how

eQbalzack said...

buat salad guna kuning telur ke reel??

W. Hidney said...

a'ah, pakai kuning telur... sedap. suruh le org rumah buat. dia tau tu...

eQbalzack said...

orang rumah?? kat umah abg eq ni ada HUGO jer...dia tau makan whiskas je reel..ahak!

W. Hidney said...

yer ker? mana dah org rumah. last time reel kat sana ada lagi kan? hehe

eQbalzack said...

alamak...terkantoi sudah! jatoh la saham abg eq mcm nireel..hehe

W. Hidney said...

hehehe alah... kalau artis tu biasa la abang eq. gossip jer tu. bak kat dato siti, tak mati dek kutuk, tak hidup dek puji (gitu2 la bunyi nyer)

chimera said...

ok.. tepuk tepuk tepuk...

mayo buat sendiri ke... errr, gitu ke cara nak buat mayo... pakai yolks je ya... nak kena try lah...

W. Hidney said...

a'ah... mcm tu ler caranya nak buat mayo sendiri. cuba jgn tak cuba...

mel said...

huhu... muka chef tu, bukan main lagi semangatnya..

EaN JoEL LiNuS said...

yummy....
mun mok pakey mayo sedia ada..
must be diff...so,temanya,ktk mesti polah ng kmklah...if you have a chance..hehehhe

W. Hidney said...

mel... bukan semangat, tapi penat yer. kerja keras sgt nak pukul telur tu sebab telur tu jahat dan perlu dipukul hehehe

ean... sik sama rasanya mun beli mayo kedai. lagipun u'll be proud if someone ask u, "mana u beli mayo ni? sedap ya amats!"

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...