October 12, 2008

Burai oh Burai...

Masa mula-mula aku join estate life dulu, aku sering ada communication probs dengan my workers. I don't speak much Iban and they don't speak much Bahasa Melayu either. So lebih kurang macam ayam dengan itik ler (aku bukannya ayam occay!!!). To make it worst, Bahasa Melayu diorang tu were heavily infested (katanya) dengan bahasa ibunda diorang. P.I.T.A.M!!!

So one of the most unforgettable scene was when aku nak tengok traktor estate aku yang sangkut kat dalam site, masalah biasa kat jalan-jalan estate yang tak berturap. So here goes...

“Elok ker jalan dekat depan tu?” Sajer jer kan nak tanya soalan bodoh.

“Oh tuan… JAHAT betul jalan itu tuan. Tidak boleh TENGAH.” He said in deep Iban accent.
(Oh tuan… jalan tu ROSAK TERUK tuan. Tidak boleh DIGUNAKAN)

“Err… jalan tu pukul orang ker Burai?”

“Bukan tuan. Rosak betul jalan itu. Dekat situlah traktor kita LAP semalam.”
(Bukan tuan. Jalan tu rosak. Di situlah traktor kita SANGKUT semalam)

“Lap? Apa nya yang lap?” Sungguh! Memang aku tak faham, bukan buat-buat tak faham.

“Aduh… susah betul mau cakap sama tuan ini.” Sambil menggaru kepala.

“Jauh sangat dah kita jalan ni. Lama lagi ker nak sampai?”

“Oooo SEMAK sudah tuan.”
(Oooo DEKAT sudah tuan)

“Semak apa pulak ni Burai? Tak menjawab soalan la kau ni!”

"Bukan tuan. Tidak jauh sudah. Tuan tu kak kemelik ka aku kini."
(Bukan tuan. Tak jauh dah. %&*%#$**$##&$*##!*%>&##)

I’MNOSUPERMAN: Where is he now? I miss him a lot. I am a good boss you know.

16 ulasan:

CapTaiN HooKeD said...

"Bukan tuan. Tidak jauh sudah. Tuan tu kak kemelik ka aku kini."

Apu sigi ka luput parai aku katawak maca artikel nuan. Kasih meh dianok staff ya ka kemelik ya kini kahkahkah kah MATILAH BAHASA IBAN MAK DOSI KELUAQ


Ko tak PITAM nok?

Hidney said...

haha nyak meh... ukai nuan siku aja, aku pan nak ulih badu tetawa naya ngenang hal nyak.

psst... ulih la kitai bejaku iban legi. ulih kitai ngumpat haha

thegossiplounge said...

Kan!

Shekinah Jane said...

i am sure u are dear...MIAO>....

No OnE said...

oohhh..nasib sha dok KL

EaN said...

apu.........
gik bisi arimau bak dtuk.....

i respect u much on this scene...
bukan salah ktk pun nak?
mostly iban didnt speak in other languages..the prefer speak in theirs..
kan?
ktk paham kakar iban x?kmk paham kit and mok blajar!uuuuu

miezi said...

this reminds me of my assistant kat saudi dulu. me cakap melayu dia cakap arab. haram satu keje tak jalan. eheh

amirul usheruff dzulkarnain said...

aiyoh..memang susah nak faham..
itulah meriahnya malaysia ni..mcm ada..(tetiba)

Mr PenyuBiru said...

aku cakap bahase penyu korang paham tak? hehe..

Hidney said...

ted... kannnn!!!

Hidney said...

babe... i am a good bos who cam dance hahaha

Hidney said...

naper plak nasib dok kat kl sha? hehehe

Hidney said...

ean... kmk pun bukannya pandei gilak nak kelaka iban. mun takat nak mengumpat ya boleh lah hahaha

Hidney said...

miezi... hahaha semua org ada experience sesi ayam dan itik once in their life what

Hidney said...

amirul... yerrr macam2 ada kat msia nia

Hidney said...

PB... bahasa penyu? mcm menarik hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...