September 29, 2008

Bad bad day

I went out the other day to play golf with Suhaimi, Ramlan and Amir. Yeah yeah yeah... we all know it's puasa, but it's just a golf. Orang dulu-dulu boleh pergi perang time berpuasa tau... Faham tak?

I came early to KGB with Suhaimi. But while we were waiting for Ramlan and Amir to come, the rain started to pour down heavily. There goes my golf day... STRIKE ONE!

15 short minutes later...

"I dont think I can come lah. Something came up. Lagipun ujan ni..." Ramlan called. Great... STRIKE TWO!

Tak lama lepas tu, Amir datang. Basah kuyup dan termengah-mengah. Hujan pulak masih turun. Tak ada tanda yang ianya akan berhenti anytime soon. So we decided to call it off. No golfing till raya... hmmm.

"Eh Hidney. I'm currently working on this new dish kat hotel. Kalau kau tak ada apa-apa plan lepas ni, jom ler ikut aku balik. Boleh kau komen sikit." ajak Amir.

Elok lah tu. He wanted me to give him my review on a new dish. I am a self proclaimed perfectionist with capital P! Awas...

At the hotel...

"Kau tunggu kat coffee house k. Nanti kalau dah siap dish tu, aku akan hantar sendiri." Wah kelas dinner berbuka puasa aku kali ni. Head Chef akan layan aku sendiri.

Tak lama lepas tu, seorang waiter datang dengan makanan yang Amir sediakan khas untuk aku. Eh mana Amir?

"Sorry Hidney. Aku terpaksa keluar kejap lagi. Enjoy the food tau. Nanti kalau diorang mintak bil, kata it's complimentary from the chef." Sms Amir.

Well STRIKE THREE? Belum lagi... but about too lah. Jeng jeng jeng...

The food was amazingly yummy. Tak sia-sia aku menebalkan muka makan sorang-sorang at one corner of the coffee house where everyone came with family and friends for berbuka puasa. But I can't neglect the kekokness lah. Tak pula aku sanggup berlama-lama di situ. And so I called for a waiter.

A waiter came with a bill for me. "Makanan ni complimentary dari chef." Ujar ku dengan selambanya.

Waiter tu nampak macam ralat. He asked me to wait while he went back to the kitchen for some clarifications.

"Sorry sir. The chef doesn't know anything about complimentary food." Said the waiter a few minutes later.

Arghhh sentap! Aku rasa macam waiter tu dan carik-carikkan muka aku dan terus pijak-pijak kat lantai. Untuk mengelakkan rasa malu yang berpanjangan, aku bayarkan ajer bil makanan tu. Then aku terus jalan dan tak menoleh lagi. One thing for sure... I'm not going to come back to that place anytime soon. Malu...

Now that SRTIKE THREE TIMES TEN!!!

I'MNOSUPERMANLAH: Amir dah pesan kat assistant dia pasal makanan tu. Tapi assistant dia pulak boleh lupa. HARU...

9 ulasan:

CapTaiN HooKeD said...

sabar noks, kalau mak pun mak takkan pegi dos, buat malu mak je. kenapa kawan uol dinch bgtau kat restoren manager its under his courtesy ek? Nasib baik masa aku jadi exec di Singapore aku tak buat perangai mcm tuh!!!

miezi said...

it's a strike times infinity bro..malu tak terkata dah.sgt konfiden ye anda mengatakan makanan itu komplimentari. eheh!!

Hidney said...

tu lah nok... mek malu nyeh. teramatzzz. bukan silap amir nok, assistant dia yg otak udang sikit. tapi dah tu mek dpt balik ler duit yg mek byr tu. tapi taubat mek nak ke tmpt tu lagi nok... hanjeng!

Hidney said...

a'ah miezi... dgn selamber nyer... confident kannn

Anonymous said...

Kawan kau pun sama tint0ng.

Hidney said...

haha tak kot...

Shekinah Jane said...

which hotel? u remember the waiter's name? sat gi i ask kuncu2 ku...uahahah

Hidney said...

uuuu i am so touched babe. somebody will do that for me? wahhhh!!! its the plaza babe. donno the waiters name. but he's skinny

Shekinah Jane said...

alahai...plaza ke? hmm...skinny guy eh? the captains (both guy n lady) don't like me..because me and my babe always smoke and the non smoking area..ahaks..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...