October 7, 2008

Beraya di Brunei...

The original plan was to go to Brunei last Ramadhan. But something came up, the trip had to be cancelled. It's the case of 'yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran.' Enuf said... But then on the last 4th October, aku berpeluang untuk beraya di Brunei. Peluang la wei… nak beraya tempat orang. Stupid of me to just let that go? VERY…

Aku dan Ethan berlepas ke Brunei melalui Miri lepas waktu lunch. Before sampai ke Miri, kitorang sempat pulak pose-pose maut di Pantai Tinggi. Rasa macam kat Uluwatu pulak. Where to next? Tanah Lot? Hahaha...

Lepas having lunch kat Boulevard, kitorang meneruskan perjalanan ke Brunei. But before reaching Sungai Tujuh Checkpoint, aku perasan yang kereta aku mula meragam. Tayar depan berbunyi bingit. Macam bunyi kapal! Mulanya aku ingatkan tayar pancit. Tapi tak pulak kereta aku hilang balancing. Bimbang tak akan sampai ke destinasi, kitorang berpatah balik ke bandar.

At Piasau's workshop…

“Aiyoo… nasib ooo lu latang. Mungkin lu tidak sampai itu Blunei ooo.” kata pekerja workshop tu. Aku mengarut dada lega. Berat benar dugaan untuk ke Brunei kali ni.

“Niat kau tak bagus ni…” kata Ethan.

“Eh…!!! Apa plak? Aku nak beraya lah!”

Setengah jam kemudian, aku dan Ethan meneruskan perjalanan ke Brunei. Nasib baik tak besar masalahnya. Kereta ku disiapkan dan-dan jugak. Kalau tak, mungkin trip ke Brunei kali ni pun terpaksa cancel lagi. Petang tu kitorang sampai lewat di Brunei… and we were starving. So we went straight to The Mall for dinner before beraya to Hassan’s house in Kampung Mata Mata. "Tak kisah pukul berapa korang datang. Aku tunggu," sms dari Hassan.

The next day, aku diduga lagi. Kali ni tayar belakang pulak yang pancit. Terpaksalah aku menggigih menukar tayar dengan baju rayaku. Huhuhu… dugaan.

Nasib baik aku tak payah berbelanja lebih untuk membeli tayar baru. Aku bayar $5 sajork. Tampal pakai cacing jer, if you know what I mean… Mangkuk mana la yang letakkan paku kat drive way tu. Assalamualaikum kat ko!

Untuk trip kali ni, aku sempat melawat ke Masjid Jamek. Terkagum aku dengan keindahan senibinanya. Ramai jugak pelawat yang berkunjung ke masjid tu. Now who can resist that golden dome? Posing Ethan… jangan tak posing.

Lepas posing sakan kat masjid, we went to the market for some fresh veggies and local produce. Kerry nak masak special untuk tetamu yang datang beraya ke rumah Hassan. Pandai masak rupanya si Kerry ni. Untung kau Ethan! Mahal jugak sayur di Brunei ni...

Ethan and I went back to Bintulu at 5 pm. Dalam perjalanan balik tu, kitorang terkandas dalam traffic jam kat area Jerudong dan pintu masuk Sungai Tujuh Check Point. Merasa jugak duduk dalam kereta selama 2 jam doing basically nothing. But then again, nasib baik tak ada apa-apa yang berlaku dalam perjalanan balik tu. Tapi Ethan hampir-hampir terlepas bas balik ke Bintulu. Rasakan!!!

“Lain kali kalau nak berjalan jauh, niat tu kena betul.” pesan Ethan.

“Shadap you!”

I’MNOSUPERMANWITHAPUREHEART: Trip depan nak melawat Masjid Omar Ali pulak...

16 ulasan:

miezi said...

bukan selalu org tukar tayar pakai baju melayu satu det lengkap. niat tak baik? apakah?

Hidney said...

hahaha yer la tu. sekali setahun yer dak?

niat tak baik? tak baik apa nya miezi? org nak beraya lah!

-cD- said...

tertanya tanya apakah nawaitu ke Brunei ehhh? huhuhu.. kejadian tu berlaku be4 or after ucuk call?

EaN said...

niat tak betul?
oo...
nasib dpt sampey brunei...sbb kmk suka ndait ktk ambik gambar...
rasa di sia ajak..

Hidney said...

semua orang kata nawaitu i tak betul ke brunei. even kakak pun kata mcm tu.ni yg sakit hati ni. semua tu kebetulan la. huhuhu

Hidney said...

ean... ya lah. nasib dapat sampei

-cD- said...

alalalla jang ler sentap... tau nye ucuk kesana coz nak beraya di perantauan kan?? huhuhuh

nak jugak beraya di perantauan..

Hidney said...

tak sentap la ucuk. terasa jer hehe...

ujung mggu ni nak beraya kat kl ler hehe... perantauan jugak kan?

Rush Murad said...

jauhnya beraya dari Bintulu hingga ke Brunei... kalau limpas Miri, mai lah singgah rumah bujang ni...

niat mungkin baik, tetapi perlakuannya? apakah.....? :D

Hidney said...

owh rush... thanks for the invitation. next time i akan singgah k. boleh ler belajar teknik fotografi dari u hehe

Rush Murad said...

singgah Miri, nak tumpang tido pun boleh. belajar fotografi?? i ni tak pi menuntut kat mana2 lagik... still belajar sendiri2... sedih...

thegossiplounge said...

Hari tu my car pancit jugak, lepas tukar tayar emergency, lampu air beg keep blinking.
Takut mek!

Hidney said...

rush... kita sama2 belajar la. but i have to say pix yg u amik tu are better than mine. i tak reti setting my slr for night shot. semua blurry jer...

Hidney said...

ted... i pun pernah kena nok. buat donno jer...

Mr PenyuBiru said...

apsal ethan cakap cenggitu ek? musykil aku. dari awal sampai akhir aku baca n3 nie, takde unsur² niat yg menyeleweng.err..atau ade part yg ko tak citer.hehe..

Hidney said...

hahaha memang tak ada yg menyeleweng pun. ethan tu skeptik sgt

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...